Print this page

10 ερωτήσεις που θα μας κάνουν τα παιδιά στη διάρκεια της καραντίνας –και πώς να τις απαντήσουμε

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα επίπεδα στρες και ανησυχίας αυτή την περίοδο έχουν χτυπήσει ταβάνι –όχι μόνο για εμάς αλλά και για τα παιδιά μας. Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τι είναι αυτό που έχει αλλάξει τόσο πολύ τη ζωή τους, είναι πιθανό  να σας βομβαρδίσουν με ερωτήσεις. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι επειδή ακριβώς πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο, δεν ξέρει κανείς ποιες είναι οι σωστές απαντήσεις; Τι να πείτε λοιπόν; «Καταρχάς, ξεκινήστε λέγοντας την αλήθεια (ακόμα κι αυτή είναι πως δεν ξέρετε και πολλά για το θέμα)», συμβουλεύει η Rebecca Schrag Hershberg, κλινική ψυχολόγος, σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και γονέων και συγγραφέας του βιβλίου The Tantrum Survival Guide. «Προτιμήστε να είστε όσο πιο ειλικρινείς γίνεται, να μιλάτε σε μια γλώσσα που μπορεί να καταλάβει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του και αποφεύγοντας να προσθέσετε τα δικά σας άγχη στα δικά του». Οι απαντήσεις που προτείνει για τις πιο πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν, είναι κάπως έτσι:

Διαβάστε κι εδώ πώς να καθησυχάσετε τους φόβους των παιδιών για τον κορονοϊό…

Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;

Δεν ξέρω, κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή. Όλο αυτό που ζούμε είναι κάτι καινούριο, όμως αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο –γιατροί, νοσοκόμοι, επιστήμονες- που δουλεύουν σκληρά ώστε να είναι ασφαλές για όλους μας να ξαναπάμε στα σχολεία, στις δουλειές μας, στις παιδικές χαρές και τα εστιατόρια όσο πιο σύντομα γίνεται.

Θα κολλήσουμε κι εμείς;

 Κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε να κολλήσουμε τον ιό. Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και μένουμε στο σπίτι. Όταν χρειάζεται να βγούμε, τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας –κρατάμε αποστάσεις από τους άλλους κι όταν αυτό δεν είναι εφικτό, φοράμε μάσκα. Όλα αυτά γίνονται ώστε τόσο εμείς όσο και άλλοι άνθρωποι γύρω μας να παραμένουμε ασφαλείς. Αλλά ακόμα κι αν κολλήσουμε τον κορονοϊό, δεν θα νιώσουμε κάτι διαφορετικό από όταν κολλάμε γρίπη. Κι αν χρειαστούμε βοήθεια, οι γιατροί μας είναι καταπληκτικοί στη δουλειά τους και θα μας φροντίσουν.

Γιατί ο κόσμος φοράει μάσκα;

Η μάσκα μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε με τα χέρια το πρόσωπό μας, γιατί τα χέρια είναι συχνά γεμάτα μικρόβια. Γι’ αυτό όταν είμαστε στο σπίτι, πλένουμε συχνά τα χέρια μας προκειμένου να είμαστε σίγουροι  ότι είναι καθαρά, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα εάν ακουμπήσουμε το πρόσωπό μας. Επίσης, η μάσκα προστατεύει και τους άλλους ανθρώπους που μπορεί να συναντήσουμε –σε περίπτωση που εμείς μεταφέρουμε τον ιό χωρίς να το ξέρουμε.

Γιατί είναι όλα τόσο χάλια;

Αυτή τη στιγμή νιώθεις έτσι επειδή υπάρχουν ένα σωρό νέοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις και τόσες καινούριες απαγορεύσεις. Όλοι αισθανόμαστε κάπως έτσι. Δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάναμε πριν, όπως να πάμε στη δουλειά και το σχολείο, να πάμε να παίξουμε στο σπίτι ενός φίλου ή στις κούνιες. Κι αυτό κάνει τις μέρες να μοιάζουν πολύ μεγάλες και να βαριόμαστε λιγάκι. Μερικές φορές όμως, αυτό που χρειαζόμαστε εκείνη την ώρα που νιώθουμε ότι όλα είναι χάλια είναι μια αγκαλιά ή κάτι να μας κάνει να γελάσουμε. Θέλεις να βρούμε τώρα κάτι;

Αφού δεν πρέπει να πας στη δουλειά, γιατί δεν παίζεις πιο πολύ μαζί μου;

