Print this page

Μερικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Πινόκιο

Ή... ευτυχώς που έχουμε παιδιά και μας προσφέρουν τη δικαιολογία που χρειαζόμαστε για να βλέπουμε ξανά τις κλασικές ταινίες της Disney!

Σύμβολο της κακιάς συνήθειας να λες ψέματα αλλά και της ελπίδας ότι ακόμα και το αδύνατο μπορεί κάποια στιγμή να πραγματοποιηθεί εάν το θέλεις πολύ, ο Πινόκιο είναι ένας από τους πιο αγαπημένους ήρωες μικρών και μεγάλων που έγινε ευρύτερα γνωστός χάρη στη σπουδαία ομώνυμη ταινία της Disney που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1940. Μπορείτε να τη δείτε ξανά αυτές τις μέρες στα κανάλια Novacinema και με τον αποκωδικοποιητή εγγραφής Novanox+ να τη «γράψετε» για να έχετε τη δυνατότητα να τη δείτε όποια ώρα και μέρα σας εξυπηρετεί καλύτερα. 

6-12-14-pinokio

Μήπως θυμάστε κι εσείς εκείνο το σφίξιμο στο στομάχι που πρωτονιώσατε όταν βλέπατε, ως μικρά παιδιά, τον ανίδεο κι αθώο Πινόκιο να ακολουθεί με χαρά την κακιά αλεπού και τον παμπόνηρο γάτο που είχαν σκοπό να του κλέψουν τα χρυσά νομίσματα; Ή τον ενθουσιασμό που αισθανθήκατε όταν η Γαλάζια Νεράιδα κράτησε την υπόσχεσή της και τον μετέτρεψε σε αληθινό αγόρι; Είναι απίστευτο πόσο αυτές οι κλασικές ταινίες από την ταινιοθήκη της Disney καταφέρνουν ακόμα να συγκινούν, όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους σαν εμένα που πια τις ξαναβλέπω ως γονιός και όχι μόνο θυμάμαι τη δική μου παιδική ηλικία, αλλά παρατηρώ για πρώτη φορά νοήματα, διαστάσεις και μηνύματα που μου είχαν ξεφύγει όταν τις είχα πρωτοδεί.

fairy

Με αφορμή, λοιπόν, αυτή την πάντα αγαπημένη ξύλινη μαριονέτα που το μόνο επιθυμούσε στη ζωή ήταν να γίνει αληθινό αγόρι, έκανα μια μικρή έρευνα για την ταινία της Disney και ανακάλυψα πολλά που δεν γνώριζα. Όπως για παράδειγμα ότι: 

 Η ιστορία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Carlo Collodi που κυκλοφόρησε το 1883. Ωστόσο, η ιστορία του Πινόκιο είχε εμφανιστεί ήδη δύο χρόνια πριν, ως σειρά κόμικς σε ιταλική εφημερίδα. Μάλιστα ο δημιουργός του, κατά κάποιο τρόπο εξαναγκάστηκε να φτιάξει τη συγκεκριμένη σειρά επειδή χρωστούσε χρήματα στον εκδότη.

 Πινόκιο σημαίνει "μικρό ξύλινο κεφαλάκι". 

 Τα περισσότερα από τα μέρη όπου τοποθετείται η δράση είναι αληθινά και υπάρχουν στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Όπως η ψαροταβέρνα "Red Lobster" (ή Osteria Gambero Rosso) που λειτουργεί μέχρι σήμερα ή το σπίτι πάνω στο σχέδιο του οποίου δημιουργήθηκε το εργαστήρι του Τζεπέτο. 

 Για να καταλήξουν οι σκηνοθέτες στα 300.000 σκίτσα που χρησιμοποίησαν στην ταινία, χρειάστηκε να φτιάξουν 2.000.000 σκίτσα από τα έγινε η τελική επιλογή!

 Θεωρείται ως μία από τις πιο "τρομακτικές" ταινίες της Disney, καθώς ο κεντρικός ήρωας περνάει από διάφορα δεινά σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκειά της, ενώ τέσσερις από τους "κακούς" της ιστορίας δεν τιμωρούνται ποτέ!

 Υπήρξε η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που κέρδισε βραβείο Όσκαρ το 1940 σε κάποια από τις σημαντικές κατηγορίες (συγκεκριμένα κέρδισε το πρωτότυπης μουσικής και τραγουδιού).

 Στην αρχή της ταινίας, όταν ο ψύλλος παίρνει ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη για να διηγηθεί την ιστορία του Πινόκιο, στο ίδιο ράφι υπάρχουν επίσης "η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" και ο "Πίτερ Παν". Πρόκειται για δυο κλασικές ιστορίες που έγιναν ταινία από τη Disney αμέσως μετά -ένα "κλείσιμο του ματιού" του Ουόλτ Ντίσνεϊ στους θεατές που τους προϊδέαζε για το τι είχαν να περιμένουν!