Print this page

Διπλή μαστεκτομή έκανε η Angelina Jolie!

Σε διπλή μαστεκτομή υπεβλήθη η Angelina Jolie, για να αποφύγει τον καρκίνο. Την αποκάλυψη έκανε γράφοντας τη μαρτυρία της για τους New York Times σε ένα άρθρο με τον τίτλο My medical choice (η ιατρική μου επιλογή).

Οι γιατροί, όπως ανέφερε η γνωστή ηθοποιός, την ενημέρωσαν ότι είχε πιθανότητα 87% να νοσήσει και αποφάσισε έτσι να προχωρήσει σε κινήσεις που θα μείωναν τον κίνδυνο. Με την διπλή μαστεκτομή, όπως δηλώνει, οι πιθανότητες υποχωρούν από το 87% μόλις στο 5%.

Η μητέρα της, όπως γράφει η Jolie, πέθανε από καρκίνο στα 56 της χρόνια, ενώ νοσούσε από τον καρκίνο για 10 χρόνια. Ki η ίδια η ηθοποιός ανακάλυψε πως είχε το «ελαττωματικό» γονίδιο BRCA1, κάτι που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

H Jolie έγραψε τη μαρτυρία της στους ΝΥΤ για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το ζήτημα, υπογραμμίζοντας πως κάθε χρόνο μόνο ο καρκίνος σκοτώνει 458 χιλιάδες ανθρώπους. Όπως αναφέρει στο κείμενό της: "Διάλεξα να μην κρατήσω ιδιωτική την ιστορία μου γιατί υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν ξέρουν ότι μπορεί να ζουν υπό την σκιά του καρκίνου. Ελπίζω ότι και αυτές θα μπορούν να κάνουν γονιδιακό έλεγχο και ότι, αν υπάρχει σοβαρός κίνσυνος, θα ξέρουν ότι έχουν σημαντικές επιλογές."

Είναι οπωσδήποτε μια σημαντική ενέργεια, που δείχνει κοινωνική ευαισθησία από μία ηθοποιό που σίγουρα έχει δείξει το ενδιαφέρον της για τον συνάνθρωπο σε πολλές περιπτώσεις.

Γιώργος Σμυρνής