Η αλήθεια είναι ότι πριν χρειαστεί να κλειστούμε στο σπίτι, όταν επέστρεφα από τη δουλειά μπορούσα να σου αφιερώσω όλο το χρόνο και την προσοχή μου. Όμως τώρα, το ότι είμαι όλη την ημέρα στο σπίτι δεν σημαίνει ότι δεν έχω άλλες υποχρεώσεις –απλά ό,τι πριν έκανα στη δουλειά μου τώρα πρέπει να το κάνω από εδώ. Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να σε μπερδεύει και να σε ενοχλεί –κι εμένα με μπερδεύει και με ενοχλεί κάποιες φορές. Γι’ αυτό, προτείνω κάθε πρωί να κανονίζουμε μεταξύ μας τι θα ήταν ωραίο να κάνουμε μαζί μέσα στην ημέρα και να ασχολούμαστε με αυτό αμέσως μόλις τελειώσω  τις δουλειές μου. Τι λές;

Δείτε κι εδώ τον οδηγό επιβίωσης για εργαζόμενες από το σπίτι μητέρες....

Γιατί μου φωνάζεις;

Εκνευρίστηκα γιατί έκανες εκείνη τη ζημιά, παρόλο που δεν έγινε και τίποτα τραγικό. Δεν ήθελα να σου φωνάξω, άρχισα να μιλάω πριν προλάβω να σκεφτώ ότι ίσως ήμουν άδικη μαζί σου και ζητώ συγνώμη. Ξέρεις, όλη αυτή η κατάσταση μου προκαλεί κι εμένα έντονα συναισθήματα και μερικές φορές δεν καταφέρνω να τα ελέγξω, αλλά θα προσπαθήσω πολύ να μην σου ξαναβάλω τις φωνές.

Γιατί τσακώθηκες με τον μπαμπά;

Επειδή όλοι μας αυτή την περίοδο νιώθουμε κάπως περίεργα κι επειδή πρέπει να στριμώξουμε όλα αυτά τα συναισθήματα που μας προκαλεί η κατάσταση μέσα σε ένα μικρό χώρο –όπως είναι το σπίτι- μερικές φορές συμπεριφερόμαστε περίεργα. Ή μπορεί να αντιδράσουμε έντονα για κάτι που άλλες φορές δεν μας ενοχλούσε τόσο. Η αλήθεια είναι ότι με τον μπαμπά είχαμε μια διαφωνία αλλά τώρα λύθηκε. Επιπλέον, δεν διαβεβαιώνω ότι αυτή η διαφωνία ήταν πολύ πολύ μικρή μπροστά στην αγάπη μου έχουμε ο ένας για τον άλλον σ’ αυτή την οικογένεια.

Βρείτε εδώ 5 tips για να μην απειλήσει η καραντίνα το γάμο σας...

Εσύ, φοβάσαι;

Ναι, μερικές φορές φοβάμαι λιγάκι. Δεν είναι κακό να φοβόμαστε. Είναι μια καινούρια κατάσταση και κάποια πράγματα σ΄αυτήν είναι κάπως τρομαχτικά. Τη στιγμή που νιώθω το φόβο να με πλησιάζει όμως λέω στον εαυτό μου ότι είμαστε όλοι ασφαλείς στο σπίτι μας και είναι πολύ ωραίο που μπορούμε να περνάμε τόσο χρόνο όλοι μαζί. Επίσης, ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που βοηθούν όσους έχουν ανάγκη κι ότι όσο άσχημα πράγματα κι αν γίνονται πάντα το καλό νικάει. Κι έτσι, ξεπερνάω το φόβο μου.

Θα ξαπλώσεις μαζί μου μέχρι να κοιμηθώ;

Ναι! (Ακόμα κι αν το παιδί έχει μάθει να κοιμάται μόνο του εδώ και χρόνια, ακόμα κι αν έχετε ένα εκατομμύρια άλλα πράγματα να κάνετε, αυτή την περίοδο είναι πολύ πιθανό το παιδί να νιώσει την ανάγκη να είστε πιο κοντά του για να αισθανθεί ασφάλεια, οπότε μην το αρνηθείτε).

Θα μου φτιάξεις κάτι να φάω;

Συγνώμη, δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι πέρασαν ήδη δέκα λεπτά από το προηγούμενο σνακ που σου έφτιαξα!!! Λοιπόν, τι θέλεις να φας τώρα;