Print this page

Let's get together σαν οικογένεια!

Τα πολυάσχολα ωράρια εργασίας, οι ποικίλες δραστηριότητες των παιδιών και ένα νοικοκυριό που περιμένει με τη σειρά του να μπει σε τάξη, είναι αρκετοί λόγοι για να μειωθεί δραματικά ο δημιουργικός χρόνος που περνάτε ως οικογένεια. Παραπάνω προτείνουμε έξι τρόπους για να τα καταφέρετε!

Γράψτε τους σημειωματάκια
Είναι απίστευτο, μα κι όμως είναι αληθινό. Μια μικρή έκπληξη, που είναι αρκετή για να ξεκινήσει μια όμορφη μέρα. Ένα μικρό Post-it στην οθόνη του υπολογιστή, στο μπροστινό μέρος του ψυγείου ή στο γραφείο τους, γεννά ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπο των αγαπημένων σας. Νιώθουν ότι σας ενδιαφέρουν και ας μην είστε κοντά τους όλη την μέρα. Ένα χαρτάκι που γράφει "Σ 'αγαπώ!" στο δέρμα της μπανάνας, που έχετε βάλει στη τσάντα τους για το σχολείο, είναι πάντα η πιο απλή και σίγουρη συνταγή!

Μαγειρέψτε παρέα
Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να μαγειρεύουν, καθιστώντας την μαγειρική μια στιγμή οικογενειακής διασκέδασης. Περιγράψτε αστείες ιστορίες καθ' όλη τη διάρκεια και κληροδοτείστε την ίδια στιγμή οικογενειακές συνταγές από το παρελθόν. Ξεκινήστε με κάτι εύκολο και μην ξεχνάτε πάντα να επιβλέπετε τα παιδιά στην κουζίνα.

Τρώτε τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα όλοι μαζί
Με όλα τα συγκρουόμενα χρονοδιαγράμματα είναι εύκολο να παραλείψετε την πιο σημαντική σύμφωνα με έρευνες, οικογενειακή δραστηριότητα, που δεν είναι άλλη από το οικογενειακό γεύμα. Η μοναδική στιγμή που όλη η οικογένεια μπορεί να μαζευτεί και να επικοινωνήσει είναι στο τραπέζι. Αν δεν μπορείτε λόγω υποχρεώσεων να τρώτε κάθε μέρα μαζί σ' όλα τα γεύματα, προσπαθήστε τουλάχιστον να προλαβαίνετε το βραδινό. Αν πάλι δεν τα καταφέρνετε, κάντε την Κυριακή, βραδιά οικογενειακής συνάθροισης. Απενεργοποιήσετε την τηλεόραση και ακούστε ο ένας τον άλλο. Προσκαλέστε θείες παππούδες, ξαδέρφια και άλλους συγγενείς και τιμήστε τον οικογενειακό θεσμό.

Δημιουργήστε οικογενειακές «παραδόσεις»
Προσπαθήστε να ενοποιήσετε ορισμένες οικογενειακές παραδόσεις, όπως νυχτερινά οικογενειακά παιχνίδια, ή βραδιά ταινίας, στην εβδομαδιαία ή μηνιαία ρουτίνα σας. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε στα παιδιά σας αναμνήσεις που είναι βέβαιο πως θα διαρκέσουν μια ζωή.
Αλληλοϋποστηριχθείτε
Όλα τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν ιδιαίτερα ταλέντα και τα ενδιαφέροντα. Βρείτε το χρόνο να πάτε στις εξετάσεις χορού της κόρης σας ή στον αγώνα ποδοσφαίρου του γιου σας. Δείξτε τους ότι όλη η οικογένεια τους στηρίζει με την έμπρακτη παρουσία της. Τα μέλη της οικογένειάς σας θα εκτιμήσουν την υποστήριξη και την αγάπη που τους δίνετε, ενώ παράλληλα θα περάσετε και ποιοτικό χρόνο μαζί.

Τα παιδιά έχουν φωνή
Τα παιδιά σας έχουν γνώμη και πρέπει να τους επιτρέπετε να την εκφράζουν. Κάθε φορά που θέλετε να αποφασίσετε τι θα κάντε ως οικογένεια, ρωτήστε τα και συζητείστε το όλοι μαζί. Τα παιδιά σας σίγουρα θα αισθανθούν ευτυχισμένα, που οι απόψεις τους σας ενδιαφέρουν.