Print this page

Τι είναι τα mionido; ρωτήσαμε και μάθαμε περισσότερα για το gadget που αρέσει στα νεογέννητα!

Ξέρεις… nido σημαίνει φωλιά και mionido σημαίνει η δική μου φωλιά. Γιατί πραγματικά το mionido είναι … η φωλίτσα τους!

Δηλαδή τι είναι ακριβώς τo mionido και πόσο σημαντικό είναι για την νέα μανούλα;
Το mionido είναι το… μικρό τους σπιτάκι μέσα στο μεγάλο μας σπίτι!
Είναι τελικά ένα στρωματάκι αγκαλιάς για νεογέννητα μωρά. Ένα στρωματάκι όπου ακουμπάμε το βρέφος απαλά, οπότε μας δίνεται η δυνατότητα να το πάρουμε αγκαλιά και να το μεταφέρουμε με ασφάλεια, καθώς δρα ως ενισχυτική ραχοκοκαλιά και υποστηρίζει τον αυχένα του. Παράλληλα με το mionido του προσφέρουμε μια απαλή, δική του φωλίτσα, αναγκαία για να νιώσει συναισθηματική ασφάλεια και σταθερότητα και να παραμείνει ήρεμο, ευτυχισμένο και χαλαρό τις πρώτες και πολύ σημαντικές μέρες της ζωής του. Έχει λοιπόν 3 υποστάσεις. Είναι η φωλίτσα τους, υποστηρίζει την πλατούλα τους και είναι ένα τέλειο υπόστρωμα. Μια τόσο απλή σύλληψη, τέλεια απάντηση στις ανησυχίες του μωρού και τις μανούλας του.



Είναι κατάλληλο για νεογέννητα λοιπόν. Οπότε μέχρι πόσο μηνών μπορεί να το χρησιμοποιήσει μια μαμά;
Η βασική του χρήση είναι για τους πρώτους 2-3 μήνες, όπου παίρνουμε το μωρό αγκαλιά, το μεταφέρουμε και το κοιμίζουμε σε αυτό (φωλίτσα, υποστήριξη, υπόστρωμα). Μέχρι και τον 4ο-5ο μήνα μπορούμε ακόμα να το κοιμίζουμε σε αυτό (φωλίτσα, υπόστρωμα)και μέχρι και το χρόνο μπορούμε να χρησιμοποιούμε πλέον ως υπόστρωμα στο καρότσι του ή σε μια εκδρομή. Η εμπειρία μου έχει δείξει πως κάθε μανούλα του βρίσκει διάφορες χρήσεις που την εξυπηρετούν. Είναι τόσο απλό, που μπορεί να έχει πολλές χρήσεις.

Πως δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα;
Η ιδέα αυτή υπάρχει παγκοσμίως εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια και έχει προκύψει από τις ίδιες τις μανούλες. Η Μαρία Μοντεσσόρι, η μεγάλη αυτή γιατρός και παιδαγωγός το λάτρεψε, ως μια ένδειξη σεβασμού στην ευαίσθητη ύπαρξη του βρέφους(και όχι μόνο) και το πρότεινε ως must για την προίκα του νεογέννητου. Σε εμένα έφτασε και από την προγιαγιά μου. Οπότε το είχα σαν μωρό και το χάρηκα σαν μαμά και στα 4 παιδιά μου. Επομένως το mionido υπηρετεί μια μακρά παράδοση που σέβεται τις βασικές ανάγκες του νεογέννητου. Κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα από την ithmos kids και χαρακτηρίζεται από τη δική μας «σύγχρονη και ζεστή» πινελιά.

Έχω ακούσει πολλές γιαγιάδες ότι είχαν κάτι αντίστοιχο στα δικά τους χρόνια. Το έχεις ακούσει εσύ ποτέ; Θεωρείς ότι τελικά παλιά οι μανάδες ήξεραν πιο απλά, αλλά πιο σημαντικά πράγματα για την φροντίδα των μωρών τους;
Λοιπόν, το στρωματάκι αυτό υπήρχε την εποχή που ήμουν μωρό και λεγόταν σελτεδάκι. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο ήταν ευρέως διαδεδομένο. Έχω συναντήσει όμως γιαγιάδες που μου το αναφέρανε. Όσο για τις μαμάδες παλιά, δεν θα ήθελα να κάνω μια τέτοια γενίκευση. Σίγουρα κάνανε πολλά ωραία πράγματα όπως και πολλά λάθη, όπως το να απαξιώσουν το θηλασμό. Θα έλεγα να έχουνε την καρδιά και το μυαλό μας ανοιχτό, για να αξιοποιούμε ανά πάσα στιγμή, όσα θεωρούμε σημαντικά, απ’ όπου κι αν προέρχονται.



