Print this page

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επιλέγουμε βιβλία για παιδιά

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα βιβλίο είναι «καλό» για παιδιά προσχολικής ηλικίας;

Η επιλογή των βιβλίων για τα παιδιά σας μπορεί να είναι μια ευχάριστη αλλά και αποθαρρυντική διαδικασία. Είναι δύσκολο να γνωρίζετε πού να ψάξετε όταν υπάρχουν τόσες επιλογές σε βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία και πολυκαταστήματα.

 

Πώς επιλέγουμε ένα βιβλίο;

Σκεφτείτε πώς εμείς, σαν ενήλικες, διαλέγουμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να δούμε μια ταινία. Μπορεί να κάνουμε επιλογές που μας πρότειναν άτομα της εμπιστοσύνης μας ή να διαβάσουμε το βιβλίο ενός συγγραφέα που γνωρίζουμε και έχουμε επιλέξει ξανά στο παρελθόν. Μερικές φορές χαζεύουμε στα ράφια των βιβλιοπωλείων και διαλέγουμε το βιβλίο που βρίσκουμε πιο ενδιαφέρον ή αυτό που έχει μεταφερθεί στη μικρή οθόνη. Αυτά αποτελούν χρήσιμα κριτήρια για να διαλέξετε βιβλίο για το παιδί σας. Επιπλέον, λάβετε υπόψη την προσωπικότητα και τα ενδιαφέρονται του παιδιού. Οι γονείς γνωρίζουν τον τρόπο που κάνει πράγματα το παιδί τους από τη στιγμή της γέννησής του. Ανακαλύπτουν για το τι ενδιαφέρονται τα παιδιά και πώς θα μάθουν καλύτερα καθώς περνά ο καιρός. Η επιλογή ενός βιβλίου που ανταποκρίνεται στην αγάπη του παιδιού για τα ζώα, τα τρακτέρ, τους δεινόσαυρους, τα τραγούδια, τα ανέκδοτα ή τα παραμύθια, είναι μια καλή αρχή. Τέλος, εμπιστευτείτε τη δική σας αντίδραση. Καλό είναι η επιλογή σας να αρέσει στο παιδί σας αλλά και σε εσάς αφού θα μοιραστείτε το βιβλίο αρκετές φορές. Σκεφτείτε αν το βιβλίο που διαλέξατε θα του κρατήσει το ενδιαφέρον για πολλές αναγνώσεις. Θα το ευχαριστιέται περισσότερο κάθε φορά; Τα παιδιά θα αποκτήσουν μία ποικιλία βιβλίων αν κάποιος τους βοηθήσει στην επιλογή τους.

 

Ποιος διαβάζει το βιβλίο;

Μερικές φορές θα θέλετε να διαβάσετε βιβλία στα παιδιά σας που μπορούν εύκολα να τα ακούσουν αλλά είναι πολύ δύσκολα για να τα διαβάσουν. Υπάρχουν βιβλία σχεδιασμένα για να συμμετέχει το παιδί, διαβάζοντας παρέα με εσάς ή συμπληρώνοντας γνωστά στιχάκια και φράσεις. Επίσης, υπάρχουν βιβλία που τα παιδιά έχουν την αυτοπεποίθηση να διαβάσουν ή να αφηγηθούν σε εσάς. Να σκέφτεστε ποιος από τους δυο σας θα κάνει την ανάγνωση όταν διαλέγετε βιβλία για το παιδί σας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε βιβλία από την τοπική σας βιβλιοθήκη χωρίς να επενδύσετε σε κάτι που, πιθανώς, να μη κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού. Από την άλλη, είναι σημαντικό για το παιδί να έχει τα δικά του βιβλία που θα αγαπήσει και θα διαβάσει ξανά και ξανά καθώς περνά ο καιρός. Τα περισσότερα σχολεία ενθαρρύνουν τα παιδιά να διαβάζουν και να δανείζονται βιβλία ενώ υπάρχουν και σχετικά κλαμπ εκδόσεων που μπορείτε να γίνετε μέλη και να λαμβάνετε χρήσιμους καταλόγους για μελλοντικές εκδόσεις.