Print this page

Διασκεδαστικοί τρόποι να απασχολήσετε τα παιδιά!

Xωρίς να ανοίξετε την τηλεόραση!

Τι κάνουν τα δικά σας παιδιά όταν επιστρέφουν από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο ή μετά το μεσημεριανό τους ύπνο; Εάν ανήκουν στην πλειοψηφία, μάλλον κάθονται μπροστά στην τηλεόραση για να δουν τα αγαπημένα τους παιδικά... Είναι γεγονός πως με τη βοήθεια της τηλεόραση, ελευθερώνεται πολύτιμος χρόνος για να πλύνετε τα πιάτα, να τσεκάρετε τα email σας ή απλώς για να ηρεμήσετε, όμως οι ειδικοί προειδοποιήσει ότι είναι η πλέον επιβλαβής επιλογή για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Κι επειδή υπήρχε ζωή και πριν από αυτή, μαζέψαμε 5 πολύ απλές προτάσεις, για να μάθουν τα παιδιά σας να διασκεδάζουν χωρίς απαραίτητα να κάθονται με τις ώρες μπροστά στη μικρή οθόνη.

Οργανώνω τα βιβλία μου!
Εάν έχετε ράφι παιδικών βιβλίων, πείτε στο παιδί σας να το οργανώσει. Είτε ανά μέγεθος, θέμα, χρώμα, ακόμα και προτιμώμενη σειρά ανάγνωσης, οι πιθανότητες είναι, ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρώσει την οργάνωση - αν υπολογίσετε πως θα ξεφυλλίσει μερικά από τα πιο αγαπημένα του βιβλία. Στο τέλος αφού και εσείς θα έχετε πάρει όσο χρόνο χρειάζεστε, ρωτήστε να μάθετε τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών του. Στο τέλος μπορείτε να διαλέξετε μαζί όποιο βιβλίο θέλει και να το διαβάσετε παρέα.

Χωρίζω τα δημητριακά
Είναι σίγουρη λύση από παλιά! Αγοράστε χρωματιστά δημητριακά, που έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε κόσμημα και αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν με την ψυχή τους. Το μόνο που χρειάζονται για την κατασκευή, είναι κλωστή ραψίματος σε ό,τι χρώμα διαθέτετε. Είναι σίγουρο πως θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να τα χωρίσουν σε χρώματα και να τα περάσουν στην κλωστή φτιάχνοντας κολιέ η βραχιόλι. Στο τέλος θα έχετε έναν ολόκληρο κόσμο από κοσμήματα τροφίμων.

Ζωγραφίζω με τα χέρια
Η σκέψη να βουτήξουν τα χέρια τους σε χρώμα και να ζωγραφίσουν χωρίς πινέλα, θα τους ενθουσιάσει. Ναι, είναι λογικό να αμφισβητείτε αυτό τον τρόπο διασκέδασης, φοβούμενοι πως θα βάψουν από τοίχο μέχρι το ντουλάπι με τα κρύσταλλα, αλλά υπάρχει λύση! Αρχικά αγοράστε χρώματα που καθαρίζουν με απλό νερό και ύστερα διαθέστε για καμβά είτε ένα τεράστιο κομμάτι χαρτόνι –υπολογίστε τουλάχιστον ένα μέτρο- είτε ακόμα και ένα παλιό σεντόνι.

Κολάζ από περιοδικά
Θα χρειαστείτε μόνο μια κόλλα, δύο ή τρία περιοδικά, ένα μεγάλο χαρτόνι και ένα πλαστικό ψαλίδι για παιδιά. Αφήστε τα όλα πάνω στο μεγάλο τραπέζι της κουζίνας και δώστε στο παιδί σας ένα θέμα, όπως «καλοκαίρι». Είναι σίγουρος και εγγυημένος τρόπος διασκέδασης, που θα κρατήσει τα παιδιά απασχολημένα για αρκετή ώρα. 

Δείτε κι εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα όμορφο κουκλόσπιτο από ένα κουτί παπουτσιών!

Ταιριάζω τις κάλτσες μου
Δεν υπάρχει πιο εκνευριστική δουλειά από το να μαζέψεις όλες τις κάλτσες του σπιτιού και να τις ταιριάξεις σε ζευγάρια. Η ευκαιρία να γλιτώσετε από αυτή τη ρουτίνα της καθημερινότητας είναι τα παιδιά σας! Όλα τα παιδιά λατρεύουν τα χρώματα και από την ηλικία των 4 χρόνων είναι σε θέση να τα αναγνωρίζουν και να τα ξεχωρίζουν. Πετάξτε λοιπόν στο διπλό σας κρεβάτι, όλες τις κάλτσες του σπιτιού και δείξτε στο παιδί σας τι ακριβώς πρέπει να κάνει, εξηγώντας ότι η κάλτσα ψάχνει να βρει το ταίρι της. Μετατρέπεται αυτομάτως σ' ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για το παιδί, ενώ στο τέλος, οι κάλτσες θα έχουν ζευγαρώσει και θα ηρεμήσετε και εσείς.

Δείτε κι εδώ άλλες 8 διασκεδαστικές δραστηριότητες για να κάνετε στο σπίτι!