Print this page

Νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων από τις εκδ. Μεταίχμιο

Για παιδιά από 4 ετών
Σειρά: Η πρώτη μου λογοτεχνία
Κλασικές ιστορίες από την Ελλάδα αλλά και απ’ όλο τον κόσμο, γραμμένες από την αρχή, από αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς. Η γεμάτη χρώμα εικονογράφηση και η ολοζώντανη, απλή και κατανοητή αφήγηση κάνουν τη σειρά προσιτή για παιδιά από 4 ετών.

Ο πρώτος μου Όμηρος: Οδύσσεια

04268 03

Διασκευή: 
Λίνα Σωτηροπούλου

Εικονογράφηση:Κατερίνα Βερούτσου

Ο Οδυσσέας αφήνει την Τροία και αναζητά τον δρόμο προς την Ιθάκη. Με το θάρρος του και την εξυπνάδα του ξεπερνά όλα τα εμπόδια, τον Κύκλωπα, την Κίρκη, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Στο πλευρό του πάντα η θεά Αθηνά. Για την Ιθάκη είναι μακρύς ο δρόμος και αρχίζει κάπως έτσι: Την πρώτη μέρα που ’φυγαν τα πλοία από την Τροία κακοκαιρία έκανε κι έπιασε τρικυμία. Την άγκυρά τους έριξαν στη χώρα των Κικόνων, κι αφού τη λεηλάτησαν, τρώγαν και πίναν μόνον. Ο Οδυσσέας μάζεψε τους άντρες του να φύγουν για μέρες έψαχναν στεριά και τρόπο να ξεφύγουν.      

Η πρώτη μου Πηνελόπη Δέλτα: Μάγκας

04251 03

Διασκευή: 
Τζέμη Τασάκου

Εικονογράφηση: 
Αιμιλία Κονταίου

Με λένε Μάγκα και είμαι το πιο διάσημο κουτάβι της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Θέλω να σας εξομολογηθώ τις περιπέτειες, τις σκανταλιές και τα βάσανά μου. Θέλω να σας πω και για κείνο τον φίλο μου, τον κοκαλιάρη σκύλο, που ήταν πιο γενναίος απ’ όλου του κόσμου τους ιππότες. Είμαι βέβαιος πως όλα τα παιδιά θα με αγαπήσουν. Και ίσως και κάποιοι μεγάλοι, διαβάζοντας ετούτο το παραμύθι, να θυμηθούν πως κάποτε υπήρξανε παιδιά.

Δείτε τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς 
ΕΔΩ

Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ
Ζώα άγρια και ήμερα
Διασκευή: 
Κώστας Πούλος

Εικονογράφηση: 
Αιμιλία Κονταίου

Λύκοι, χήνες, γάιδαροι, βατράχια, γάτες, κοκόρια, σκύλοι και άλλα ζώα, ήμερα και άγρια, πρωταγωνιστούν σε αυτό τον τόμο που περιέχει πέντε από τα ωραιότερα παραμύθια των αδελφών Γκριμ: Οι μουζικάντηδες της Βρέμης, Η Κοκκινοσκουφίτσα, Η μικρή χηνοβοσκός, Η Χιονούλα και η Ροδούλα και Ο βασιλιάς βάτραχος 

 

Για παιδιά από 5 ετών 
Σειρά: Ο μικρός δράκος Καρύδας του Ίνγκο Ζίγκνερ
Μια σειρά με ήρωα γνωστό και δημοφιλή, που έχει ήδη αποκτήσει φίλους και στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας, που εικονογραφεί ο ίδιος τις ιστορίες του, έχει βρει τον σφυγμό των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Ο δράκος Καρύδας είναι μια σειρά βιβλίων που σέβεται και τους μικρούς αναγνώστες και τους ενήλικες που θα διαβάσουν μαζί τους. 
Δείτε όλα τα βιβλία της σειράς ΕΔΩ

ΜΙΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΑΛΛΙΩΣ

Για μικρούς και μεγάλους

Μιχάλης Γκανάς - Ομήρου Οδύσσεια

02004 03

Εικονογράφηση: 
Βασίλης Γρίβας 

Μια πρωτότυπη νέα Οδύσσεια ξαναγραμμένη από έναν σύγχρονο δημιουργό. Ο Μιχάλης Γκανάς ξαναγράφει και ξαναλέει την Οδύσσεια µε τον δικό του τρόπο, βάζοντας μέσα στο κείμενο στοιχεία από την πλούσια γλωσσική µας παράδοση. Στίχοι από δημοτικά τραγούδια και από την ποίηση των μεγάλων ποιητών μας Διονυσίου Σολωμού και Κ.Π. Καβάφη μέχρι των σύγχρονων Γιώργου Σεφέρη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου και Μάνου Ελευθερίου, αλλά και σπουδαίων στιχουργών και συνθετών όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης και ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, παρεμβάλλονται μέσα στην αφήγηση εντελώς φυσικά, σαν να τους είχε γράψει ο Όμηρος, και συνθέτουν ένα διαχρονικό ανάγνωσμα αλλά και ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς.
Στην 
Οδύσσεια του Γκανά διατηρείται η βασική πλοκή και σειρά –με όλες τις ραψωδίες– του ομηρικού κειμένου, όμως χρησιμοποιείται γλώσσα σημερινή, εισάγονται διαλογικά στοιχεία, ενώ υπάρχει διακειμενικότητα με έμμεσες ή άμεσες αναφορές και γίνονται μικρές παρεμβάσεις, χιουμοριστικές ή μη, που κλείνουν το μάτι στον σύγχρονο αναγνώστη. Κάθε ραψωδία ανοίγει με μια σύντομη εισαγωγή του Μιχάλη Γκανά, που αφήνει σαφή υπονοούμενα για το τι θα ακολουθήσει και τι συμβαίνει.  
«Το ανάγνωσμα απευθύνεται σε παιδιά που ετοιμάζονται να μπουν στην εφηβεία και σε άλλους που έχουν βγει πρόσφατα ή προ πολλού από αυτήν, χωρίς να έχουν διαβάσει ποτέ ολόκληρη την Οδύσσεια» αναφέρει χαρακτηριστικά στο επιλογικό σημείωμα του βιβλίου.  Κάπως έτσι ξεκίνησε η οδύσσεια του ίδιου του ποιητή που διήρκεσε όχι δέκα αλλά δυόμισι χρόνια. Με κλεφτές ματιές στο πρωτότυπο και χρησιμοποιώντας τέσσερις από τις γνωστές μεταφράσεις της Οδύσσειας –τις έμμετρες του Αργύρη Εφταλιώτη και του Ζήσιμου Σίδερη, του Δ. Ν. Μαρωνίτη, σε απελεύθερο στίχο, όπως τον χαρακτήριζε ο ίδιος, και ενός Ανώνυμου, σε πεζό– ο Μιχάλης Γκανάς παρουσιάζει τη δική του εκδοχή.
Μια πολυεπίπεδη διασκευή της Οδύσσειας για μικρούς και μεγάλους, νέους αναγνώστες που συμπληρώνεται με τα πολύ ωραία σκίτσα του Βασίλη Γρίβα. 

Μια φορά κι έναν καιρό και δυο καιρούς αν θέλετε και τρεις ήταν ένας άντρας πολυμήχανος και κοσμογυρισμένος, που είχε σπουδάσει τους ανθρώπους και τους ήξερε από την καλή κι απ’ την ανάποδη. Αυτός ο άντρας έγινε ξακουστός για τα κατορθώματά του, που τα τραγούδησε ένας μεγάλος Ποιητής, ο Όμηρος! (Ο Όμηρος είναι πατέρας όλων των ποιητών, ο πρώτος ράπερ και προ-προ-προ-παππούς μας.) Το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν που πάτησε ή κούρσεψε ή κατέλαβε, όπως θα λέγαμε σήμερα, το ιερό κάστρο της Τροίας. 
Το πλήρωσε ακριβά όμως.