Print this page

Πέντε πρωινά «σκουντουφλήματα» και πώς να τα αποφύγετε

Ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα και τι μπορείτε να κάνετε για να μην τα ζείτε το πρωί;

Τα βιαστικά πρωινά της εβδομάδας είναι ένας εφιάλτης για τους περισσότερους γονείς. Τόσα που πρέπει να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα ενώ τα ανθρωπάκια μας προσθέτουν περισσότερο «χάος» με τα νάζια, την φασαρία και την παιδική τους ανεμελιά.

Όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος. Τρέχετε όλη η οικογένεια να προλάβετε γιατί το παιδί σας ξυπνάει πολύ αργά; Δώστε λίγο προσοχή στην ώρα που πέφτει για ύπνο και να λάβετε υπόψη σας ότι ένα παιδί 6-12 χρονών χρειάζεται 9 -12 ώρες ύπνο το βράδυ. Αν όντως το παιδί δεν κοιμάται τόσο ή πέφτει αργά για ύπνο (με αποτέλεσμα να ξυπνάει την ώρα που πρέπει να φύγετε) ένα άλλο πρόγραμμα ύπνου θα σας βοηθήσει πολύ. Ωσπου όμως να συνηθίσει το παιδί, εσείς φροντίστε ώστε η πρωινή σας ρουτίνα να έχει ολοκληρωθεί πριν ξυπνήσει. Το πρωινό σας, τα ρούχα, κάποια δουλειά του σπιτιού κ.λ.π. Σημαντική λεπτομέρεια: Ακόμα και αν βιάζεστε, μην ξυπνήσετε το παιδί με φωνές και αγχωμένες επικλήσεις. Δοκιμάστε μια αγκαλιά και ένα φιλί, σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα!

Όταν το παιδί, αρνείται πεισματικά να φάει το πρωινό του. Είτε γιατί δεν πεινάει το πρωί είτε γιατί δεν θέλει να κάτσει στο τραπέζι του πρωινού. Η λύση είναι να του δίνετε κάτι έξτρα για να φάει στο πρώτο διάλειμμα ή καθοδόν για το σχολείο. Μπορείτε βέβαια να εξηγήσετε πόσο σημαντικό είναι το πρωινό για όλους τους ανθρώπους και να φτιάξετε μαζί μια λίστα με αγαπημένα του σνακς για να του φτιάχνετε το πρωί

Όταν τα παιδιά ξυπνούν πολύ νωρίς. Εκτός του ότι αναπόφευκτα θα ξυπνήσουν και εσάς, πως μπορείτε να τα πείσετε να σταματήσουν το παιχνίδι για να ετοιμαστούν όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει βιασύνη; Το κόλπο είναι να μην τα αφήσετε να ξεκινήσουν το παιχνίδι πριν ετοιμαστούν, όσο νωρίς και αν είναι. Το άλλο κόλπο (και το πλέον πραγματοποιήσιμο) είναι να βάλετε δεύτερο ξυπνητήρι, το οποίο θα σημάνει το τέλος της «πρωινής διασκέδασης» και την αρχή της προετοιμασίας .

Όταν το παιδί είναι πρωινός τσαντίλας. Αν το παιδί σας ξυπνάει συνέχεια με κακή διάθεση τότε ίσως δεν κοιμάται αρκετά, ή έχει κοιμηθεί νηστικό ή μπορεί ακόμα να είναι άρρωστο. Επίσης μπορεί να συμβαίνει κάτι στη ζωή του που δεν έχει πέσει στη δική σας αντίληψη: καβγάς με τον καλύτερο του φίλο, άγχος για κάποιο διαγώνισμα κ.α.. Αν μπορείτε να το διορθώσετε τότε καλώς. Αν όχι όμως, δείξτε κατανόηση. Σίγουρα να σας «γαβγίζει» πρωί πρωί το ίδιο σας το παιδί δεν είναι και το ιδανικό ξεκίνημα για την μέρα όμως κάντε υπομονή, πείτε του πως καταλαβαίνετε το πρόβλημα του αντί να ξεκινήσετε καβγά που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη καθυστέρηση και φυσικά χειρότερη διάθεση σε όλα τα μέλη της οικογένειας .

Όταν «μαλλιάζει» η γλώσσα σας προκειμένου να το καταφέρετε να ετοιμαστεί. Από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς. Αν το δείτε όμως από τη δική τους πλευρά, στην ουσία ζητάτε από ένα παιδί να ετοιμαστεί να πάει κάπου που ίσως δεν του αρέσει τόσο όσο το σπίτι του και όχι μόνο! Να είναι χωρίς τους ανθρώπους (την μαμά του δηλαδή) που αγαπά περισσότερο στον κόσμο. Πάλι λοιπόν εδώ το κλειδί βρίσκεται στην κατανόηση αλλά και στην λίστα!
Μια σύντομη λίστα με 4-5 βασικές ετοιμασίες που πρέπει να γίνουν πριν φύγετε. Όμως προσπαθήστε να μην καταφύγετε στην γκρίνια και το θυμό αλλά να τσεκάρετε με ερωτήσεις: Που είσαι στη λίστα μας; ποια δουλίτσα ολοκλήρωσες;

Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να ξεπεράσετε όλα τα πρωινά εμπόδια, παρηγορηθείτε όμως: τα πρώτα 10 χρόνια είναι δύσκολα!