Print this page

Καινούρια βιβλία από τις εκδόσεις Καλέντη

Από τις Εκδόσεις Καλέντη θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα σειρά βιβλίων του επιτυχημένου Ιταλού συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Μάρκο Μαλβάλντι, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «Καμιλλέρι της Τοσκάνης».

Το πρώτο βιβλίο της πολυμεταφρασμένης μπεστ σέλερ σειράς ΜπαρΛούμε – Εγκλήματα στην Τοσκάνη, έχει τίτλο «Παρτίδα για Πέντε» (ακολουθεί «Il gioco delle tre carte») σε μετάφραση της Δήμητρας Δότση.

Στο ΜπαρΛούμε, σε ένα μικρό παραλιακό θέρετρο κοντά στο Λιβόρνο, ανάμεσα σε ατελείωτα φλιτζάνια εσπρέσο και ιταλικές τράπουλες, τέσσερις ογδοντάχρονοι και ο Μάσιμο, ιδιοκτήτης του μπαρ, περνούν την ώρα τους κουβεντιάζοντας, μαλώνοντας και διατυπώνοντας θεωρίες για τον φόνο μιας νεαρής κοπέλας στην πόλη τους. Οι τέσσερις παλιόφιλοι, που θυμίζουν σε πολλά τους πρωταγωνιστές της ταινίας «Οι εντιμότατοι φίλοι μου», λατρεύουν το κουτσομπολιό, τις φάρσες και τις φαρμακερές ατάκες. Με τη σκωπτική και αθυρόστομη γλώσσα τους, χαρακτηριστική της Τοσκάνης, ξεδιπλώνουν ένα ένα τα κομμάτια του εγκλήματος αναγκάζοντας τον Μάσιμο να αναλάβει τον ρόλο του ερασιτέχνη ντετέκτιβ.

Ο Μάρκο Μαλβάλντι (Πίζα, 1974) πρωτοεμφανίστηκε στην ιταλική λογοτεχνία το 2007 με το μυθιστόρημα Παρτίδα για πέντε (La briscola in cinque) και κατέκτησε το ιταλικό κοινό σαρώνοντας τις λίστες με τα ευπώλητα μέχρι και σήμερα. Η σειρά βιβλίων του Μαλβάλντι φιλοδοξεί να κερδίσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό της αστυνομικής λογοτεχνίας και μη, με τη συντομία των ιστοριών της, τους γρήγορους ρυθμούς και με μεγάλο ατού της το κωμικό πνεύμα της Τοσκάνης. Στην Ιταλία, επίσης, μεγάλη επιτυχία γνωρίζει η τηλεοπτική σειρά «Τα εγκλήματα του ΜπαρΛούμε», βασισμένη στην ομώνυμη σειρά βιβλίων.

Τα δύο αριστουργηματικά αστυνομικά μυθιστορήματα του διάσημου Φινλανδού συγγραφέα Μίκα Βάλταρι «Ποιος σκότωσε την κυρία Σκρουφ;» και «Το λάθος του επιθεωρητή Πάλμου», επανακυκλοφορούν στη σειρά Επιλεγμένα Έργα Λογοτεχνίας.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα, η κυρία Σκρουφ, βρίσκεται νεκρή στο κρεβάτι της. Αρκετοί άνθρωποι έχουν σοβαρούς λόγους να επιθυμούν τον θάνατο της: ο πλέι μπόι ανιψιός της, που ελπίζει να την κληρονομήσει, η καταπιεσμένη ανιψιά της, που θέλει να ζήσει τη ζωή της μακριά από την τυραννική θεία της, ο γιατρός που φροντίζει την υγεία της, ο δικηγόρος που έχει αναλάβει τις υποθέσεις της, ένας τυχοδιώκτης καλλιτέχνης, μια χορεύτρια ελαφρών ηθών, ένας άνθρωπος της εκκλησίας. Την υπόθεση αναλαμβάνει ο κυνικός επιθεωρητής Πάλμου, ο οποίος, με τη βοήθεια του νεαρού και αφελούς συνεργάτη του, θα καταφέρει να λύσει το γρίφο και ν’ αποδώσει δικαιοσύνη.

Η αστυνομική νουβέλα «Ποιος σκότωσε την κυρία Σκρουφ;» φωτίζει μια άλλη πλευρά του Μίκα Βάλταρι. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία, ενώ ανάλογη ήταν και η απήχησή του όταν μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Μέσα από το κείμενο, το οποίο είναι μεταφρασμένο απευθείας από τη φινλανδική γλώσσα από τη Μαρία Μαρτζούκου, οι αναγνώστες θα απολαύσουν την πρώτη περιπέτεια του επιθεωρητή Πάλμου, ενός λογοτεχνικού χαρακτήρα που έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της φινλανδικής λογοτεχνίας.

