Print this page

Δύο παιδιά - ένα δωμάτιο! Tips για να χωρέσουν άνετα!

Μερικές ιδέες για να διαμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο έτσι ώστε να χωρέσει την καθημερινότητα αλλά και την προσωπικότητα δύο παιδιών. 

Πολλοί από εμάς έχουμε δύο παιδιά αλλά μόνο ένα παιδικό δωμάτιο και όλοι γνωρίζουμε πόσο απαιτητικό project είναι να φτιάξουμε το χώρο τους έτσι ώστε να «χωρέσουν» οι απαιτήσεις και των δύο. Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι μαζί με το δωμάτιο τα αδέρφια μοιράζονται πολλές στιγμές που θα δημιουργήσουν τις καλύτερες αναμνήσεις από τη σχέση τους, καθώς μεγαλώνουν τόσο κοντά. Επιπλέον, το κοινό δωμάτιο τα διδάσκει από μικρά να σέβονται τις ανάγκες των άλλων, να είναι ευέλικτα και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα -κυρίως όταν ένα πολύ οργανωτικό και τακτικό παιδί καλείται να μοιραστεί το χώρο του με το πιο... άτακτο αδερφάκι του. Και φυσικά, τα προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο για το μέλλον τους, όταν θα χρειαστεί να μείνουν μαζί με συμφοιτητές, συγκατοίκους και τελικά τους συντρόφους τους στη ζωή. 

Από την άλλη, δεν είναι εύκολη υπόθεση να διαμορφωθεί ένα δωμάτιο -ακόμα κι αν είναι αρκετά μεγάλο- με τρόπο ώστε να προβλέπει χώρο τόσο για ύπνο, όσο και για μελέτη αλλά και παιχνίδι, να είναι εύκολο στην οργάνωση και την τακτοποίηση και παράλληλα να εκφράζει το γούστο και την προσωπικότητα δύο διαφορετικών παιδιών! Δεν είναι όμως και αδύνατη! Να, μερικές ιδέες για να τα καταφέρετε!

Εκμεταλλευτείτε το χώρο κάθετα

Η πιο προφανής λύση για να εκμεταλλευτείτε όσο περισσότερο γίνεται το χώρο που διαθέτετε είναι να επιλέξετε ένα κρεβάτι κουκέτα, ώστε να έχει κάθε παιδί το κρεβάτι του καταλαμβάνοντας στο πάτωμα το χώρο που αντιστοιχεί μόνο σε ένα. Στην ίδια λογική είναι και τα «χτιστά» κρεβάτια σε στυλ  «πατάρι», ώστε να τοποθετείται ακριβώς από κάτω το άλλο ή η κούνια, εάν το ένα από τα αδερφάκια είναι μωρό ή ακόμα και το γραφείο. 

books

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε το ύψος του δωματίου. Μπορείτε επίσης να τον αξιοποιήσετε με κάθετες αποθηκευτικές λύσεις (π.χ. μακρόστενες βιβλιοθήκες ή συρταριέρες)  

Αποφύγετε περιττά αντικείμενα

minimal

Ο βασικός κανόνας για ένα δωμάτιο που φιλοξενεί δύο παιδιά είναι ότι πρέπει να διατηρείται όσο πιο μίνιμαλ γίνεται. Οι κουκέτες ή τα δύο κρεβάτια πιάνουν ήδη αρκετό χώρο, οπότε καλό είναι να αποφύγετε να φορτώσετε το δωμάτιο με πολλά πράγματα και να αφήσετε όσο περισσότερο ελεύθερο χώρο σάς επιτρέπει το μέγεθός του. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για έπιπλα και μεγάλα αντικείμενα, αλλά και για τα μικρά, όπως παιχνίδια και ρούχα, τα οποία καλό θα είναι να παραμένουν «κρυμμένα» μέσα σε ντουλάπες και συρτάρια. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να κάνετε τακτικά ένα «ξεκαθάρισμα» για ρούχα που δεν τους κάνουν πια, σπασμένα παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα που δεν χρειάζονται, για να μην φορτώνεται ο χώρος. 

