Print this page

Φοβίες και μικρά παιδιά, μέρος 2

Τα μικρά παιδιά, οι φοβίες που έχουν και τι μπορείτε  να κάνετε για να τα βοηθήσετε

Φόβος: οι ξένοι

Τι σκέφτεται: Δεν ξέρω ποιος είσαι ή τι θέλεις από μένα, έτσι κολλάω στη μαμά μου.
Πώς να βοηθήσετε: Ο φόβος των ξένων είναι ένας υγιής, προστατευτικός φόβος - τα παιδιά δεν πρέπει να πάνε σε ανθρώπους που δεν ξέρουν. Το μειονέκτημα έρχεται όταν το παιδί σας φοβάται φίλους ή συγγενείς που δεν βλέπει σε τακτική βάση. Γι’ αυτό δώστε στο παιδί σας χρόνο να γνωρίσει κάποιον για να αρχίσει η αλληλεπίδραση και να αισθανθεί οικειότητα. Αν γνωρίζετε ότι το παιδί σας είναι ντροπαλό, προειδοποιήστε όσους φίλους και συγγενείς μπορείτε για να ξέρουν ότι μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος πριν τους μιλήσει. Μιλήστε τους για μερικά από τα αγαπημένα παιχνίδια και τις δραστηριότητες του παιδιού σας, ώστε να έχουν κάτι για να … σπάσει ο πάγος!

Φόβος: χωρισμός

Τι σκέφτεται: Γιατί με αφήνεις; Τι γίνεται αν δεν επιστρέψεις ποτέ;

Πώς να βοηθήσετε: Είναι φυσιολογικό να ανησυχεί ή να φοβάται όταν φεύγει η μαμά ή ο μπαμπάς. Αυτό που χρειάζεται είναι να αναπτύξετε μια υγιή καθημερινότητα . Πάντα να αφήνετε το παιδί σας σε έναν έμπιστο και οικείο του άνθρωπο για να το φροντίσει όσο λείπετε και να διατηρείτε την ίδια σύντομη ρουτίνα κάθε φορά πριν φύγεται. Βοηθήστε το παιδί σας να αφοσιωθεί μια δραστηριότητα προτού φύγετε και προς Θεού, μη φύγετε στα κρυφά. Μη φύγετε αν δεν διαβεβαιώσετε το παιδί ότι η μαμά επιστρέφει πάντα

Φόβος: να μείνουν μόνα

Τι σκέφτεται: Αισθάνομαι ασφαλής όταν βρίσκεσαι στο δωμάτιο μαζί μου και δεν μου αρέσει να βγαίνεις έξω

Πώς να βοηθήσετε: Κάντε το παιχνίδι «Μόνη μαμά, μικρό παιδί μόνο». Καθίστε μακριά από το παιδί σας σε ένα διαφορετικό μέρος του δωματίου, στη συνέχεια δοκιμάστε να είστε σε χωριστά δωμάτια όπου μπορεί ακόμα να σας δει και να σας ακούσει. Το κάνετε αυτό μέχρι να μπορέσετε να είστε τελικά σε ξεχωριστά δωμάτια χωρίς να σας βλέπει. Δοκιμάστε το καθένα για σύντομες χρονικές περιόδους (περίπου 30 δευτερόλεπτα) έως ότου είναι άνετα. Αλλά θυμηθείτε, ποτέ δεν είναι ασφαλές να αφήνετε το παιδί σας εντελώς μόνο του.

Φόβος : Γιατροί- Οδοντίατροι

Τι σκέφτεται: Δεν μου αρέσει ο γιατρός μου επειδή με πονάει, μου ανοίγει το στόμα, παίρνει το αίμα μου.

Πώς να βοηθήσετε: Ο φόβος των γιατρών είναι πολύ κοινός για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Το παιδί μπορεί να παγώσει όταν φτάσει στην αίθουσα αναμονής επειδή συνδέει την τοποθεσία με πόνο. Προετοιμάστε το παιδί σας εκ των προτέρων για το είδος των διαδικασιών που θα δοκιμάσει και προσφέρετε του μια μικρή ανταμοιβή για τη συνεργασία του με τον γιατρό. Διαβάστε ή τραγουδήστε μαζί ενώ περιμένετε για να ελαχιστοποιήσετε το άγχος και παραμείνετε μαζί με το παιδί σας κατά τη διάρκεια όλων των ιατρικών εξετάσεων. Μη ξεχάσετε να συγχαρείτε το παιδί σας όταν τελειώσει η όλη διαδικασία για το πόσο θαρραλέο φάνηκε.


Πώς να διδάξετε το παιδί σας να διαχειρίζεται τους φόβους του

Εκθέστε με ήπιο τρόπο το παιδί σας σε πράγματα που μπορεί να το τρομάζουν.
Εξηγήστε στο παιδί σας τι είναι πραγματικό, τι είναι ψεύτικο και πώς λειτουργούν διάφορα τρομακτικά περιστατικά όπως οι καταιγίδες, οι τουαλέτες
Να είσαι ειλικρινής. Εάν γνωρίζετε ότι κάτι τρομακτικό πρόκειται να συμβεί προετοιμάστε το παιδί. Πρέπει να μάθει να αντιμετωπίζει τους φόβους του αλλά και να σας εμπιστεύεται ότι θα του πείτε την αλήθεια.
Διαχειριστείτε τους δικούς σας φόβους, ανησυχίες και ανησυχίες χωρίς να τις μοιραστείτε με το παιδί σας. Προκειμένου να αναπτυχθεί η εμπιστοσύνη και η αίσθηση της ασφάλειας, τα μικρά παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι που το φροντίζουν είναι ήρεμοι.
Διαβάστε τα βιβλία και αφήστε τις ιστορίες τους για άλλα παιδιά που φοβήθηκαν παρόμοια πράγματα και ξεπέρασαν τους φόβους τους. Τα μικρά παιδιά αγαπούν να ακούν για άλλα παιδιά που ξεπερνούν τις αντιξοότητες και τους αρέσει να μιμούνται δυνατούς χαρακτήρες.