Το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα του Μίκα Βάλταρι «Το λάθος του επιθεωρητή Πάλμου» γνώρισε την ίδια εκδοτική επιτυχία με το πρώτο και μεταφέρθηκε κι αυτό στον κινηματογράφο.Αρχή φόρμας

Μια φθινοπωρινή μέρα στο Ελσίνκι ένας άντρας βρίσκεται πνιγμένος στην μπανιέρα του. Πρόκειται για ατύχημα ή μήπως για δολοφονία, αφού όλοι όσοι βρίσκονται στον κοινωνικό του περίγυρο έχουν λόγους να τον μισούν; Ο επιθεωρητής Πάλμου αναλαμβάνει να διαλευκάνει την υπόθεση, με τη βοήθεια πάντοτε το νεαρού και αφελούς συνεργάτη του, που είναι και ο αφηγητής αυτής της ιστορίας.

Στην ίδια σειρά λογοτεχνίας θα επανακυκλοφορήσει το βιβλίο του Τομ Χολτ «Εύπολις ο κωμωδιογράφος», σε μετάφραση του Γιάννη Σπανδωνή. Με αφηγητή και κεντρικό ήρωα τον δάσκαλο της πολιτικής σάτιρας Εύπολι, ο Βρετανός συγγραφέας μελετά την αθηναϊκή δημοκρατία, τα όριά της και τα προβλήματά της. Ένα μυθιστόρημα που αναπαριστά με ευφορία την ιστορική πραγματικότητα του 5ου π.Χ. αιώνα, την εποχή που τα έργα του Αισχύλου ήταν ακόμη φρέσκα στη μνήμη, ο Σοφοκλής βρισκόταν στο απόγειο της δημιουργικότητάς του, το άστρο του Ευριπίδη είχε αρχίσει να ανατέλλει, ο Περικλής θεμελίωνε τον Παρθενώνα και τα Μεγάλα Διονύσια ήταν πολύ σημαντικός θεσμός.

Στη σειρά Επιλεγμένα Έργα Λογοτεχνίας ήδη κυκλοφορούν: «Οι δύο φίλες και η υπόθεση φαρμακείας» του Άλφρεντ Ντέμπλιν και «Εγώ είμαι ο Τζόναθαν Σκρίβενερ» του Κλοντ Χάουτον.

Στην παιδική λογοτεχνία θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Ο ρακοσυλλέκτης γάτος Μπαμ-Μπουμ και το φεγγάρι» (6+), σε εικονογράφηση της Φωτεινής Στεφανίδη.

Η ζωή του γάτου Μπαμ-Μπουμ στην πλατεία είναι γεμάτη από χρώματα και από μια υπέροχη παρέα: τη ρακοσυλλέκτρια κυρία Ρίνα, που κάποτε ήταν μεγάλη ηθοποιός, τον κύριο Ευτύχιο, τον ταλαντούχο δάσκαλο που μαζεύει από τα σκουπίδια μόνο εφημερίδες και από τις λέξεις των κακών ειδήσεων φτιάχνει χαρούμενα ποιήματα, και τον φίλο του τον Νικόλα, το αγόρι με τα μπλε μάτια που μένει στην μπλε πολυκατοικία. Κάποια μέρα ο γάτος Μπαμ-Μπουμ θα συναντήσει έναν άγνωστο γάτο, που έρχεται από μακριά, γιατί στην πατρίδα του γίνεται χρόνια τώρα πόλεμος…

Η ελπίδα για ειρήνη και ευτυχία, η αναζήτηση ταυτότητας και ανθρωπιάς μέσα από την απολαυστική διήγηση του Χρήστου Μπουλώτη και τον εύγλωττο χρωστήρα της Φωτεινής Στεφανίδη.

«Η καρδιά του βασιλιά» (6+), της Μαριβίτας Γραμματικάκη, σε εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου και μουσική του Νίκου Ξανθούλη (σειρά: Οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ).

Το τρίτο βιβλίο (με cd) της σειράς Οι περιπέτειες του Ασηλάμπα Ντελασύ, με ήρωα τον αγαθό γίγαντα που δεν έλεγε ποτέ όχι σε κανέναν. Αυτή τη φορά ο Ασηλάμπα πρέπει να βρει για λογαριασμό του βασιλιά της Ουρανοχώρας την καλύτερη γυναίκα, αυτή που έχει όλες τις χάρες, για να την παντρευτεί. Πώς θα μπορέσει ο καλόψυχος γίγαντας να πραγματοποιήσει την επιθυμία του βασιλιά και ποια θα γίνει τελικά η βασίλισσα της καρδιάς του;

Μέσα από την επιδέξια παραμυθένια αφήγηση της συγγραφέως-μουσικού Μ. Γραμματικάκη προκύπτουν η εμπιστοσύνη στα συναισθήματά μας και η αναζήτηση της αλήθειας, μακριά από ψευδαισθήσεις και την υποταγή στις αισθήσεις μας.

«Η κάμπια η Μαριγώ που έκοψε το -γώ» της Ελένης Πριοβόλου, σε εικονογράφηση του Χρήστου Δήμου απευθύνεται στην προσχολική-πρωτοσχολική ηλικία και μιλάει για την εκπλήρωση των ονείρων, την απόκτηση εμπειριών, τον εγωισμό και την αξία της συνύπαρξης.

