Print this page

Τι, ακόμα δεν ετοιμάστηκες;!!!

Πως γίνεται τα πρωινά να μην πέφτει το σπίτι μας σε ανεμοστρόβιλο και να φεύγουμε σαν κυνηγημένοι για το σχολείο και την δουλειά.

Ναι, και όμως γίνεται: Να ξεκινήσει η ημέρα ωραία, χωρίς τους καβγάδες και το άγχος της πρωινής προετοιμασίας. Εντάξει, δεν υπάρχουν κρυφά κόλπα που θα μας βοηθήσουν να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, να φύγουμε χαρωποί για τις ασχολίες μας και με λίγα λόγια να μοιάζουμε με σκηνή από ταινία στη τηλεόραση.

Μπορούμε όμως να αποφύγουμε το υπερβολικό στρες (εμείς), την πίεση (στα παιδιά μας) και να αρχίσουμε τη μέρα μας όσο γίνεται περισσότερο χαλαροί  αλλά και προετοιμασμένοι.

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές με τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να ετοιμαστούμε και να φύγουμε από το σπίτι χωρίς βιασύνη.  Καλό είναι να έχουμε όλοι στην οικογένεια από ένα ξυπνητήρι και να θέσουμε το ξύπνημα ώρα που ξέρουμε πως θα μπορέσουμε όλοι – ακόμα και ο υπναράς της οικογένειας-   να ανταποκριθούμε.

Καθιερώνουμε συγκεκριμένη ρουτίνα πρωινής ετοιμασίας. Αν υπάρχει σχέδιο που ακολουθείται κάθε μέρα με πολύ μικρή πιθανότητα απόκλισης τότε και τα παιδιά μας θα συμμορφωθούν σιγά -  σιγά και θα  το ακολουθήσουν.

Σε περίπτωση όμως που δεν ακολουθείται μια διαδικασία ή κάποιο σχέδιο, τότε καλύτερα να δημιουργήσουμε μια λίστα από πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν φύγουμε. Θα σημειώσουμε  τι χρειάζεται κάθε πρωί προκειμένου να φύγουν όλοι έτοιμοι για το σχολείο και τη δουλειά. Θα ξεχωρίσουμε εάν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να ενταχθεί στα πράγματα που κάνουμε πριν κοιμηθούμε.Τέλος θα αναρωτηθούμε με ποια σειρά γίνεται πιο αποτελεσματικά η προετοιμασία, όταν ποιος αναλάβει τι.  Από τη στιγμή που αρχίσει κάποιου είδους οργάνωση στα πρωινά μας και την τηρούμε πιστά, τότε το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά μας.

Υψηλές προσδοκίες: Εννοείται πως η σωστή οργάνωση προϋποθέτει σωστή έννοια του χρόνου. Το να σχεδιάζουμε μια τακτική σε χρόνο μη επιτεύξιμο  το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να αγχωθούμε και να πιεστούμε, όλοι, περισσότερο.  

Χωρίς περισπασμούς. Πρέπει να γίνεται ξεκάθαρο στα παιδιά μας πως δεν υπάρχει χρόνος για παιχνίδι ή τηλεόραση αν δεν είναι έτοιμα το πρωί. Αν όμως προλάβουν, τότε καλό είναι να τα αφήσουμε έστω πέντε λεπτά παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο εκείνα θα χαρούν και θα φύγουν πιο χαλαρά για το ξεκίνημα της μέρας τους ενώ στο μέλλον θα φροντίσουν να προετοιμάζονται πιο γρήγορα.

Πάνω απ’ όλα ας κατανοήσουμε πως όχι μόνο δεν χρειάζεται αλλά και δεν έχει νόημα να είμαστε σούπερ μαμάδες. Αν οργανωθούμε λίγο, όλο και κάτι θα καταφέρουμε. Μερικά πρωινά θα κυλούν πιο ομαλά από τα άλλα, και θα διώξουμε το χάος! 

Προσοχή! Το πιο σημαντικό tip για ξεκινάει η μέρα όμορφα: φιλί και αγκαλιά!