Print this page

Φοβίες και μικρά παιδιά, μέρος 1

Tα μικρά παιδιά έχουν διάφορες φοβίες και μερικές φορές είναι δύσκολο για κάποιον να τα καθησυχάσει.

Ποιες είναι πιο συνηθισμένες φοβίες του μικρού παιδιού και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να τις ξεπεράσει;

Φόβος: το σκοτάδι

Τι σκέφτεται: Δεν μπορώ να δω τι υπάρχει εκεί και νιώθω απροστάτευτο

Πώς να βοηθήσετε: Τα περισσότερα παιδιά φοβούνται το σκοτάδι - είναι ένας πολύ κοινός φόβος για το άγνωστο. Για να τον καταπολεμήσετε, ανάψτε τα γύρω φώτα και προσθέστε ένα νυχτερινό φως στην κρεβατοκάμαρά του. Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει το σκοτάδι, πηγαίνοντας μαζί σε ένα νυχτερινό περίπατο και συζητώντας όλα τα νέα και ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να δείτε όταν είναι σκοτάδι.

Φόβος: τέρατα

Τι σκέφτεται: Οτιδήποτε μπορεί να κρύβεται κάτω από το κρεβάτι μου, περιμένει να με βλάψει.

Πώς να βοηθήσετε: Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν τέτοια τέρατα, δεν υπάρχει κάτι απτό για να το αποδείξετε. Τα παιδιά ως γνωστόν έχουν ζωηρή φαντασία με αποτέλεσμα τα τέρατα σε σκοτεινές γωνίες, σκιές, σύννεφα ή σχεδόν οπουδήποτε. Παρτε στα σοβαρά τις ανησυχίες του παιδιού και βοηθήστε το να αποτρέψει τις … ανεπιθύμητες επισκέψεις. Αφού ελέγξετε κάτω από το κρεβάτι, στο ντουλάπι και σε όλες τις γωνίες για τα υπάρχοντα τέρατα, γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με νερό και εξασφαλίστε το παιδί σας ότι τα νέα τέρατα δεν μπορούν να τον βλάψουν όταν έχει ψεκάσει το δωμάτιό του. Κολλήστε και μια πινακίδα "Δεν επιτρέπονται τέρατα" στην πόρτα του για καλό και για κακό.

Φόβος: κακοκαιρία

Τι σκέφτεται: Οι δυνατοί θόρυβοι, ο άνεμος που ουρλιάζει είναι τρομακτικοί - χρειάζομαι τη μαμά και τον μπαμπά για να με προστατεύσουν.

Πώς να βοηθήσετε: Αφήστε το παιδί σας να κατανοήσει τον καιρό και ακόμη και να το απολαύσει, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί αυτός ο φόβος. «Παίξτε έξω σε διάφορες καιρικές συνθήκες, έτσι ώστε το παιδί σας να νιώσει τι σημαίνει βροχή ή δυνατός άνεμος

Φόβος: κακά όνειρα

Τι σκέφτεται: Φοβάμαι να κοιμηθώ μόνος μου επειδή μερικές φορές έχω εφιάλτες.

Πώς να βοηθήσετε: Τα κακά όνειρα και οι εφιάλτες αντιπροσωπεύουν την δυσκολία που έχουν τα μικρά παιδιά να διακρίνουν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν με βεβαιότητα ότι είχαν κακό όνειρο, αλλά θα εκφράσουν την δυστυχία τους μέσα από συμπεριφορές, όπως συχνή αφύπνιση, κραυγή ή κλάμα, λέγοντας ασυνήθιστες ιστορίες για πράγματα που είδαν ή λένε ότι φοβούνται να πάνε για ύπνο. Αν το παιδί σας είχε εφιάλτη, σκεπάστε το με μια αγαπημένη του κουβέρτα, δώστε του ένα αγαπημένο κουκλάκι και βεβαιώστε το πως είναι ασφαλές και πως είστε πάντα εκεί για να το βοηθήσετε.