Print this page

Αυτά είναι τα καλύτερα παιχνίδια για την ανάπτυξη των παιδιών

Πολλά παιχνίδια είναι μια χαρά για να διασκεδάσουν το παιδί και να το βοηθήσουν να περάσει ευχάριστα την ώρα του. Μερικά όμως κάνουν πολύ περισσότερα! Μάθετε ποια είναι αυτά. 

Σίγουρα γνωρίζετε ότι το παιχνίδι είναι το βασικό εκπαιδευτικό μέσο για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εάν, λοιπόν, θέλετε να εξασφαλίσετε ότι η ώρα του παιχνιδιού είναι όσο πιο ευεργετική για την ανάπτυξη του παιδιού γίνεται, τότε θα πρέπει να επιλέξετε και τα κατάλληλα «εργαλεία». Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές παιχνιδιών για νήπια που μπορείτε να κάνετε:

Βιβλία με εικόνες που διπλώνουν και διαφορετικές υφές

baby book

Τα βιβλία είναι σίγουρα ο πιο εκπαιδευτικός τρόπος να απασχοληθεί ένα παιδί. Ιδιαίτερα όσα έχουν στοιχεία από διαφορετικά υλικά και σελίδες που διπλώνουν και «ξεπετάγονται» προσφέρουν μια ακόμα πιο διαδραστική εμπειρία και δίνουν ερεθίσματα τόσο οπτικά όσο και απτικά. Διαβάζοντας την ιστορία ενώ ταυτόχρονα το παιδί εξερευνά αυτά τα στοιχεία του βιβλίου, χτίζεται επίσης ο δεσμός ανάμεσα στο γονιό και το παιδί, καθώς και μια σχέση εμπιστοσύνης, γιατί το παιδί μαθαίνει να ακούει με ενδιαφέρον αυτό που έχει να πει η μαμά και ο μπαμπάς. 

Κύβοι και τουβλάκια

baby blocks

Βοηθήστε το παιδί να φτιάξει έναν ψηλό πύργο από κύβους και αφήστε το στη συνέχεια να τον ρίξει κάτω. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει τη σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος. Είναι ένα πρώτο βήμα για να συνειδητοποιήσει ότι έχει την ικανότητα να αλλάξει τα πράγματα και το περιβάλλον του! Τα τουβλάκια που ενώνονται μεταξύ τους είναι πολύ αποτελεσματικά για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας. 

Κούκλες και αρκουδάκια

baby dolls

Είναι τα «εργαλεία» που θα μάθουν στο παιδί να παίζει ήρεμα, αγαπησιάρικα και τρυφερά. Δείξτε του πώς να αγκαλιάζει την κούκλα ή το αρκουδάκι του, να το «φροντίζει» παριστάνοντας ότι το ταΐζει ή το νανουρίζει και ενθαρρύνετέ το να μεταφέρει αυτή την τρυφερότητα και στις καθημερινές συναναστροφές με «αληθινούς» ανθρώπους. Και μην πέσετε στην παγίδα να πιστέψετε ότι μόνο τα κοριτσάκια παίζουν με κούκλες. Ένα παιχνίδι που διδάσκει το σεβασμό στα αισθήματα των άλλων είναι απαραίτητο και στα δύο φύλα. 

Παιδικό τηλέφωνο

baby phone

Τα παιδιά λατρεύουν τα ηλεκτρονικά gadgets και γνωρίζουν πώς να τα χειρίζονται ήδη από μωρά. Οτιδήποτε έχει κουμπιά, βγάζει ήχους και φωτάκια και μοιάζει με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν συχνά οι «μεγάλοι» είναι αγαπημένο παιχνίδι για τα παιδιά. Και όχι μόνο αυτό! Παίζοντας με παιδικά τηλέφωνα, tablet και laptop αναπτύσσουν τη φαντασία τους, εφευρίσκουν παιχνίδια ρόλων και αποκτούν σημαντικές γνώσεις, όπως να αναγνωρίζουν τα χρώματα, τα γράμματα και τους αριθμούς. 

Δαχτυλομπογιές, ξυλομπογιές, μαρκαδόροι και κηρομπογιές

baby

Είναι η πρώτη τους επαφή με κάτι που έχει την μορφή μολυβιού και τα βοηθάει να εξασκηθούν στο σωστό κράτημα -ακόμα κι αν αρχικά τα κρατάνε μάλλον άτσαλα. Αυτό το συγκεκριμένο πιάσιμο, που απαιτεί τη συνεργασία ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα είναι από τις βασικές δεξιότητες της λεπτής κινητικότητας που θα βοηθήσει το παιδί να αναπτύξει σημαντικά το εύρος των απτικών ικανοτήτων του. Και, βέβαια, αυτά είναι τα πιο πολύτιμα εργαλεία που χρειάζεται προκειμένου να αποτυπώσει στο χαρτί ό,τι υπάρχει στη φαντασία του και να εκφράσει το συναισθηματικό κόσμο του μέσα σε μια ζωγραφιά. 

Παιχνίδια με ρόδες που τα σπρώχνεις ή τα τραβάς 

baby push along

Η δυνατότητα να περπατάνε και να σέρνουν και ένα παιχνίδι πίσω τους προσφέρει στα μικρά παιδιά μια πρωτόγνωρη αίσθηση ανεξαρτησίας! Αλλά και για τα πιο μικρά που ακόμα δεν έχουν αρχίσει να περπατάνε σταθερά, ένα παιχνίδι με σταθερή βάση που μπορεί σπρώχνει καθώς βηματίζει είναι ένας πρώτης τάξης κίνητρο για να κάνει την προσπάθειά του και το βοηθάει να δυναμώσει τους μυς των ποδιών του. 

Ποδηλατάκια και πατίνια

baby bike

Το ποδήλατο είναι η καλύτερη άσκηση για τα πόδια -και τα μικρά, αφράτα ποδαράκια ενός νηπίου δεν αποτελούν εξαίρεση. Επιπλέον, με το ποδήλατο -ακόμα και αυτό με τις τρεις ρόδες- το παιδί εξασκεί την αίσθηση της ισορροπίας του και γενικά τις κινητικές δεξιότητές του. 

Κουζινικά και σερβίτσια

tea set

Μέσα από τα παιχνίδια που απαιτούν την υιοθέτηση ενός ρόλου (σ΄αυτή την περίπτωση του μάγειρα ή της νοικοκυράς), το παιδί εξασκεί τη φαντασία του, αλλά και κάνει τα πρώτα του βήματα στο ομαδικό παιχνίδι και την κοινωνικοποίηση, αφού συνήθως αυτού του είδους η δραστηριότητα απαιτεί τη συμμετοχή περισσότερων παιδιών ή ενηλίκων. 

Χαλάκι δραστηριοτήτων

baby play mat

Προσφέρουν στα μωρά που δεν μπουσουλάνε ακόμα τη δυνατότητα να γυμνάσουν τους μυς τους και να τους ενδυναμώσουν -κυρίως αυτούς του αυχένα και των χεριών του που δεν έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν ιδιαίτερα όσο είναι ξαπλωμένα.