Print this page

Παιδικά γενέθλια στην εποχή του κορονοϊού | Πώς θα περάσετε υπέροχα αυτή τη μέρα

Παρόλο που οι φίλοι δεν θα μπορούν να βρίσκονται στο πάρτι!

Εάν έχετε στο σπίτι σας ένα Κριαράκι, σίγουρα σας έχει προβληματίσει (μεταξύ άλλων) το πώς θα κάνετε την ημέρα των γενεθλίων του αληθινά ξεχωριστή, παρόλη την κοινωνική απομόνωση που ζούμε. Πώς θα εξηγήσετε σε ένα νήπιο ή και ένα πιο μεγάλο παιδί ότι φέτος δεν μπορεί να κάνει πάρτι, ούτε να καλέσει έστω τους πιο κολλητούς του φίλους για να σβήσουν μαζί τα κεράκια στην τούρτα του; Ότι ούτε καν η γιαγιά ή νονά του δεν θα μπορούν να είναι εκεί; Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που έχουμε συνηθίσει να μοιραζόμαστε τις γιορτινές μέρες με τους αγαπημένους μας, αυτή την περίοδο τα «πάρτι» γίνονται με πολύ λίγους «καλεσμένους». Όμως, αυτό που κάνει τα γενέθλια τόσο υπέροχα είναι ότι δίνουμε την ευκαιρία σ’ αυτόν που γιορτάζει να νιώσει ξεχωριστός –κι αυτό δεν απαιτεί απαραίτητα την παρουσία πολλών. Γιορτάστε λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα, σε κλειστό κύκλο, δείχνοντας στο παιδί σας πόσο πολύ το αγαπάτε. Ελπίζουμε ότι αυτές οι ιδέες θα σας βοηθήσουν:

Εάν το παιδί είναι μωρό

Όταν είναι ακόμα μικρά, οι γιορτές και τα πάρτι είναι να μια ευκαιρία για τα παιδιά να νιώσουν ότι εντάσσονται σε μια ευρύτερη κοινωνική ομάδα όπου είναι αγαπητά κι αποδεκτά. Κι επειδή ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν πολλά πράγματα, το να δουν τη γιαγιά, τα ξαδέρφια και άλλα αγαπημένα πρόσωπα μέσω βιντεοκλήσης είναι για εκείνα αρκετό! Καλέστε τους συγγενείς και τους στενούς σας φίλους σε ομαδική βοντεοκλήση (μέσω Messenger, Viber ή κάποιας άλλης εφαρμογής) για να τραγουδήσετε όλοι μαζί του «Happy Birthday». Αν πάλι πρόκειται για να τα πρώτα του γενέθλια, τότε αυτή η επέτειος αφορά ακόμα περισσότερο τους γονείς παρά το ίδιο το παιδί, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να ασχοληθείτε με το να συμπληρώσετε το βιβλίο αναμνήσεων ή να οργανώσετε τις φωτογραφίες του και να αναπολήσετε όλες τις όμορφες στιγμές που ζήσατε τον τελευταίο χρόνο.

Εάν το παιδί είναι νήπιο

Σ’ αυτή την ηλικία, τα παιδιά έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι τα γενέθλια είναι κάτι σπουδαίο, όπως προς το παρόν η λέξη «πάρτι» για εκείνα σχετίζεται κυρίως με την οικογένεια, το παιχνίδι και… τα γλυκά! Οπότε, δεν είναι δύσκολο να οργανώσετε κάτι πολύ διασκεδαστικό! Το κλειδί είναι να ζητήσετε τη συμμετοχή του σε κάθε στάδιο: τι δώρο θέλει να του πάρετε; Τι γλυκό να φτιάξετε; Ποια τραγούδια να ακούσετε; Τι παιχνίδι να παίξετε; Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη! Μπορείτε για παράδειγμα να του προτείνετε να κάνετε οικογενειακώς «camping» στο σαλόνι και να κοιμηθείτε σε αυτοσχέδιες σκηνές που θα φτιάξετε με σεντόνια και μαξιλάρια!

