Print this page

6 οικογενειακά έθιμα για να καθιερώσετε από αυτά τα Χριστούγεννα

  Επειδή οι μέρες των γιορτών δεν είναι μόνο για τα δώρα!  

Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι έτσι κι αλλιώς υπέροχες για όλους! Όταν όμως υπάρχουν στην οικογένεια παιδιά, τότε γίνονται κάτι πολύ περισσότερο -γίνονται μαγικές. Διατηρήστε αυτή τη μαγεία, ακόμα κι όταν τα παιδιά σας θα είναι πια πολύ μεγάλα για να πιστεύουν στον Άι Βασίλη, καθιερώνοντας κάποιες οικογενειακές “τελετουργίες” που θα σας κάνουν να περιμένετε τις γιορτές με ακόμα μεγαλύτερη ανυπομονησία. Να μερικές ιδέες που μπορείτε να προσθέσετε στη λίστα με όσα θα κάνετε τις επόμενες ημέρες.

Κάντε την αγωνία να κορυφωθεί, μετρώντας αντίστροφα

Φτιάξτε -με τη βοήθεια των παιδιών- ένα ημερολόγιο ξεκινώντας από την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη και φτάχνοντας μέχρι την Πρωτοχρονιά. Για κάθε μέρα, ορίστε μια δραστηριότητα που θα κάνει όλη η οικογένεια μαζί. Μπορεί για κάποιες μέρες να είναι κάτι εξαιρετικά απλό, όμως να μοιραστείτε ένα γλυκό και για άλλες κάτι πιο σημαντικό, όπως να συγκεντρώσετε αντικείμενα και να τα δώσετε σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το ζητούμενο είναι να δώσετε στα παιδιά να καταλάβουν ότι αυτές οι μέρες έχουν κάτι ξεχωριστό κι ότι το μήνυμα που μας δίνουν είναι αυτό της αγάπης και της προσφοράς.

 

Γράψτε ευχαριστήριες επιστολές

Ζητήστε από τα παιδιά να γράψουν ένα γράμμα σε κάποιο φίλο ή συγγενή για να τον ευχαριστήσουν για κάτι που έγινε μέσα στη χρονιά που τελειώνει. Εάν είναι προσχολικής ηλικίας μπορούν να κάνουν μια ζωγραφιά και να τα βοηθήσετε εσείς να γράψουν μερικά λόγια για το τι είναι αυτό για το οποίο θέλουν να πουν “ευχαριστώ”. Κάντε κι εσείς το ίδιο και ταχυδρομήστε όλοι μαζί τα γράμματά σας.

 

Κάντε το στόλισμα του δέντρου γιορτή

Στολίστε το δέντρο σας μια μέρα που όλη η οικογένεια έχει ελεύθερο χρόνο και μπορούν όλοι να βρίσκονται στο σπίτι. Κλείστε την τηλεόραση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βάλτε ένα cd με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και συνεργαστείτε όλοι μαζί για να κάνετε το σπίτι γιορτινό. Μιλήστε στα παιδιά για την ιστορία που έχουν κάποια από τα στολίδια (ένα που σας έφεραν δώρο τη χρονιά που γεννήθηκαν ή κάποιο που ανήκει στην οικογένεια της μαμάς ή του μπαμπά για πολλά χρόνια). Τα παιδιά λατρεύουν την αίσθηση ότι ανήκουν σε μια μακριά “αλυσίδα”.

 

Φτιάξτε όλοι μαζί τα γλυκά

Ακόμα κι αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά για να βοηθήσουν με τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, ίσως μπορούν να συμμετέχουν στο να φτιάξετε μπισκότα σε χριστουγεννιάτικα σχέδια, κόβοντας με κουπ πατ ή στολίζοντάς τα με πολύχρωμη τρούφα. Βάλτε σε διάφανα σακουλάκια και κάντε τα δώρο στις δασκάλες ή τους φίλους των παιδιών.

 

Δείτε χριστουγεννιάτικες ταινίες

Καθιερώστε μια μέρα την εβδομάδα (ή και περισσότερες) και κλείστε ραντεβού στο... σαλόνι σας για να δείτε μαζί μια ταινία με θέμα τα Χριστούγεννα. Σβήστε τα φώτα, φτιάξτε ποπ κορν και ξαπλώστε όλοι στους καναπέδες... Να είστε σίγουροι ότι θα είναι από τις σκηνές που κάποτε θα θυμούνται με συγκίνηση από τα παιδικά τους χρόνια.

Διαβάστε κι εδώ τι θα θυμούνται τα παιδιά από την παιδική τους ηλικία!

 

Βγάλτε μια οικογενειακή φωτογραφία

Καθίστε κάθε χρόνο στο ίδιο σημείο και βγάλτε την ίδια ακριβώς πόζα. Μετά από χρόνια θα βλέπετε τις φωτογραφίες τη μία μετά την άλλη σαν ένα καταπληκτικό τρόπο να διαπιστώνετε πόσα αλλάζουν και πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά!