Print this page

Χάρι Πότερ κατά του ρατσισμού!

Έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που διαβάζουν Χάρι Πότερ γίνονται καλύτεροι άνθρωποι!

Τι θα μπορούσε να μάθει σε ένα παιδί για τη ζωή ένας νεαρός μαθητευόμενος μάγος που πολεμάει το κακό στην αδιευκρίνιστη μορφή ενός τύπου που πίνει αίμα από μονόκερους; Πολλά! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σε παιδιά δημοτικού, όσα είχαν έρθει σε επαφή με το μαγικό κόσμο του Χάρι Πότερ ήταν περισσότερο δεκτικά απέναντι σε διάφορες ομάδες ανθρώπων που συχνά τείνουν να περιθωριοποιούντια.

Για τις ανάγκες της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Εφρμοσμένης Κοινωνικής Ψυχολογίας (Journal of Applied Social Psychology)επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από τρεις ομάδες μαθητών. Η πρώτη αποτελούν από 34 Ιταλούς μαθητές της πέμπτης δημοτικού. Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικές με τη στάση τους απέναντι στους μετανάστες και στη συνέχεια μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες καθεμία από τις οποίες μελέτησε ένα κεφάλαιο από βιβλίο του Χάρι Πότερ για έξι εβδομάδες. Τα παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη κεφαλαίων που είχαν να κάνουν με την προκατάληψη, έδειξαν στη συνέχεια «σημαντικά βελτιωμένη στάση απέναντι στους μετανάστες».

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, οι αναλυτές πήραν συνεντεύξεις από 117 μαθητές γυμνασίου. Από αυτούς, όσοι είχαν διαβάσει περισσότερα βιβλία με το Χάρι Πότερ έδειξαν μεγαλύτερη ανοχή απέναντι στους ομοφυλόφιλους, σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομήλικούς τους που συμμετείχαν στην έρευνα.