Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ διοργανώνει ένα ξεχωριστό διήμερο δωρεάν δράσεων για παιδιά και οικογένειες, γεμάτο τεχνολογία, τέχνη και δημιουργικότητα.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στις 16 και 17 Μαΐου και περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, STEM activities και εικαστικές δράσεις που συνδέουν την ιστορία της επικοινωνίας με τις τεχνολογίες του μέλλοντος.

Δημιουργικά εργαστήρια και STEM δραστηριότητες
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαδραστικά εργαστήρια όπως:
- «Σήματα με Φως»
- «Ρομπότ στον δρόμο»
- «Εφευρέσεις που ένωσαν τον κόσμο μας»
Μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική μάθηση, τα παιδιά γνωρίζουν τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη και την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών.

Θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρο
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης:
- τη θεατρική παράσταση «Κλήση από τον Ισημερινό»
- το κουκλοθέατρο «Συνάντηση με ένα περιστέρι»
Δράσεις που φέρνουν τα παιδιά πιο κοντά στην έννοια της επικοινωνίας, της συνεργασίας και της ανθρώπινης σύνδεσης.

Δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα
Παράλληλα, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ επεκτείνει τις δράσεις του και σε κοινωνικούς φορείς, όπως:
- το «Χαμόγελο του Παιδιού»
- το «Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας»
ενισχύοντας το μήνυμα της συμπερίληψης και της ισότιμης πρόσβασης στη γνώση και τον πολιτισμό.

Η τεχνολογία ως εργαλείο σύνδεσης
Το φετινό πρόγραμμα είναι εμπνευσμένο από τη θεματική του ICOM «Τα μουσεία ενώνουν τον κόσμο» και αναδεικνύει τον ρόλο της τεχνολογίας ως μέσου επικοινωνίας, εκπαίδευσης και σύνδεσης ανθρώπων και κοινοτήτων.
Με περισσότερα από 37.000 τεκμήρια και 36 χρόνια λειτουργίας, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ συνεχίζει να προσφέρει μία μοναδική εμπειρία γνώσης και ανακάλυψης για όλη την οικογένεια.
Οι δηλώσεις συμμετοχής για τις δράσεις του Σαββατοκύριακου 16-17 Μαΐου έχουν ήδη ανοίξει. Η εγγραφή γίνεται εύκολα και γρήγορα μέσα από το επίσημο site του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πλούσιο, εορταστικό διήμερο πρόγραμμα δράσεων του Μουσείου:
Σήμερα Σάββατο 16/5
«Κλήση από τον Ισημερινό»
(10:30–12:00 | Για παιδιά 8–14 ετών)
Μια θεατρική παράσταση που μας ταξιδεύει στη δεκαετία του ’70, τότε που η επικοινωνία ήταν πολύ διαφορετική και για να επικοινωνήσουμε, χρειαζόταν κάποιος να μας… συνδέσει! Μέσα από μια τρυφερή ιστορία για την ανθρώπινη επαφή και την τεχνολογία, τα παιδιά ανακαλύπτουν έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον σημερινό.
«Σήματα με Φως»
(10:30–12:00 | Για παιδιά 6–8 ετών)
Ένα εργαστήριο STEM, όπου οι «μικροί επιστήμονες» πειραματίζονται με ρομπότ, laser και αισθητήρες και ανακαλύπτουν πώς οι μηχανές μπορούν να «επικοινωνούν» μόνο με φως. Παιχνίδι, συνεργασία και τεχνολογία συνδυάζονται σε μια εμπειρία γεμάτη ανακαλύψεις.
«Ρομπότ στον δρόμο»
(12:30–14:00 | Για παιδιά 9–12 ετών)
Πώς θα μοιάζει η οδήγηση του μέλλοντος; Σε αυτό το διαδραστικό STEM εργαστήρι, τα παιδιά μαθαίνουν πώς η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και οι τηλεπικοινωνίες συνεργάζονται για να κάνουν τους δρόμους πιο ασφαλείς και «έξυπνους».

«Συνάντηση με ένα περιστέρι»
(13:00–14:30 | Για παιδιά 6–8 ετών)
Ένα θέατρο κούκλας για τη δύναμη της επικοινωνίας και της σύνδεσης. Μέσα από την ιστορία δύο διαφορετικών πλασμάτων που καταφέρνουν να βρουν κοινή γλώσσα, τα παιδιά εμπνέονται για να δημιουργήσουν το δικό τους ταχυδρομικό περιστέρι και να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας στο μέλλον.
Ομαδική Ξενάγηση
(14:30–15:30 | Για ενήλικες & παιδιά άνω των 10 ετών)
Μια συναρπαστική διαδρομή στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών: από τις αρχαίες φρυκτωρίες και τα σήματα Morse, έως τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο!
Κυριακή 17/5
Τα αγαπημένα εργαστήρια STEM «Σήματα με Φως» (10:30–12:00 | για παιδιά 6–8 ετών) και «Ρομπότ στον δρόμο» (12:30–14:00 | για παιδιά 9–12 ετών) επιστρέφουν και δίνουν ξανά την ευκαιρία στα παιδιά να πειραματιστούν και να εξερευνήσουν τον κόσμο της ρομποτικής.
«Εφευρέσεις που ένωσαν τον κόσμο μας»
(11:00–12:30 & 13:00–14:30 | Για παιδιά 7–12 ετών)
Ένα εικαστικό εργαστήρι, για να γνωρίσουν τα παιδιά τις μεγάλες εφευρέσεις των τηλεπικοινωνιών που άλλαξαν τον κόσμο. Τα παιδιά μαθαίνουν σημαντικούς σταθμούς της επικοινωνίας και αποτυπώνουν σε καμβά τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις δικές τους ιδέες γύρω από την ανθρώπινη σύνδεση.
Ομαδική Ξενάγηση
(14:30–15:30 | Για ενήλικες & παιδιά άνω των 10 ετών)
Ένα διαδραστικό ταξίδι στην εξέλιξη της επικοινωνίας, όπου οι επισκέπτες ανακαλύπτουν πώς φτάσαμε από τα πρώτα μέσα μετάδοσης μηνυμάτων στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και πώς οι τηλεπικοινωνίες συνεχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο γύρω μας.
Οι δράσεις επεκτείνονται και έξω από το Μουσείο
Στο πλαίσιο του πνεύματος εξωστρέφειας και κοινωνικής προσφοράς που διέπει τη λειτουργία του, το Μουσείο επεκτείνει τις δράσεις του και πέρα από τους εκθεσιακούς του χώρους. Την Παρασκευή 15 Μαΐου και τη Δευτέρα 18 Μαΐου, η ομάδα του Μουσείου θα επισκεφθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού» στο Μοσχάτο και το «Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας», υλοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.
Μέσα από τη δράση «Χαμογελαστά Τυπώματα», οι μικροί συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ιστορία της ψηφιακής επικοινωνίας, θα εμπνευστούν από την αισθητική της pop art και θα δημιουργήσουν τα δικά τους πολύχρωμα έργα, ανακαλύπτοντας πως η επικοινωνία μπορεί να γίνει γέφυρα χαράς, έκφρασης και σύνδεσης.