Print this page

Πώς να αυξήσετε το IQ του παιδιού σας

Νεότερες έρευνες αποκαλύπτουν ότι μπορούμε να κάνουμε το παιδί μας ακόμα πιο έξυπνο, βοηθώντας να αυξηθεί το IQ του, με τρεις απλούς τρόπους! 

Η ευφυία είναι, σε μεγάλο ποσοστό, κληρονομική υπόθεση, οπότε ο κανόνας είναι ότι οι έξυπνοι γονείς θα αποκτήσουν κατά πάσα πιθανότητα έξυπνα παιδιά.  Ωστόσο, η επιστήμη έχει πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε ένα παιδί να γίνει ακόμα πιο έξυπνο από ό,τι προδιαγράφουν τα γονίδιά του. Αυτοί οι τρόποι, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες είναι τρεις:

1.     - Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

2.     -  Η επιλογή ενός καλού παιδικού σταθμού και

3.      - Η διαδραστική ανάγνωση, όπου ο γονιός διαβάζει μια ιστορία στο παιδί και αυτό είναι η αφορμή για μια συζήτηση ανάμεσά τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αμερικανοί ερευνητές αφού συνδύασαν τα αποτελέσματα εκατοντάδων σχετικών μελετών. Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής John Protzko, «υπήρχαν πάρα πολλές τέτοιες έρευνες, όμως τα αποτελέσματά τους ήταν αποσπασματικά και διάσπαρτα. Αυτό που θελήσαμε να κάνουμε είναι να ανακαλύψουμε την κοινή συνιστώσα».

Σύμφωνα λοιπόν με τις διαπιστώσεις του ίδιου και της ομάδας του, μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 (βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, το λιναρόσπορο και τους ξηρούς καρπούς) κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία μπορεί να ανεβάσει το IQ κατά 3,5 μονάδες καθώς αυτά τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο παιδικός σταθμός, από την άλλη, μπορεί να αυξήσει το δείκτη ευφυίας κατά 4 μονάδες  ή και περισσότερο υπό την προϋπόθεση ότι προσφέρει ειδικά μαθήματα γλωσσικής ανάπτυξης,

Τέλος, τη μεγαλύτερη συμβολή έχει το διαδραστικό διάβασμα που αυξάνει το IQ ακόμα και κατά 6 μονάδες. Όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, για να πετύχετε η ώρα της ανάγνωσης να είναι πραγματικά ευεργετική για τη γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, θα πρέπει να φροντίσετε να κάνετε την ιστορία απολύτως οικεία, συνδυάζοντάς τη για παράδειγμα με εμπειρίες που ήδη έχει το παιδί (π.χ. «θυμάσαι εκείνη τη μέρα που δεν είχες πάει στο σχολείο;»), να χρησιμοποιείτε πλούσιο λεξιλόγιο με πολλές καινούριες λέξεις και έννοιες και να συζητάτε μαζί του για τα κίνητρα των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Όμως, βιαστείτε… Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, η συγκεκριμένη μέθοδος φαίνεται ότι έχει αποτέλεσμα μόνο μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών!