Print this page
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 15:08

Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις για παιδιά στη Στέγη Γραμμάτων Τεχνών

Written by Mama Mia
Rate this item
(0 votes)
Εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις για παιδιά στη Στέγη Γραμμάτων ΤεχνώνΓια τη χειμερινή σεζόν 2013-2014 τo πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, από παιδιά και εφήβους. Προγράμματα διοργανώνονται, επίσης, και για παιδιά με αυτισμό, αλλά και για ενήλικες με κινητικά προβλήματα.Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολεία
Η Στέγη και το Αρχείο Καβάφη μπαίνουν στη σχολική τάξη και, μιλώντας στη γλώσσα των μαθητών, φέρνουν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Μέσα από κόμικς, κατασκευές, εικαστικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου και χιπ-χοπ μουσική, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, έρχονται σε επαφή και εξοικειώνονται με τα «ιερά» και πιθανώς δυσπρόσιτα κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή. Ο σύγχρονος χαρακτήρας της καβαφικής ποίησης θα αναδειχθεί στη σχολική τάξη, μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο από τη Στέγη, με τη σύμπραξη καλλιτεχνών και λογοτεχνών.
ΟΙ ΕΦΗΒΟΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ

Θεατρική παράσταση - "Το τρένο"
Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, η Στέγη έχει πετύχει να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα δυναμική εφηβική θεατρική σκηνή, με τη βοήθεια της ομάδας Grasshopper-Youth. Από τις 7 Νοεμβρίου 2013 και καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, θα παρουσιάζει «Το Τρένο» του Λένου Χρηστίδη σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου. Για τη συγγραφή του κειμένου που ανατέθηκε στο Λένο Χρηστίδη, συνεργάστηκαν και οι ίδιοι οι έφηβοι και, πιο συγκεκριμένα, η θεατρική ομάδα του 14ου Λυκείου Περιστερίου.
Φεστιβάλ εφηβικού θεάτρου
Η εμπειρία της παράστασης συμπληρώνεται με το εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται προς επεξεργασία στην τάξη, καθώς και το βιωματικό εργαστήριο που υλοποιείται μετά την παράσταση. Με κεντρικό τίτλο «Έφηβοι-Πολίτες του κόσμου» διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου που απευθύνεται σε σχολικές ομάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Φεστιβάλ έχει πλέον καθιερωθεί στις συνειδήσεις των εφήβων, αλλά και των ενηλίκων, ως ο επίσημος θεσμός Εφηβικού Θεάτρου.
Εκπαιδευτικά Προγράμματα για έφηβους

