Print this page

Πασχαλινές προσωπικές δημιουργίες

Η επιλογή δώρων μέσα στις γιορτές αποτελεί πάντα θέμα συζήτησης στο οικογενειακό τραπέζι ή στον απογευματινό καφέ. Πάσχα λοιπόν και ο καταιγισμός διαφημίσεων άρχισε. Φέτος ας πρωτοτυπήσουμε και ας χαρίσουμε στα μικρά μας παιδάκια, ανίψια, βαφτιστήρια και παιδιά φίλων ένα όμορφο δωράκι φτιαγμένο από τα χεράκια μας με πολλή αγάπη και με διάθεση για δημιουργία.

Υλικά που θα χρειαστούμε

Πατρόν λαγουδάκι (υπάρχουν αμέτρητες επιλογές στο Διαδίκτυο που μπορείτε να καταβιβάσετε και να εκτυπώσετε δωρεάν, εγώ διάλεξα αυτό!) Μισό μέτρο βαμβακερό ύφασμα (cotton) της επιλογής σας Ραπτομηχανή Κλωστές, Ψαλίδι, καρφίτσες, βελόνι Κομματάκια άσπρης και μαύρη τσόχας για τη μύτη και τα μάτια Γέμισμα για μαξιλάρια (ντακρον)

Διπλώστε το ύφασμα στη μέση από την ανάποδη πλευρά και τοποθετείστε πάνω το πατρόν. Στερεώστε με καρφίτσες και μαρκάρετε με στυλό το περίγραμμα. Αν το ύφασμα είναι τσαλακωμένο καλό θα ήταν να το σιδερώσετε λίγο στην αρχή.

Αφού έχετε σχεδιάσει το περίγραμμα, αφαιρέστε το πατρόν και κόψτε με το ψαλίδι το λαγουδάκι σας. Επανατοποθετήστε τις καρφίτσες για να μένει σταθερό το ύφασμα καθώς κόβετε.


Τώρα έχετε 2 κομμάτια ύφασμα. Χρησιμοποιήστε την καλή πλευρά από το ένα κομμάτι υφάσματος για να φτιάξετε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια. Χρησιμοποιήστε χοντρή μαύρη κλωστή για το στόμα και κομματάκια τσόχας για τα υπόλοιπα τα οποία μπορείτε να κολλήσετε με ειδική κόλλα για υφάσματα και στη συνέχεια να τα ράψετε πάνω στο ύφασμα για περισσότερη ασφάλεια.

Αν το ύφασμα είναι πολύ λεπτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αράχνη στριφώματος μόνο στην περιοχή του προσώπου (από την ανάποδη πλευρά πάντα) , ένα ειδικό υλικό που κολλά πάνω στο ύφασμα αφού σιδερωθεί πάνω σε αυτό.

Το λαγουδάκι σας θα φαίνεται κάπως έτσι.

Τοποθετήστε και το δεύτερο κομμάτι πάνω από το πρώτο (από την ανάποδη πλευρά του υφάσματος ) και ράψτε στην ραπτομηχανή το λαγουδάκι περιμετρικά αφήνοντας περίπου 1εκ περιθώριο ραψίματος. Στο κάτω μέρος αφήστε ένα άνοιγμα περίπου 5εκ. Μια σημαντική λεπτομέρεια εδώ είναι να κάνετε στερέωμα (ασφαλή ραφή) στις δυο άκρες του ανοίγματος.

Αφού έχετε γαζώσει το λαγουδάκι ,ψαλιδίστε προσεκτικά τις γωνίες και καθαρίστε γύρω το επιπλέον ύφασμα χωρίς όμως να φτάνετε στις ραφές.

Ψαλίδισμα γωνιών

Καθάρισμα επιπλέον υφάσματος

Εδώ θα δοκιμαστεί η υπομονή σας! Γυρίστε σιγά σιγά το λαγουδάκι από το άνοιγμα που έχετε αφήσει έτσι ώστε η καλή πλευρά του υφάσματος να βγεί προς τα έξω. Σημαντικό εδώ είναι το στερέωμα που αναφέραμε προηγουμένως έτσι ώστε να μην ανοίξουν οι ραφές καθώς το γυρνάτε.

Σιγουρευτείτε ότι όλες οι ραφές και οι γωνίες έχουν γυρίσει καλά προς τα έξω. Χρησιμοποιήστε το ψαλίδι σας ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο για τις γωνίες πάντα με προσοχή! Στερεώστε γύρω γύρω με καρφίτσες και σιδερώστε. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ να φέρετε σε άμεση επαφή το σίδερο με τη τσόχα γιατί θα την καταστρέψει.

Επόμενο βήμα το γέμισμα. Από το άνοιγμα που έχετε αφήσει στο κάτω μέρος αρχίστε να το γεμίζετε με το ειδικό υλικό. Γεμίζουμε πρώτα τα αυτάκια (γωνίες δηλαδή) και συνεχίζουμε μέχρι να γεμίσει όλο. Στη συνέχεια χρησιμοποιήστε μονή κλωστή του ίδιου χρώματος για να κλείσετε στο χέρι το άνοιγμα των 5εκ. Κάντε όσο πιο πυκνή και διακριτική βελονιά μπορείτε!

Το λαγουδάκι είναι έτοιμο! Μπορείτε να το βάλετε σε ένα καλαθάκι παρέα με σοκολατένια αυγά τυλιγμένο με μια κορδελίτσα!

Το πιο γλυκό χειροποίητο δωράκι!

Μαρία Νεοκλέους

www.etsy.com/shop/ForgottenTales

www.facebook.com/ForgottenTalesShop