Η κάμπια η Μαριγώ δεν ήθελε να βρίσκεται στον αργό συρμό που ακολουθούσαν όλες οι κάμπιες. Δεν της άρεσε καθόλου η ρουτίνα, ούτε να σέρνεται. Εκείνη ήθελε να ανέβει ψηλά, όσο πιο ψηλά μπορούσε! Έκοψε το -γώ από το όνομά της και πιο ανάλαφρη πλέον η… Μαρί και με δύο φύλλα για φτερά, πέταξε στον ουρανό, πιστεύοντας ότι θα κερδίσει τον θαυμασμό και την αγάπη. Με του ανέμου όμως τα φτερά, η πτώση είναι αναπόφευκτη…

Στην ίδια ηλικία απευθύνεται και το βιβλίο «Περιμένοντας τη βροχή» της Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή, σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού.

Κάθε φορά που έβρεχε, οι μικρές χάρτινες βαρκούλες του Μάρκου ταξίδευαν, παίρνοντας μακριά και από μία λύπη. Όμως τώρα η βροχή έχει χαθεί… Μια μικρή βαρκούλα που έχει πάντα μαζί του τον βοηθά να θυμάται και να ελπίζει. Μπορεί όμως η πίστη ενός παιδιού να φέρει πίσω τη βροχή;

Μια ευαίσθητη ιστορία που, μέσα από το φαινόμενο της ανομβρίας, υπογραμμίζει το δυνατό συναίσθημα της απουσίας, της προσμονής και της χαράς.

«Το κλουβί», η ξεχωριστή ιστορία της Εύης Γεροκώστα, σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, θα αγγίξει μικρούς και μεγάλους. Μέσα από ένα πρωτότυπο και αλληγορικό διαλογικό αφήγημα, η γνωστή αφηγήτρια παραμυθιών και συγγραφέας Εύη Γεροκώστα επέλεξε να μας μιλήσει για την ελευθερία, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας, βάζοντάς μας στο παιχνίδι του απαραίτητου διαρκούς «διαλόγου» με την παιδική μας ηλικία.

Στη σειρά Λογοτεχνία για Νέους θα κυκλοφορήσει το αντιπολεμικό βιβλίο του Νταβίντ Σιρίσι με τίτλο «Ο Μόλσα στα ίχνη της ευτυχίας», σε μετάφραση από τα Καταλανικά του Ευρυβιάδη Σοφού. Ο ήρωας του βιβλίου και αφηγητής είναι ο Μόλσα, ένας σκύλος που είδε το σπίτι και την οικογένεια με την οποία ζούσε να καταστρέφονται. Ανάμεσα στα ερείπια ψάχνει απεγνωσμένα τα δύο παιδιά, τη Γιανίνκα και τον Μίρεκ. Φεύγει για να σωθεί, περνάει πολλές περιπέτειες και αλλάζει διάφορα αφεντικά, όμως η αίσθηση της απώλειας δεν εξαφανίζεται. Συνεχίζει να αναζητά σε κάθε μυρωδιά τους δύο αγαπημένους του φίλους…

Ο Νταβίντ Σιρίσι έχει στο συγγραφικό ενεργητικό του πολλά μυθιστορήματα για ενηλίκους και για νέους τα οποία έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις. Το βιβλίο του «Μόλσα» (“Molsa”) κέρδισε το Βραβείο Εdebé Παιδικής Λογοτεχνίας (2013) και το Βραβείο Strega (2017) στην Ιταλία.

Στη σειρά Λογοτεχνία για Νέους θα κυκλοφορήσει επίσης «Το γυάλινο νησί» της Έρσης Ντουράκη-Δοξακοπούλου, μια περιπέτεια που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Το γυάλινο νησί είναι ένα πολύτιμο πετράδι στην αγκαλιά της θάλασσας. Εκεί όλοι και όλα είναι φτιαγμένα από λεπτό κρύσταλλο. Τόσο λεπτό και διάφανο που βλέπεις τι έχει κάποιος στο μυαλό και στην καρδιά του. Τι γίνεται όμως όταν ο ναύαρχος Τζαμάκης θα υψώσει ένα συρμάτινο φράχτη γύρω από το νησί για να προστατέψει τους κατοίκους του από τους… πειρατές;

Στη σειρά ήδη κυκλοφορούν: «Μαζί», Ελένη Πριοβόλου, «Τα παιδιά του τελευταίου θρανίου», Ιφιγένεια Μαστρογιάννη, «Ο πρίγκιπας με τα κρίνα», Ιφιγένεια Μαστρογιάννη, «Η χάρτινη αγκαλιά», Ιφιγένεια Μαστρογιάννη, «Η μαγική βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ», της Μάγιας Δηληβοριά, «Ένα κορίτσι στο Άουσβιτς», Φρεντιάνο Σέσι, «Με τα μάτια του άλλου», Πάολα Καπριόλο, «Όλα από δύο», Γκουίντο Σγκάρντολι.