×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 83
Print this page

Μαθησιακές δυσκολίες: πρόκληση ή αδυναμία;

Γενικώς έχει γίνει πολύς λόγος κατά καιρούς  στο διαδίκτυο, για τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών, τους μύθους και τις αλήθειες, τα αίτια και τα συμπτώματα. Μολονότι  λοιπόν διαβάζοντας αυτό το κείμενο, δεν θα βρεθείτε μπροστά σε κάποια παρθενογένεση, ωστόσο μπορεί να σας δοθεί το ερέθισμα με το ξεκίνημα της νέας σχολικής περιόδου να αφουγκραστείτε λίγο καλύτερα κάποια συμπτώματα  και  να αποκωδικοποιήσετε συμπεριφορές του παιδιού σας.  

Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει μια μεγάλη ομάδα δυσχερειών οι οποίες εκδηλώνονται  κατά  την  γνωστική διαδικασία δηλαδή από την εκμάθηση και λειτουργία της ομιλίας, μέχρι την ανάγνωση, την γραφή και τα μαθηματικά.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (κατά το specific learning difficulties: όρος που δανειστήκαμε από τους Άγγλους) μπορεί να παρουσιάζουν διαταραχές στο λόγο και την ομιλία, δυσκολία στην ανάγνωση και την ορθογραφία, την κατανόηση του γραπτού ή προφορικού λόγου, ελλειμματική συγκέντρωση και προσοχή, υπερκινητικότητα, δυσκολία στην συγκρότηση σκέψεων, ιδεών και συλλογισμών και άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν με προβλήματα συμπεριφοράς, κοινωνικής  ανωριμότητας και αλληλεπίδρασης χωρίς όμως αυτά να εκφράζουν από μόνα τους μια ΜΔ.

Οι μαθησιακές δυσκολίες  μπορεί να είναι :
1. Έμφυτες στο άτομο, και οφείλονται σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος  από κληρονομικά ή άλλα αίτια και συνεπώς εμφανίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του ατόμου χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το άτομο αυτό, δεν μπορεί να έχει μια φυσιολογική προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή εφόσον διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν με την κατάλληλη αγωγή που θα αποφασίσουν οι ειδικοί.

2. Επίκτητες και προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες (οικογένεια, σχολείο, περιβάλλον)

3. Συνδυασμός και των δύο.

Επίσης ως μαθησιακές δυσκολίες δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε σχετικά προβλήματα που πηγάζουν από οπτικοακουστικές ή κινητικές αναπηρίες.

Σε καμία περίπτωση τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες δεν έχουν νοητική υστέρηση αντιθέτως για να διαγνωστεί ως τέτοιο κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να έχουν φυσιολογικό ή και υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Δεν είναι τυχαίο που απανταχού διάσημοι  σε όλα τα επαγγέλματα  διαγνώστηκαν ως τέτοια άτομα, μερικά από τα οποία παρατίθενται παρακάτω.

Επίσης η ετικετοποίηση τέτοιων ατόμων ως τεμπέληδων ή ανεπίδεκτων μαθήσεως είναι άστοχη και λανθασμένη. Τα άτομα αυτά έχουν μεγάλες δυνατότητες τις οποίες θα πρέπει να καλλιεργήσει και να αναδείξει μια εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Συνήθως έχουν πολύ καλή κριτική ικανότητα, ισχυρή κοινωνική αντίληψη και μεγάλες καλλιτεχνικές δεξιότητες.

Επειδή τα άτομα με ΜΔ συνήθως παρουσιάζουν χαμηλές σχολικές επιδόσεις αν δεν έχουν την κατάλληλη ψυχοπαιδαγωγική αντιμετώπιση από το σχολείο και την οικογένεια αναπτύσσουν αίσθημα μειονεξίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση και συνεπώς ανυπαρξία στόχων και προσδοκιών.

Η στρέβλωση της θετικής αυτοεικόνας του ατόμου και η πεποίθηση ότι δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα, οδηγεί συχνά και σε συμπτώματα κατάθλιψης που στα παιδιά δεν είναι τόσο εμφανή, σε κοινωνική περιθωριοποίηση, παραβατική συμπεριφορά και άλλα ανεπιθύμητα φαινόμενα.

Για αυτό είναι απαραίτητο αφού το άτομο εξεταστεί από ψυχολόγο, νευρολόγο και ενδοκρινολόγο, καθώς ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα  να ενταχθεί σε πρόγραμμα αντιμετώπισης.

Τα  θαυμαστά αποτελέσματα  παιδιών που καταφέρνουν  εντέλει να επιτύχουν στο σχολείο, να ακολουθήσουν πολύ συχνά και ακαδημαϊκές σπουδές και να διαπρέψουν στον επαγγελματικό στίβο αργότερα, είναι ίσως ένα από τα λίγα ελπιδοφόρα μηνύματα της εποχής μας. Η παρακάτω λίστα με μερικά από τα πιο τρανταχτά ονόματα νομίζω θα σας πείσει.

Διάσημοι με μαθησιακές δυσκολίες:

Eπιστήμονες, εφευρέτες: Albert Einstein, Graham Bell, Thomas Edison κ.α
Πολιτικοί ηγέτες: Winston Churchill, Nelson Rockefeller, George Washington, John Kennedy κ.α
Επιχειρηματίες: Henry Ford, Hewlett Packard, Richard Branson κ.α
Καλλιτέχνες, μουσικοί, ηθοποιοί: Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Andy Warhol, Fred Astaire, Harry Bellafonte, Tom Cruise, Harrison Ford, Cher, John Lennon κ.α
Συγγραφείς: Hans Christian Andersen, Agatha Christie κ.α