Print this page

Νέα βιβλία για παιδιά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος!

Τρία πολύ ενδιαφέροντα παιδικά βιβλία κυκλοφόρησαν πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Το Μόλεμα, του Φίλιππου Μανδηλαρά. Εικονογράφιση: Ναταλία Καπατσούλια

TO MOLEMA 1

Για παιδιά ηλικίας 4+ ετών

Μόλεμα θα πει μόλυνση και ρύπανση ή λέρωμα, θα πει όμως και λοιμός και επιδημία. Στην προκειμένη περίπτωση είναι μια παράξενη ασθένεια, η οποία απειλεί τα πουλερικά που ζουν ανέμελα στη φάρμα «Ο Μακάριος». Αρχικά, όλα τα πτηνά παραξενεύονται και αντιδρούν όταν το περιστέρι καταφθάνει με τα δυσάρεστα νέα. Μια χαρά είναι η ξέγνοιαστη ζωή στη φάρμα, με παιχνίδι, βόλτες, καθαρό νερό και τροφή, και καθόλου δεν θέλουν να πάρουν στα σοβαρά αυτή την αόρατη απειλή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες προστασίας από το μόλεμα, αλλάζοντας την καθημερινότητά τους. Σιγά σιγά όμως πείθονται και αρχίζουν να τηρούν τα μέτρα, κι ας φαίνεται η ζωή ανυπόφορη μέσα στις φωλιές.

Οι μέρες περνούν, τα πουλερικά ακολουθούν βήμα βήμα όλους τους νέους κανόνες, προστατεύοντας τα ίδια αλλά και τα άλλα πτηνά γύρω τους. Έτσι το μόλεμα, όπως σιγά σιγά ήρθε, φεύγει, και η ζωή στη φάρμα όχι απλά επιστρέφει στον παλιό της ρυθμό, αλλά γίνεται καλύτερη: όλα τα πτηνά τώρα ξέρουν καλά πως όσο σημαντικό είναι να νοιάζεσαι και να προστατεύεις τον εαυτό σου, αλλά τόσο είναι να υπολογίζεις και να προστατεύεις και τους άλλους.

 

Παίζουμε; Της Σοφίας Πανίδου. Εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη   

PAIZOYME

 

Για παιδιά ηλικίας 3+ ετών

Η συγγραφέας Σοφία Πανίδου, μετά το συγκινητικό και πρωτότυπο βιβλίο της Ζαχρά και Νικόλας –που κέρδισε το 2019 Βραβείο IBBY από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στην κατηγορία εικονοβιβλίου (Picture Book)– επιστρέφει με μια νέα ιστορία που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, η οποία σίγουρα θα συζητηθεί από μικρούς και μεγάλους. 

Ο μικρούλης Πυξ προσγειώνεται σε μια παιδική χαρά στη Γη για να παίξει με τα άλλα παιδιά. Τι παιχνίδια όμως προτιμάει, τον ρωτούν τα παιδιά, κοριτσίστικα ή αγορίστικα; Και του εξηγούν ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο για αγόρια, οικογένεια παίζουν μόνο τα κορίτσια, τα αγόρια είναι πιο γρήγορα στο τρέξιμο και δεν κλαίνε ενώ τα κορίτσια παίζουν ήσυχα. Η πραγματικότητα που βλέπει όμως ο Πυξ στην παιδική χαρά είναι τελείως διαφορετική από αυτή που ακούει: τα παιδιά, σε αντίθεση με τα λόγια που έχουν ακούσει από τους μεγάλους, παίζουν ελεύθερα, μακριά από διαχωρισμούς και στερεότυπα.

 

Η ιδιαίτερη εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη συμπληρώνει μοναδικά το λιτό κείμενο της Σοφίας Πανίδου, ζωντανεύοντας τον παιδικό μικρόκοσμο και αναδεικνύοντας την απλότητα και την ειλικρίνειά του. 

Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας; Υπόθεση 2η, του Φίλιππου Μανδηλαρά. Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Από τη σειρά 12 Θεοί ντετέκτιβ

MHLO THS ERIDAS

Για παιδιά ηλικίας 7+ ετών 

Η νέα σειρά του Φίλιππου Μανδηλαρά ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος συνεχίζει επάξια την παράδοση των επιτυχημένων σειρών Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ και Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ, που έκαναν μικρούς και μεγάλους να αγαπήσουν φανατικά τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και ιστορίας! Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο Ποιος έκλεψε το μήλο της Έριδας; συνεχίζεται το νικηφόρο σερί του αχτύπητου γραφείου ερευνών, μετά την ανατρεπτική λύση της συναρπαστικής υπόθεσης του πρώτου βιβλίου, με τίτλο Ένα Ψάρι που το έλεγαν Ορφώ.

Στη νέα αυτή υπόθεση οι δώδεκα θεοί πρέπει να ανακαλύψουν ποιος εξαφάνισε το χρυσό μήλο της Έριδας, πριν προλάβει ο Πάρις να επιλέξει «την ομορφότερη» και της το δώσει. Η διαλεύκανση όμως του μυστηρίου δεν προμηνύεται εύκολη, αφού κανείς δεν ξέρει ποιον ή ποια μπορεί να εμπιστευτεί: ίσως κάποια από τις θεές να έχει βάλει το χεράκι της. Μήπως η Αφροδίτη, που θεωρεί ότι το μήλο τής ανήκει δικαιωματικά; Ή η Περσεφόνη, που ίσως παρεξηγήθηκε γιατί δεν προτάθηκε ως υποψήφια; Άραγε να το πήρε η Εστία και να κατέληξε μέσα σε κάποια… μηλόπιτα;

Στην ιστορία του Φίλιππου Μανδηλαρά, το χιούμορ συναγωνίζεται το σασπένς, σε ένα βιβλίο που αβίαστα, σε κάθε περιγραφή, κρύβονται αναρίθμητες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας, με την εικονογράφηση της Ναταλία Καπατσούλια να ζωντανεύει τους ήρωες και να αφηγείται την ιστορία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι άλλη μια νέα περιπέτεια γίνεται η αφορμή για να τεθούν ανάλαφρα σημαντικά ερωτήματα –για τη φύση της πραγματικής ομορφιάς αλλά και για τη φύση θεών και ανθρώπων–, μα και να δοθούν σοφές απαντήσεις: «Η ομορφιά είναι το τώρα, κι εσύ ζεις στο τώρα».