Print this page

Συνέντευξη με την πράκτορα «OOΣυγγραφέας»

Η συγγραφέας Ελένη Ανδρεάδη μιλά στο mamamia.gr  και εξηγεί πως άρχισε να γράφει, ποιο είναι το αγαπημένο της παραμύθι,  για την πολυαγαπημένη σειρά παιδικών της βιβλίων «Πράκτορες του Πλανήτη» και για πολλά άλλα!

uF7A8MSA

 

Πώς θα συστήνατε το εαυτό σας στους μικρούς σας αναγνώστες.

Ως η Πράκτορας OOΣυγγραφέας. Όλα ξεκίνησαν όταν η διοικητής Δ της Περιβαλλοντοπολ μου ζήτησε να την βοηθήσω να βρει παιδιά να σώσουν τον πλανήτη επειδή οι ενήλικες έχουμε αποτύχει. Έτσι έγραψα τα βιβλία της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη (και κάποια άλλα αργότερα). Εάν θέλετε να σώσετε τον πλανήτη, ελάτε στην παρέα μας.


Με ποια αφορμή ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;

Το πρώτο μου βιβλίο το έγραψα αφού πήρα ένα μάθημα δημιουργικής γραφής στο Πανεπιστήμιο. Διακρίθηκε το κείμενο που είχα γράψει στην τάξη και αυτό μου έδωσε ενθάρρυνση. Το βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα για «μεγάλους» και το έχω ξαναγράψει από την αρχή επτά φορές σχεδόν. Είναι ακόμη στο συρτάρι μου. Το πρώτο βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» ξεκίνησε πιο ανορθόδοξα, ως βιωματικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα στο σχολείο του μικρού μου αδερφού. Σκέφτηκα πως σίγουρα θα υπήρχε ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά για αυτά τα θέματα που να έχει περισσότερο ενδιαφέρον και σκαρφίστηκα ένα παιχνίδι με πράκτορες. Μετά έγινε οργάνωση μη-κερδοσκοπική, που υπάρχει ακόμα και υλοποιεί προγράμματα σε όλη την χώρα, και μετέπειτα, το πρώτο βιβλίο, που έγινε σειρά βιβλίων.

Πείτε μας δυο λόγια για τα «Πιράγχας στην στεριά». Τι νομίζετε ότι θα αγγίξει περισσότερο, μέσα από την ανάγνωσή του, τον μικρό αναγνώστη;Το τέταρτο βιβλίο της σειράς ασχολείται με ένα περιβαλλοντικό θέμα που πιστεύω ότι αγγίζει πάρα πολύ όλους μας, αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά: την εξαφάνιση των ζώων. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε χάσει πάνω από το μισό πληθυσμό ζώων του πλανήτη. Είναι ένα γιγαντιαίο πρόβλημα που απειλεί και εμάς τους ίδιους, αν αναλογιστεί κανείς πως η εξαφάνιση για παράδειγμα της μέλισσας, θα οδηγήσει στις καλλιέργειες μας να μην καρποφορούν. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει με τραγούδια για ελέφαντες, ιστορίες για αρκουδάκια και τίγρεις, βιβλία με καμηλοπαρδάλεις και φάλαινες. Είναι αδιανόητο να σκεφτούμε ότι αυτά δεν θα υπάρχουν σύντομα στην άγρια φύση εάν δεν κάνουμε κάτι - και όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Η περιπέτεια των Πρακτόρων θα τους οδηγήσει στις άκρες του κόσμου, όπου θα διαπιστώσουν οτι τελικά δεν φταίει ο υπερκακός Ιβάν για την εξαφάνιση των ζώων αλλά οι άνθρωποι. Θα μάθουν και για όλα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να σώσει τα ζώα, με αισιοδοξία και χιούμορ.  
 
Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται τα βιβλία σας;Οι Πράκτορες του Πλανήτη απευθύνονται σε παιδιά 8-12, ενώ ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης, ένα περιβαλλοντικό μυθιστόρημα χωρίς εικόνες, είναι για μεγαλύτερα παιδιά 9+. 
 
Ποιο είναι το  δικό σας αγαπημένο παιδικό παραμύθι, εκείνο που θα ξεχωρίζατε; Μου άρεσε πολύ Το Βιβλίο της Ζούγκλας και ο ήρωας Μόγλης. Αυτή η μάχη μας η εσωτερική, του ζώου που αναζητά την φύση για να ανασάνει, αλλά και του νου, που έχει ανακαλύψει πράγματα όπως η φωτιά και έχει εφεύρει τόσα που μας έχουν ελευθερώσει και παγιδέψει συγχρόνως... 
 
Μέσα από τις παρουσιάσεις  των βιβλίων σας, πώς βλέπετε τη στάση των παιδιών απέναντι στο βιβλίο;Τα παιδιά αγαπούν το καλό βιβλίο, πιστεύω. Θα μου πείτε και ποιο είναι το καλό βιβλίο, σωστά; Δύσκολο θέμα. Πάντως αισθάνομαι πως είναι δική μας υποχρέωση, αυτή του συγγραφέα, να κρατήσει το ενδιαφέρον των παιδιών από την στιγμή που θα έρθουν στην παρουσίαση ή θα μας κάνουν την τιμή να πιάσουν το βιβλίο μας στα χέρια τους. Δεν είναι βέβαια όλα για όλους, και θα έλεγα στους γονείς να ακούν τα παιδιά τους σχετικά με το ποια βιβλία τους ενδιαφέρουν, και να τους προσφέρουν πολλές επιλογές. 
 
Θυμάστε κάποια ιδιαίτερη αντίδραση μικρού αναγνώστη στις τόσο ξεχωριστές παρουσιάσεις που κάνετε για τα βιβλία σας;Πάρα πολλές. Με ρωτούν αν είμαι αλήθεια πράκτορας, αν ξέρω τον Σέρλοκ Χολμς, αν μπορούν να έχουν και άλλες αποστολές - μέχρι και τηλέφωνο με έχουν πάρει μικροί αναγνώστες στα γραφεία της οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη για να ζητήσουν την επόμενη τους αποστολή. Μια από τις πιο έντονες αναμνήσεις που έχω όμως είναι από ένα μικρό παιδί στην Ρόδο που κατασκεύασε ένα διαγαλακτικό εργαλείο επικοινωνίας με εξωγήινους με κάποια απορρίμματα που είχαμε φέρει, προσπαθώντας να δείξουμε την σημασία της λέξης επαναχρησιμοποιώ (οι τρεις λέξεις μειώνω-επαναχρησιμοποιώ ανακυκλώνω). Ήταν μεγαλειώδες. Δεν έχω ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με τόσο ωμό ταλέντο και φαντασία. Είμαι σίγουρη πως θα τον δούμε επιστήμονα στην NASA. Θα έπρεπε, δηλαδή. Ελπίζω να καταφέρει να ολοκληρώσει το πεπρωμένο του, τις δυνατότητες του. Αυτό εύχομαι για όλα τα παιδιά.  

Διαβάστε εδώ για το τελευταίο βιβλίο της σειράς: «Πιράνχας στη Στεριά«Πιράνχας στη Στεριά»

15684 03 COVER LOW 6