Print this page

Αφιέρωμα στον «Φιλόσοφο της αγάπης» Frédérick Leboyer

Εκατό χρόνια κλείνουν από την γέννηση του μαιευτήρα-διανοητή, φιλόσοφου, ποιητή, φωτογράφου και φιλέλληνα, Frédérick Leboyer και στον χώρο της Zivasart Gallery θα παρουσιάζεται ένα multi-media πανόραμα αποσπασμάτων του έργου του, καθώς και μια ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα τη μητρότητα.

Ο Γάλλος Frédérick Leboyer (1918-2017) ήταν μαιευτήρας, συγγραφέας, ποιητής.

Το βιβλίο του «Για μια γέννηση χωρίς βία» που εκδόθηκε την δεκαετία του 70, δημιούργησε επανάσταση στο χώρο της μαιευτικής. Έμπνευση για το βιβλίο άντλησε από τη γιόγκα το διάστημα παραμονής του στην Ινδία κοντά στο δάσκαλό του Swami Prajnanpad, ενώ αργότερα ασχολήθηκε με το Tai Chi και Chi Kong. Το βιβλίο αναφέρεται ουσιαστικά στη ριζική αλλαγή στη φιλοσοφία της γέννας: απαλό φωτισμό και ησυχία στο περιβάλλον την ώρα της γέννησης, το νεογέννητο να τοποθετείται αμέσως μετά την γέννα πάνω στη κοιλιά της μητέρας, ο ομφάλιος λώρος να κόβεται μόνο όταν έχει σταματήσει να πάλλεται (για να έχει χρόνο το μωρό να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες) και άλλες καινοτόμες προτάσεις.Με τη νέα αυτή προσέγγιση ο Leboyer έλαβε μέρος σε πάνω από 1000 γεννήσεις, ενώ το είδος του τοκετού έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης του Πανεπιστημίου της Σορβόνης.

Έγραψε και άλλα βιβλία σχετικα, όπως: «Σαντάλα – τα τρυφερά χέρια» εκδόσεις Θυμάρι. Εδώ περιγράφει μια παραδοσιακή τέχνη μασάζ για μωρά. Στο βιβλίο «Φυσικός τοκετός, με αναπνοές και τραγούδι για μια εμπειρία γεμάτη χαρά» εκδόσεις Reo (Ρέω) ο συγγραφέας διαβεβαιώνει πως οι «πόνοι της γέννας» δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν και πως η γυναίκα πρέπει να πιστέψει ξανά στον εαυτό της και να αναλάβει τα ηνία της διαδικασίας της γέννησης. Το «Σαν παραμύθι αν μου’λεγαν πως έρχεται ένα παιδί στον κόσμο» εκδόσεις Μαίστρος, είναι μία πρωτότυπη περιγραφή αυτής της τόσο πολύπλοκης διαδικασίας της γέννας. Το βιβλίο, ωστόσο, δεν είναι ακριβώς ένα δοκίμιο μαιευτικής όσο ένα στοχαστικό κέιμενο για την ιερή διάσταση του τοκετού.

Κατανοώντας τη σημασία της διαφραγματικής αναπνοής στην εγκυμοσύνη και στο τοκετό, ο Leboyer έδινε σεμινάρια στα οποία χρησιμοποιούσε στοιχεία κίνησης του σώματος από το Tai Chi, σε συνδυασμό με εκφώνηση ήχων, των βασικών φωνηέντων, σε μουσική κλίμακα, για την απελευθέρωση και λειτουργία της διαφραγματικής αναπνοής, στις εγκύους.

Στην Ελλάδα συνεργάστηκε επί σειρά ετών με μαίες για την προαγωγή του φυσικού τοκετού. Μετά τον θάνατό του, εκείνες συνεργάστηκαν με τη σύζυγό του Mieko Leboyer για τη δημιουργία της έκθεσης «Frédérick Leboyer – Η φιλοσοφία της αγάπης» όπου παρουσιάζοντα για πρώτη φορά ντοκουμέντα από τη ζωή και τις ενασχολήσεις του.

Στο αφιέρωμα θα προβληθούν επίσης οι ταινίες του: Naissance (1974), Shantala (1976) και Le Sacre De La Naissance (1980).

Εγκαίνια έκθεσης:Κυριακή 18 Νοέμβρη 2018, στις 5.00 μ.μ. Θα παρευρεθεί η σύζυγος του Frederick Leboyer, Mieko. Διάρκεια έκθεσης 18 Νοεμβρίου 2018 έως τις 21 Νοεμβρίου 2019.

Διοργάνωση και επιμέλεια έκθεσης: Σπίτι θηλασμού Μητέρα Βρέφος Οικογένεια,Σωματείο Ευτοκία,Ο κόσμος της Μητρότητας, IROIS Πρότυπο Κέντρο Μαιευτικής Φροντίδας, Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας

Zivasart Gallery,Παντανάσσης 1, Μαρούσι, τηλ. 210 6830648