Print this page

Μαξιλαράκια σε σχήμα βαρκούλας για το παιδικό δωμάτιο

Τα τελευταία ανοιξιάτικα μπουρίνια δίνουν τη θέση τους στην καλοκαιρινή διάθεση. Καιρός λοιπόν για αλλαγές. Ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα διακόσμησης βρεφικού και παιδικού δωματίου είναι το ναυτικό στιλ.

Ταιριάζει κυρίως για αγόρια αλλά εγώ θα έλεγα ότι ταιριάζει μια χαρά και σε κορίτσια!

Είναι όλα θέμα επιλογής χρωμάτων και υφασμάτων! Θα κινηθούμε βέβαια σε χρωματισμούς του μπλε, γαλάζιου, κόκκινου και άσπρου με μοτίβα κυρίως γραμμών και κύκλων!

Πρόσω ολοταχώς για το καλοκαίρι! Πάμε να φτιάξουμε μαξιλαράκια σε σχήμα βάρκας . Μπορείτε να καθορίσετε εσείς το μέγεθος και την ποσότητα που θα φτιάξετε.

Υλικά που θα χρειαστούμε

Πατρόν βαρκούλα ¼ του μέτρου βαμβακερά υφάσματα (cotton) της επιλογής σας . Θα χρειαστούμε τρία διαφορετικά χρώματα σε αποχρώσεις του κόκκινου, μπλε και άσπρου. Ραπτομηχανή Κλωστές, ψαλίδι, καρφίτσες, βελόνι Μπλε και κόκκινη κορδέλα Γέμισμα για μαξιλάρια (ντακρόν)

Δημιουργία πατρόν

Σχεδιάστε σε χαρτόνι μια βαρκούλα και κόψτε την σε τρία μέρη. (Σκαρί και πανιά). Το μέγεθος θα το καθορίσετε εσείς ύψος και πλάτος, έχετε υπόψη πως τελειωμένο θα είναι μικρότερο κατά 2εκ. και από τις 2 διαστάσεις. Π.χ αν έχετε σχεδιάσει ένα καραβάκι 26εκ ύψος και 22 πλάτος, τελειωμένο θα είναι 24x20.


Αφού κόψετε το σκαρί υπολογίστε και αφαιρέστε 1εκ. από δεξιά και 1 εκ. από αριστερά.


Το πατρόν είναι έτοιμο!

Διπλώστε το ύφασμα στη μέση από την ανάποδη πλευρά και τοποθετείστε πάνω το ένα κομμάτι του πατρόν. Στερεώστε με καρφίτσες και μαρκάρετε με στιλό το περίγραμμα. Αφαιρέστε το πατρόν και κόψτε το.

Κάντε το ίδιο για τα άλλα δυο κομμάτια ανάλογα με τους συνδυασμούς χρωμάτων που έχετε επιλέξει.


Έχετε τώρα 6 κομμάτια ύφασμα.

Ενώστε με καρφίτσες τα δυο κομμάτια που αποτελούν τα πανιά να (η καλή πλευρά από μέσα, η ανάποδη από έξω) αφήνοντας 1εκ. περιθώριο ραψίματος. Γαζώστε στη ραπτομηχανή.


Κάντε το ίδιο και στα άλλα δυο κομμάτια που αποτελούν τα πανιά. Ανοίξτε τα και σιδερώστε.


Ενώστε και το κάτω μέρος και γαζώστε στη ραπτομηχανή.


Τώρα έχετε έτοιμα το μπροστινό και πισινό μέρος της βαρκούλας. Αν τα υφάσματα είναι πολύ λεπτά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αράχνη στριφώματος (το ειδικό υλικό που κολλά αφού σιδερωθεί πάνω στο ύφασμα).


Διπλώστε και στερεώστε την κόκκινη και μπλε κορδέλα όπως φαίνεται στην εικόνα.


Τοποθετήστε και το δεύτερο κομμάτι πάνω από το πρώτο (από την ανάποδη πλευρά του υφάσματος ) και ράψτε στη ραπτομηχανή τη βαρκούλα περιμετρικά αφήνοντας περίπου 1εκ. περιθώριο ραψίματος. Στο κάτω μέρος αφήστε ένα άνοιγμα περίπου 5εκ. Θυμηθείτε το στερέωμα (ασφαλή ραφή) στις δυο άκρες του ανοίγματος!

Ψαλιδίστε προσεκτικά τις γωνίες και καθαρίστε γύρω γύρω το επιπλέον ύφασμα αν υπάρχει χωρίς όμως να φτάνετε στις ραφές. Γυρίστε σιγά σιγά τη βαρκούλα από την καλή πλευρά. Βγάλτε καλά τις ραφές προς τα έξω, στερεώστε με καρφίτσες γύρω γύρω και σιδερώστε.


Γεμίστε με το ειδικό υλικό από το άνοιγμα που αφήσατε από κάτω. Γεμίστε πρώτα τις γωνίες (πιέστε το υλικό με ένα αιχμηρό αντικείμενο π.χ ψαλίδι) και σιγά σιγά γεμίστε το όλο. Με μονή κλωστή ίδιου χρώματος κλείστε το άνοιγμα με πυκνή και διακριτική βελονιά!

Μαρία Νεοκλέους

www.etsy.com/shop/ForgottenTales

www.facebook.com/ForgottenTalesShop