Τοποθετήστε τα κρεβάτια κάθετα

beds

Εάν δεν έχετε κουκέτα αλλά δύο διαφορετικά κρεβάτια, ο καλύτερος τρόπος για να τα τοποθετήσετε ώστε να πιάνουν όσο το δυνατό λιγότερο χώρο είναι να τα βάλετε το ένα κάθετα στο άλλο, σε σχήμα L. Εάν τα βάλετε παράλληλα, αφήνετε λιγότερο χώρο ελεύθερο, οπότε ίσως θα πρέπει να το αποφύγετε εάν το δωμάτιο δεν είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν είναι πιθανό να θέλουν να έχουν το καθένα τη δική του μεριά στο δωμάτιο και να μπορούν να διαχωρίζουν τον προσωπικό τους χώρο με κάποιο τρόπο (π.χ. παραβάν, βιβλιοθήκη, κουρτίνα κ.λπ.). Σ' αυτήν την περίπτωση, η παράλληλη τοποθέτηση είναι πιο βολική. 

Διαμορφώστε μια προσωπική γωνιά για κάθε παιδί

colours3

Αν και τα περισσότερα αδέρφια αγαπούν την ιδέα να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο, όλα έχουν κάποια στιγμή την ανάγκη να έχουν τον προσωπικό χώρο τους, που να εκφράζει το γούστο και την προσωπικότητά του. Μπορείτε να εκφράσετε δύο διαφορετικές αισθητικές στο ίδιο δωμάτιο με πολλές λύσεις. Μία είναι να βάψετε σε δύο διαφορετικά χρώματα τον τοίχο ή να βάλετε διαφορετικές ταπετσαρίες που όμως να συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους και συμπληρώστε το τμήμα που αναλογεί σε κάθε παιδί με διακοσμητικά και άλλα αντικείμενα στο ίδιο χρώμα. Δημιουργήστε ένα νοητό χώρισμα με μια στενή κάθετη βιβλιοθήκη -που θα σας προσφέρει και έξτρα αποθηκευτικό χώρο 

Εκμεταλλευτείτε κάθε σπιθαμή 

Σε οποιοδήποτε παιδικό δωμάτιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι αποθηκευτικοί χώροι -πόσο μάλλον σε ένα το οποίο μοιράζονται δύο παιδιά. Εάν έχετε μεγάλη ντουλάπα και μικρά παιδιά (που σημαίνει μικροσκοπικά ρούχα που δεν πιάνουν πολύ χώρο) μπορείτε να κρύψετε μέσα της πολλά πράγματα για να μην πιάνουν χώρο στο δωμάτιο. Για παράδειγμα, μπορείτε να τακτοποιήσετε στη ντουλάπα τα ρούχα του ενός παιδιού και αυτά του άλλου να τα βάλετε σε μια συρταριέρα που θα μπει κι αυτή στη ντουλάπα. Έτσι, το δωμάτιο θα έχει λιγότερα έπιπλα.

drawer

Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε το χώρο κάτω από τα κρεβάτια. Προμηθευτείτε μεγάλα κουτιά όπου θα μπαίνουν τα παιχνίδια και βάλτε τα κάτω από τα κρεβάτια για να μην είναι σε κοινή θέα όταν τα παιδιά δεν παίζουν ή αγοράστε κρεβάτια με συρτάρια στο κάτω μέρος (ακόμα κι αν επιλέξετε κουκέτα, στην αγορά θα βρείτε κάποιες που έχουν αποθηκευτικό χώρο κάτω από το κάτω κρεβάτι).

beds2

Ένα δωμάτιο - δύο γραφεία

 desk3

Εάν τα παιδιά σας είναι σχολικής ηλικίας (ακόμα κι αν δεν είναι, θα φτάσουν πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύετε τώρα), θα χρειαστούν κι ένα χώρο για να μελετούν. Μπορείτε είτε να επιλέξετε ένα μεγάλο και να τοποθετήσετε τις καρέκλες τους από την μία κι από την άλλη πλευρά είτε να τοποθετήσετε δύο μικρότερα σε σχήμα L. Εάν ο χώρος σας το επιτρέπει, υπάρχει και η δυνατότητα να μελετούν και τα δύο παιδιά στο ίδιο γραφείο,  το ένα δίπλα στο άλλο, αρκεί να είναι αρκετά μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να δημιουργήσετε μια αίσθηση απομόνωσης για το καθένα, ώστε να μπορεί να συγκεντρώνεται αντί να παίζει και να μιλάει με το αδερφάκι του. Για να το πετύχετε αυτό, βάλτε ανάμεσα στα γραφεία μια μικρή κάθετη συρταριέρα ή βιβλιοθήκη.

desk2