Από τι υλικά είναι φτιαγμένο;
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί στην αγορά το mionido basic που είναι κατασκευασμένο από 100% φυσικό βαμβάκι. Οι mionido θήκες του είναι και αυτές από 100% βαμβακερά υφάσματα σε συνδυασμούς υψηλής αισθητικής. Βαμβακερό περκάλι και βαμβακερή φανέλα συμπληρώνουν τις συλλογές μας.

Όπως μας είπες είναι έτοιμο να αγκαλιάσει το νεογέννητο από την πρώτη του στιγμή και είναι έτσι σχεδιασμένο, που μπορεί και προστατεύει τον αυχένα του και την πλάτη του. Θα μπορούσε λοιπόν και το αδελφάκι του να το κρατήσει αγκαλιά;
Φυσικά. Με το mionido ανεβαίνουν τα επίπεδα ασφαλείας όταν το μεγαλύτερο αδελφάκι παίρνει αγκαλιά το μωρό μας. Μπορούμε πιο ήσυχοι να το εμπιστευτούμε. Ακόμα και ένα παιδάκι 4 ετών παίρνοντας μια ειδική στάση στο πάτωμα, μπορεί να χαρεί το μωράκι.

Είναι ιδανικό και για τον θηλασμό; Γιατί;
Είναι πολύ βολικό να θηλάσει η μαμά το μωρό της έχοντάς το στο mionido, δεν υποκαθιστά όμως το μαξιλάρι θηλασμού. Συνήθως μετά το θηλασμό, το μωρό αποκοιμιέται και πρέπει να το ακουμπήσει κάπου για να συνεχίσει τον ύπνο του. Έχοντάς το στο mionido, μεταφέρει μαζί με το μωρό της όλη εκείνη τη χουχουλιάρικη ατμόσφαιρα που το ίδιο δημιούργησε θηλάζοντας, όλες τις όμορφες και οικίες μυρωδιές από μαμά, μωρό και γάλα που αποτυπώθηκαν μοιραία πάνω στο mionido και την κατάλληλη θερμοκρασία που το μωρό έχει τόση ώρα βολευτεί και οικειοποιηθεί.
Με λίγα λόγια δεν θα το ξεβολέψει, δεν θα το ακουμπήσει σε κρύα σεντόνια, το μωρό δεν θα έχει λόγους να ξυπνήσει.

Θα ήθελα να μου πεις κάποια εντύπωση που εισέπραξες από μανούλα που χρησιμοποίησε το mionido και σου άρεσε πολύ;
Τα feedback είναι πολύ ενθαρρυντικά. Μια εντύπωση που ακούω συχνά είναι πως πραγματικά το mionido τους φαίνεται ως το καλύτερο δώρο που πήραν για το μωρό τους.

Ιδανικό δώρο λοιπόν για το νεογέννητο μωρό σε προσιτή τιμή. Σωστά?
Είναι το πρώτο του δώρο! Με τιμές που ξεκινούν από 39 ευρώ, μπορεί να γίνει ένα πολύ ιδιαίτερο και μοναδικό δώρο στο μωρό, που απαντάει ακριβώς στην αναπτυξιακή ανάγκη του βρέφους για σταθερότητα, συναισθηματική ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο περιβάλλον. Η Μαρία Μοντεσσόρι έλεγε: «το καλύτερο για το μικρότερο» και εννοούσε πως ό,τι καλύτερο έχουμε οφείλουμε να το δώσουμε στο μικρότερο παιδί καθώς απορροφάει ολοκληρωτικά και χωρίς κανένα φίλτρο το περιβάλλον του (απορροφητικός νους) και είναι αυτό που θα μας ανταποδώσει αργότερα.
Ας ζητήσουμε λοιπόν να του το κάνουν δώρο. Το έχει ανάγκη!

Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου!

Μαρία Σιγαλού
για το mionido και την ithmos kids,
t: 211 01 22 549
m: 697 3 744 165
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.mio-nido.com

Συνέντευξη: Ευαγγελία Κοκκίνου