Εάν το παιδί είναι πρώτης σχολικής ηλικίας

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν να αποκτούν κι άλλους σημαντικούς ανθρώπους για εκείνα, πέρα από τους γονείς και τα αδέρφια τους και τα πάρτι γενεθλίων είναι μια εξαιρετική αφορμή για να περάσουν καλά με τους φίλους τους. Εάν λοιπόν μπορείτε με κάποιο τρόπο να φέρετε στα γενέθλια κάποιους από αυτούς θα είναι σπουδαίο! Μια ιδέα, λοιπόν, είναι να ζητήσετε από τους φίλους ή τους συγγενείς που μένουν κοντά να περάσουν μπροστά από το σπίτι σας μια συγκεκριμένη ώρα κρατώντας μπαλόνια, φορώντας χάρτινα καπελάκια ή κορνάροντας με το αυτοκίνητο! Το παιδί θα ενθουσιαστεί και δεν θα το ενοχλήσει καθόλου ότι μπορεί να δει τους φίλους του από απόσταση –εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όλο αυτό γίνεται για τα δικά του γενέθλια! Μπορείτε επίσης να οργανώσετε κάποιο «κυνήγι» θησαυρού μέσα στο σπίτι ή τον κήπο –εάν υπάρχει- και να συμμετέχουν και οι φίλοι του στους οποίους θα έχετε δώσει από πριν κάποια «στοιχεία» κι εκείνοι θα τηλεφωνούν στο παιδί σας για να το βοηθήσουν να λύσει τους γρίφους.

Ιδέες για μεγαλύτερα παιδιά

Τα πιο μεγάλα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν δυνατές σχέσεις και οι φίλοι τους είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή τους. Και σ’ αυτή την περίπτωση, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι περνάει μαζί τους τα γενέθλιά του. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε καραόκε με βοντεοκλήση -να είστε σίγουροι ότι θα γελάσετε πολύ! Ή να ζητήσετε σε όλους τους φίλους του (και τους γονείς τους) να βρίσκονται στην κουζίνα μια συγκεκριμένη ώρα και μέσω βιντεοκλήσης να κάνετε διαγωνισμό μαγειρικής! Δεν είναι δύσκολο: θα μαγειρέψετε εσείς μια απλή συνταγή (θα έχετε στείλει μερικές μέρες νωρίτερα τη λίστα με τα υλικά στους γονείς των φίλων ώστε να τα έχουν όλοι) κι εκείνα θα αντιγράφουν τις κινήσεις σας. Όποιος κάνει την καλύτερη «αντιγραφή πιάτου» θα κερδίσει ένα μικρό δωράκι.

Ιδέες για προεφήβους

Πλησιάζοντας στην εφηβεία, τα παιδιά αναζητούν όλο και περισσότερο την ανεξαρτησία τους, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψουν την ταυτότητά τους. Είναι λοιπόν η ιδανική ευκαιρία να τους παραχωρήσετε το τιμόνι… Αφήστε τα να φτιάξουν μόνα τους την τούρτα και μην επιβάλλετε περιορισμούς στην ποσότητα ζάχαρης, σοκολάτας ή διακοσμητικών που θα χρησιμοποιήσουν. Ή ζητήστε του να διαλέξει μια ταινία και διαμορφώστε το σαλόνι σας σε… κινηματογράφο (με χαμηλό φωτισμό και ποπ κορν) για την απολαύσετε. Ή ζητήστε από τον αγαπημένο του τραγουδιστή ή ηθοποιό, μέσω social media, να στείλε ένα βίντεο με τις ευχές του –αυτή την εποχή όπου όλοι μένουμε σπίτι, πολλοί celebrities θέλουν να βοηθήσουν τους φαν τους να νιώσουν καλύτερα! Δεν χάνετε τίποτα να προσπαθήσετε!