Print this page

Καλοκαιρινές, κακές συνήθειες

Το καλοκαίρι χαλαρώνουμε, έτσι δεν είναι;  Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά μας: δίνουμε χώρο για να διασκεδάσουν μακριά από τις υποχρεώσεις του χειμώνα. Μερικές φορές όμως αυτό το χαλάρωμα φτάνει στα άκρα και το αποτέλεσμα είναι να αποκτήσουν τα παιδιά μας πριν το καταλάβουμε κακές συνήθειες. Εδώ είναι κάποιες από αυτές καθώς και οι τρόποι για να τις αποφύγετε.

Να κοιμούνται περισσότερο το πρωί.  Αν τα παιδιά σας είναι μεγάλα, το καλοκαίρι είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουν την ομορφιά του ύπνου. Μπορεί να είναι ωραίο και για εσάς γιατί επωφελείστε τον ήσυχο χρόνο πριν αρχίσει η μέρα! Ωστόσο, ο ύπνος ως πολύ αργά σημαίνει ότι πιθανότατα θα μείνουν ξύπνια αργότερα το βράδυ. Με τους έφηβους ειδικά, ο ύπνος πέρα από τις απαραίτητες για τον οργανισμό ώρες μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση αυξημένης κόπωσης, παρόμοια με το τζετ λαγκ. Το κλειδί είναι να συμφωνήσετε με τα παιδιά σε μια «καλοκαιρινή ώρα» που θα ξυπνούν που θα είναι πιο αργά από την ώρα που ξυπνούν τον χειμώνα για το σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν να κοιμηθούν λίγο παραπάνω, αλλά όχι όλο το πρωί. Επίσης, μην αισθάνεστε ένοχοι αν χρειαστεί να «βοηθήσετε» τα παιδιά σας να ξυπνήσουν !

Καταργείται η όποια η ρουτίνα της καθημερινότητας. Είναι καλοκαίρι και οι υποχρεώσεις είναι σημαντικά λιγότερες από τον χειμώνα. Όσες υπάρχουν, τις αναβάλλουμε γι’ αργότερα και το αργότερα δεν έρχεται ποτέ.
Αντ 'αυτού, καλύτερα να ενημερώσετε τα παιδιά σχετικά με το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας από το προηγούμενο βράδυ: δηλαδή, το πρωινό θα είναι έτοιμο στις 9:00 και θα φύγουμε για το πάρκο στις 10:00. Όταν τα παιδιά έχουν το κίνητρο να σηκωθούν και να ντυθούν, είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν.

Υπερβολικά σνακς. Ποιος δεν αγαπάει ένα απογευματινό σνακ;   Όταν όμως τρώμε σνακ πολλές φορές μέσα στη μέρα, γίνεται πρόβλημα.Όχι μόνο γιατί παχαίνουν τα παιδιά αλλά γιατί δεν τρώνε τα πραγματικά γεύματα τους. Αποφύγετε λοιπόν τη συνήθεια του σνακ καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας ή επιτρέψτε 1-2 σνακ. Φτιάξτε υγιεινά σνακ και αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν 1  το πρωί και 1 το απόγευμα.

Τα παιδιά της γειτονιάς. Όταν ζείτε σε μια γειτονιά, τα παιδιά βγαίνουν το μεσημέρι για να παίξουν και ξεχνούν να επιστρέψουν! Είναι μεγάλη ευλογία στην τενεκεδούπολη που ζούμε να μπορούν τα παιδιά μας να παίξουν με φίλους τους στη γειτονιά, όμως και εδώ πρέπει να μπουν κάποια όρια. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί μια ώρα επιστροφής από το παιχνίδι την οποία θα τηρείτε σχολαστικά χωρίς ενοχές.

Τα παιδιά δεν διαβάζουν ή δεν προπονούνται σε κάποιο μάθημα που δεν έχουν ευελιξία (π.χ. μαθηματικά). Είναι λογικό να χρειάζονται ένα διάλειμμα από το σχολείο. Αλλά και η τρίμηνη αποχή απ’ τι έχει να κάνει με ανάγνωση και μαθηματικά δεν είναι καθόλου καλή ιδέα. Υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά να ξεχάσουν και αυτά που έμαθαν την προηγούμενη χρονιά! Μπορείτε να το αποφύγετε με ειδικά βιβλία διακοπών που κυκλοφορούν από διάφορους εκδοτικούς οίκους. Τα βιβλία αυτά έχουν ασκήσεις, γρίφους, σταυρόλεξα, αστείες εικόνες και άλλες δραστηριότητες και έχουν σκοπό να επιμορφώνουν και να ψυχαγωγούν τα παιδιά.

Ας υπάρχει στόχος λοιπόν αυτό το καλοκαίρι για όλη την οικογένεια: Να βρεθεί η μοναδική και λεπτή ισορροπία μεταξύ ξεκούρασης και εργασίας, ευελιξίας και οργάνωσης.