Print this page

Δύο νέα παιδικά βιβλία σπό τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο ελέφαντας, του Peter Carnavas

Μετάφραση: Κυριάκος Αθανασιάδης - Για παιδιά ηλικίας 8+ ετών

O ELEFANTAS

Ένα συγκινητικό παιδικό μυθιστόρημα πλημμυρισμένο φαντασία, από τον βραβευμένο συγγραφέα και εικονογράφο Peter Carnavas, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ένας ελέφαντας ακολουθεί παντού τον πατέρα της Όλιβ. Η απώλεια της αγαπημένης του γυναίκας έχει μετατρέψει τον άλλοτε χαρούμενο και δραστήριο μπαμπά της σε έναν σιωπηλό άντρα, που ζει στη σκιά του αμίλητου γκρίζου πλάσματος. Με τη βοήθεια όμως του παππού της και του καλύτερού της φίλου, η Όλιβ είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διώξει το τεράστιο πλάσμα από το πλευρό του μπαμπά της – για πάντα.Η ιστορία του Peter Carnavas αντικρίζει με θάρρος ένα θέμα που ακόμα και στις μέρες μας εξακολουθεί να θεωρείται ταμπού, αυτό της κατάθλιψης και των αναπόφευκτων συνεπειών της στις ζωές των ατόμων του οικογενειακού και του φιλικού περιβάλλοντος. Το σπουδαίο αυτό βιβλίο αγκαλιάζει με απέραντη τρυφερότητα, κατανόηση και ελπίδα τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων, ψηλαφώντας ένα δύσκολο και πολύ πραγματικό πρόβλημα μέσα από τα μάτια και τη φαντασία ενός μικρού κοριτσιού. Το σημαντικότερο, όμως, μας δείχνει μια οικογένεια που καταφέρνει να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, όταν τα μέλη της αποφασίζουν να επικοινωνήσουν και να αλληλοβοηθηθούν.

Μετά τιμής, Άλις Τιμς, των Kate και Jol Temple. Εικονογράφηση: Grace West

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου - Για παιδιά ηλικίας 8+ ετών

META TIMHS ALIS TIMS cover

Υπάρχει τρομερότερο πράγμα από το να πέσει το ημερολόγιό σου σε λάθος χέρια; Να μάθει ο μεγαλύτερος εχθρός σου μες στην τάξη όλες τις σκέψεις, τις ιδέες και τα μυστικά σου; Νά τι συνέβη στην Άλις Τιμς, όταν ο μισητός Τζίμι Κουκ ανακάλυψε το ημερολόγιό της στη βιβλιοθήκη του δημοτικού σχολείου! 
Αυτό όμως σημαίνει πόλεμο! Η δασκάλα τους, σε μια προσπάθεια να τα συμφιλιώσει, αναγκάζει τα δυο τόσο αταίριαστα παιδιά –μια σελέμπριτι του Youtootube και έναν καπετάνιο πειρατικού καραβιού– να αλληλογραφούν για ένα ολόκληρο τρίμηνο. Τα γράμματα, που ξεχειλίζουν από την εκρηκτική φαντασία και το χιούμορ των δύο παιδιών, είναι γεμάτα (εξωφρενικά ακριβά) εμότικον και ξεκαρδιστικές ζωγραφιές, σκανταλιάρικα φαντάσματα, αμέτρητους τσακωμούς και παρεξηγήσεις αλλά και υπερφιλόδοξα σχέδια – και φέρνουν τα δυο παιδιά πιο κοντά χωρίς καν καλά καλά να το καταλάβουν. Η ιστορία ξεδιπλώνεται αποκλειστικά μέσα από τις επιστολές των δύο πρωταγωνιστών και συμπληρώνεται από τη μοντέρνα εικονογράφηση της Grace West, που άλλοτε θυμίζει παιδικές ζωγραφιές και άλλοτε γκράφιτι!