Print this page

Πιο τακτοποιημένο σπίτι με λιγότερα παιχνίδια εδώ κι εκεί σε 6 βήματα

Έχετε βαρεθεί να πρέπει να πηδάτε δεκάδες παιχνίδια προκειμένου να περπατήσετε μέσα στο ίδιο σας στο σπίτι και να έχετε τα κοινόχρηστα δωμάτια μονίμως άνω-κάτω; Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βάλετε μια τάξη.

Όταν παλιά βρισκόμασταν σε σαλόνι οικογένειας με παιδί, απορούσαμε με την κατάληψη του χώρου από παιχνίδια. Σκεφτόμασταν τότε πως εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ αυτό. Το κάνουμε, και από την αρχή μάλιστα: αγαπάμε το μωρό μας, θέλουμε να το βλέπουμε πάντα χαρούμενο, να μην του λείπει τίποτα. Και πριν το καταλάβουμε βρισκόμαστε γονατισμένοι ανάμεσα σε πεταμένα τουβλάκια Lego και γυμνές Barbie. Τα παιδιά βαριούνται γρήγορα και παρατούν τα παιχνίδια τους οπουδήποτε και εμείς έχουμε από καιρό πια εγκαταλείψει τη προσπάθεια να βάλουμε τάξη. Υπάρχει άλλος τρόπος; Ναι. Όλο και περισσότερες οικογένειες έχουν αποφασίσει μια πιο απλή προσέγγιση στα παιχνίδια. Με λίγα λόγια αποφεύγουν το χάος, επιλέγουν την ποιότητα και όχι την ποσότητα. Πώς γίνεται αυτό; 

Χαρίζουμε και πετάμε παιχνίδια. Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, πρέπει να απαλλαγούμε από διάφορα άχρηστα πλέον παιχνίδια. Ξεθάβουμε λοιπόν και βάζουμε σε κουτιά όποιο  παιχνίδι είναι για μικρότερη ηλικία από αυτή του παιδιού μας. Κουδουνίστρες, κουκλάκια από καουτσούκ, παιδικές πλαστελίνες καιρός να πάρουν δρόμο και να τα λάβει άλλο παιδί με κατάλληλη ηλικία.  Επίσης, δεν χρειάζονται οι διαφορετικές εκδοχές του ίδιου παιχνιδιού. Διαλέγουμε το αγαπημένο ανάμεσα στα τρία και τα άλλα πάνε στο καλό. Κυρίως όμως πρέπει να ξεφορτωθούμε τα σκουπίδια. Σπασμένα παιχνίδια, παζλς  με χαμένα κομμάτια, Barbie χωρίς πόδι και χέρι, όλα στα σκουπίδια.

Δεν χώνουμε όλα τα παιχνίδια σε καλάθια και κουτιά, προσπαθούμε να τα μαζεύουμε με τρόπο που φαίνεται το κάθε παιχνίδι. Βοηθάει συνήθως αν τα μαζεύουμε ανά θέμα. Σε ένα σημείο τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με λ.χ. φαγητό: ένα παιχνίδι κουζίνα, ψεύτικο φαγητό, σερβίτσιο πιάτων για κούκλες κ.ο.κ.  Αφού παίξει με αυτά, παροτρύνουμε το παιδί να τα βάλει στη θέση του πριν παίξει κάτι άλλο. Με αυτό τον τρόπο θα προλάβει να σκεφτεί τι θέλει να παίξει στη συνέχεια και ο χώρος θα είναι σουλουπωμένος κατά κάποιο τρόπο.

Το ίδιο και το ίδιο παιχνίδι σίγουρα καταντά βαρετό. Αν δοκιμάσουμε να αφήσουμε έξω διαφορετικά παιχνίδια κάθε φορά θα επιτρέψουμε μεγαλύτερη ποικιλία στα παιδιά μας. Από τη στιγμή που τα παιχνίδια αλλάζουν κάθε μέρα, πάντα θα  υπάρχει κάτι νέο και συναρπαστικό για το παιδί μας και δεν θα βαρεθεί ποτέ.  Και σε περίπτωση που ανησυχούμε μήπως το μικρό μας χάσει το αγαπημένο του αρκουδάκι ή το αυτοκινητάκι, δεν χάλασε ό κόσμος, το αφήνουμε και αυτό έξω. Βασικό είναι να μένει το παιδί χαρούμενο και απασχολημένο. 

Διευκολύνουμε την πρόσβαση στα βιβλία. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε βιβλιοθήκη με παιδικά βιβλία αν δεν μπορούν να τα διαβάσουν τα παιδιά μας. Η αλήθεια είναι πως τα ράφια μιας βιβλιοθήκης δεν διευκολύνουν τα παιδιά που πάντα χρειάζονται τη βοήθεια μας για να φτάσουν και να διαλέξουν ένα βιβλίο. Καλύτερα να βάλουμε μπάρες βιβλίων που διευκολύνουν το παιδί να δει και να πάρει ό,τι θέλει μόνο του. Φροντίζουμε και εμείς να αλλάζουμε τα βιβλία  στις προσβάσιμες μπάρες για μεγαλύτερη ποικιλία.  

Αγοράζουμε λιγότερα παιχνίδια. Για να μην υπάρχουν πολλά παιχνίδια δεξιά και αριστερά τότε καλύτερα να μην αγοράζουμε πολλά παιχνίδια.  Ενημερώνουμε φίλους και συγγενείς, προσέχουμε τι δωρίζουμε στις γιορτές.  Για να ελέγχουμε καλύτερα την εισροή παιχνιδιών, μπορούμε να φτιάξουμε μια λίστα για τους δικούς μας που θα τους διευκολύνει να αγοράσουν δώρο και να μην ψάχνονται. Μια εξαιρετική ιδέα που θα χαροποιήσει και τους ίδιους, είναι αντί να μας δωρίσουν παιχνίδια, να μας κάνουν τα εισιτήρια σε παιδικές δράσεις, σινεμά, ή να κάνουμε όλοι μαζί μια βόλτα για παγωτό, γλυκό και ό,τι άλλο.

Προσέχουμε τις επιλογές μας. Αντί να αγοράσουμε φανταχτερά πλαστικά παιχνίδια που είναι εξαρχής σκουπίδια, ψάχνουμε εκείνα που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, το ομαδικό πνεύμα και την φαντασία.Τα παιχνίδια κατασκευών είναι ιδανικά γιατί ευνοούν την δημιουργικότητα και μαθαίνουν στα παιδιά το ομαδικό πνεύμα και το αθλητικό πνεύμα. Τα παιχνίδια ρόλων όπως τα κουστούμια, τα κουκλόσπιτα, οι μαριονέττες, εξάπτουν τη φαντασία και ενθαρρύνουν τα  παιδιά να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες