Print this page

Μάνα, παρ' το χαλαρά...

«Το μόνο που θέλω να κάνω είναι να πέσω στο κρεβάτι μου και να κρυφτώ κάτω από τα σκεπάσματα . Το στρες με έχει εξαντλήσει». Και ποιος θα σε αδικήσει;

Η μαμά πρέπει να είναι πάντα εκεί. Να λύνει προβλήματα, να χωρίζει τσακωμένους, να πηγαίνει τα παιδιά σε εξωσχολικές δραστηριότητες, να φτιάχνει λιχουδιές, να, να, να η λίστα είναι ατέλειωτη και το στρες εισβάλει στη ζωή σας. 

Το στρες μας φέρνει εκτός ελέγχου αλλά ίσως υπάρχουν κάποιες φορές που μπορείτε να το μετριάσετε ή τουλάχιστον να το χειριστείτε . Με ποιο τρόπο; Διαβάστε 5 παρακάτω:

Μη προσπαθείτε να τους ικανοποιήσετε όλους. Είναι απλά αδύνατον. Τις περισσότερες φορές που θα το προσπαθήσετε, θα χρειαστεί να θυσιάσετε κάτι, κάτι σημαντικό για σας και θα νιώσετε πικρία.

Πείτε όχι Όταν είστε στο πικ της δραστηριότητας σας, είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε ισορροπίες για να μην στρεσαριστείτε.  Αν είναι λοιπόν να πείτε ναι, ας είναι κάτι που αξίζει για εσάς πολύ, που σας φαίνεται το καλύτερο. Αν είναι να τα κάνετε όλα θα εκτεθείτε και φυσικά θα  στρεσαριστείτε.

Σχεδιάστε μια ημέρα ανάπαυσης. Η ημέρα του Όχι, εκτός από εθνική γιορτή στις 28 Οκτωβρίου θα πρέπει να «γιορτάζεται» και άλλες μέρες και να σημαίνει πως λέτε όχι στις απαιτήσεις των άλλων. Μπορεί αυτή η μέρα ναι είναι μισή μέρα ή ένα απόγευμα ό ,τι σας βολεύει. Χρησιμοποιείστε αυτή τη μέρα για να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε και θα δείτε πόσο ανανεωμένη και δυνατή να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και το στρες.

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Το πλέον σίγουρο είναι πως δεν είστε σούπερ ήρωας και συνεπώς η ζωή σας δεν είναι τέλεια, ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ, γι' αυτό σταματήσατε να το προσπαθείτε  και μεταθέστε τις προσδοκίες σας στο όριο του πραγματοποιήσιμου. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε αποτυχημένη γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αισθανθείτε περισσότερο άγχος. 

Να θέσετε (ή τουλάχιστον να προσπαθήσετε) συναισθηματικά όρια. Είναι οι «συμφωνίες» που κάνετε με τον εαυτό σας όταν οι άλλοι σας ζητούν κάτι. Αυτό θα σας προστατέψει από μια  αναμενόμενη απογοήτευση που μόνο εσείς δεν περιμένατε! Αυτό γιατί η  οικογένεια και οι φίλοι δεν δίνουν πάντα αγάπη και χαρά, μπορούν κάλλιστα να πληγώσουν, να πονέσουν και αυτό είναι ανθρώπινο. Αν ξέρετε τι να περιμένετε από τους άλλους θα λετε στον εαυτό σας:«Ε, φυσικά, αυτό θα έλεγε» αντί να πείτε  «Δεν πιστεύω στα αυτιά μου! Τι είπε!». Αν ξέρετε τι να περιμένετε, θα δείτε το στρες σας να μειώνεται  και εσείς δεν θα ταράζεστε τόσο.