Εκτός από το θέατρο, η Στέγη ενθαρρύνει τη σωματική έκφραση των εφήβων μέσω της κίνησης, φέρνοντας για δεύτερη χρονιά το χορό στα σχολεία, με το Dancing to Connect. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να ενισχύσει τη δημιουργικότητα, την αυτοπεποίθηση και τη συνεργασία των μαθητών. Το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την ομάδα Battery Dance Company της Νέας Υόρκης έχει φιλοξενηθεί σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως. Ο φιλόδοξος στόχος του προγράμματος αυτή τη φορά είναι να ενταχθούν μαθητές από σχολεία εκτός Αττικής. Έτσι, εκτός από πέντε νέα σχολεία από την Αθήνα, φέτος θα συμμετέχουν και πέντε σχολεία από την Πάτρα, τα οποία θα επιλεγούν σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα κορυφωθεί με δύο παραστάσεις όπου οι μαθητές θα παρουσιάσουν τις χορογραφίες που έχουν προετοιμάσει, μία στο Θέατρο Απόλλων της Πάτρας και μία στη Στέγη.Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βήμα-βήμα στη σκηνή προσφέρεται τεχνική εκπαίδευση για σχολικές ομάδες εφήβων. Με την καθοδήγηση του έμπειρου τεχνικού προσωπικού της Στέγης, οι μαθητές εξερευνούν την αθέατη όψη της σκηνής και γνωρίζουν τα τελευταίας τεχνολογίας «συστατικά» μιας ζωντανής εκδήλωσης, κυρίως στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής και του χορού. Πίσω από τη σκηνή, οι μαθητές θα μάθουν και θα κατανοήσουν τεχνικούς όρους διεθνούς ορολογίας, αλλά και τα βήματα εκείνα που οδηγούν στο τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή αυτό που απολαμβάνουμε όλοι εμείς ως θεατές μπροστά στη σκηνή. Με το πρωτότυπο εργαστήριo Zoom στο παρασκήνιο, που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά, οι έφηβοι, με μια φωτογραφική μηχανή και ένα δημοσιογραφικό κασετοφωνάκι στο χέρι, μπαίνουν στα παρασκήνια της Στέγης για να κάνουν ρεπορτάζ. Παρακολουθούν τις πρόβες επιλεγμένων παραστάσεων ή την προετοιμασία μιας έκθεσης εικαστικών και, κατόπιν, αποτυπώνουν την εμπειρία τους ως φωτορεπόρτερ-δημοσιογράφοι. Στο τέλος, θα δημιουργήσουν ένα ειδικό τεύχος με φωτογραφίες, κείμενα και συνεντεύξεις.Την περίοδο 2013-14 η Στέγη διοργανώνει το Secret Gig, τρεις συναυλίες με έξι από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής: Last Drive, Baby Guru, Illegal Operation, Mechanimal, Τango with Lions και Κεφάλαιο 24. Στο πλαίσιο του Secret Gig, πραγματοποιείται διαγωνισμός από τον οποίο θα επιλεγούν τρεις εφηβικές μπάντες που θα μαθητεύσουν δίπλα στους επαγγελματίες μουσικούς και θα παίξουν support στις τρεις συναυλίες τους στη Στέγη. Μουσικοί από τα συγκροτήματα θα παρακολουθήσουν τέσσερις πρόβες του μαθητικού σχήματος και στη συνέχεια θα «μπουν» για μία μέρα μαζί στο στούντιο.
Επίσης, με παρτιτούρες του 20ού και του 21ου αιώνα, το ελληνικό σύνολο ARTéfacts ensemble αναλαμβάνει να εισαγάγει τους εφήβους στον αινιγματικό κόσμο της σύγχρονης μουσικής, στο εργαστήριο με τίτλο "Παίξε σύγχρονη μουσική και δώσε τη δική σου συναυλία". Οι έφηβοι μαθαίνουν στην πράξη τα συστατικά μιας επιτυχημένης συναυλίας, μέσα από τη συνεργασία και τον ρόλο που διαδραματίζει το κάθε όργανο σε ένα ολοκληρωμένο μουσικό σύνολο.
Ένα ακόμη μουσικό σύνολο, οι πρωτοπόροι Medea Electronique συνεργάζονται με τη Στέγη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση τριών διαδραστικών εργαστήριων ήχου, χορού και κινούμενης εικόνας για εφήβους. Εκεί οι έφηβοι κατανοούν την αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων μορφών τέχνης και συνεργάζονται για την παραγωγή ενός σύνθετου καλλιτεχνικού προϊόντος, με έμφαση στα νέα μέσα και τεχνολογίες.
Τέλος, με το εργαστήριο Ψηφιακές ιστορίες στον καμβά, οι έφηβοι, παίρνοντας ως βάση εικαστικά έργα, ιστορίες κόμικς και λογοτεχνικά κείμενα, εικονογραφούν μια ιστορία σε μεγάλη επιφάνεια, κατασκευάζοντας έτσι μια τοιχογραφία. Κατόπιν προσθέτουν την αφήγηση της ιστορίας ηχογραφημένη και η τοιχογραφία τους αποκτά και ήχο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ: γονείς με βρέφη και γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας
Με βάση το αυθεντικό παιχνίδι και τη φιλοσοφία του, η Στέγη φέρνει για τρίτη χρονιά τους γονείς πιο κοντά στα παιδιά τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις προσωπικές τους δεξιότητες μέσα από εικαστικές δραστηριότητες, κινητικούς αυτοσχεδιασμούς και ομαδικά, διαπροσωπικά παιχνίδια έκφρασης. Οι γονείς παίζουν με τα παιδιά στο ίδιο ύψος, ως συμπαίκτες, σε ένα παιχνίδι χωρίς νικητές και νικημένους, χωρίς ανταγωνισμό και επιθετικότητα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε το 2012 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο και με πρωτοβουλία του British Council (UK), η Στέγη ενώνει τις δυνάμεις της με τρεις φορείς [British Council (UK), Vo'Arte (Πορτογαλία) και το Croatian Institute for Movement and Dance (Κροάτια) για να υλοποιήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος του, το Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων) προβλέπει στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στην ανάθεση, τη δημιουργία και την προβολή παραστάσεων παραστατικών τεχνών που εμπλέκουν ανθρώπους με αναπηρία. Η Στέγη συμβάλλει, με μια εκτεταμένη σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων σύγχρονου χορού, με την εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία και μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με κορύφωση ένα διεθνές Φεστιβάλ το Φεβρουάριο του 2015.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Στέγη πραγματοποιεί εργαστήριο με τίτλο "Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό", ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους. Με μουσικές δραστηριότητες που προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, το πρόγραμμα λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό. Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος.
Για πρώτη φορά φέτος, η Στέγη φέρνει σε επαφή ακούοντες και μη, σε ένα εργαστήριο για παιδιά με τίτλο "Στον κόσμο των ήχων και της σιωπής, με ένα παραμύθι". Με αφορμή το παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη, «Το κορίτσι που ζήτησε μια βελόνα, μια απλή βελόνα», παιδιά με και χωρίς προβλήματα ακοής συναντιούνται, με μοναδικό στόχο να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν από κοινού.
Δραστηριότητες για παιδιά
Τα παιδιά όλων των ηλικιών, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία ή για μεμονωμένους συμμετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με όλα τα είδη της τέχνης και να ανακαλύψουν με παιγνιώδη τρόπο τις δεξιότητές τους. Με προγράμματα που σχεδιάζονται σε συνάρτηση με τις καλλιτεχνικές παραγωγές της Στέγης αλλά και με την πολύτιμη σύμπραξη καλλιτεχνών και εκπαιδευτών, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, διασκεδάζουν και μαθαίνουν με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Παρακολουθούν παραστάσεις και πρόβες, εικονογραφούν παραμύθια, συνδέουν ήχους με λέξεις, γίνονται μικροί γραφίστες σχεδιάζοντας τα δικά τους γράμματα. Γιατί η τέχνη, όπως και η εκπαίδευση, μπορεί να είναι διασκεδαστική.
Προγράμματα βιωματικής μάθησης για σχολεία
Μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και την επιμόρφωση των ίδιων των εκπαιδευτικών, η Στέγη ισχυροποιεί τους δεσμούς της με σχολεία της Αθήνας και της περιφέρειας, στηρίζοντας έμπρακτα σχολικές μονάδες σε «δύσκολες» περιοχές και μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες. Η Στέγη προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές των σχολείων περιορισμένων ευκαιριών να έρθουν σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες, το χορό, τη μουσική και το θέατρο. Οι μαθητές προσεγγίζουν τη σύγχρονη τέχνη με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, παρακολούθηση παραστάσεων, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτικών και τη συνεχή υποστήριξη της Στέγης.
Οι εκπαιδευτικοί στη Στέγη
Μπορεί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις; Ποιο είναι το σχολείο του μέλλοντος; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο κόσμος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως και την εκπαίδευση. Υπό το πρίσμα των προκλήσεων της εκπαίδευσης σήμερα, ξεκινά κύκλος συζητήσεων για εκπαιδευτικούς στη Στέγη, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Λέξεις και Σκέψεις». Περισσότερες πληροφορίες στο www.sgt.gr

Δείτε που παίζεται

Read 9202 times