Print this page

Τι να κάνετε όταν τα παιδιά δεν συνεργάζονται;

Η επιλογή μπορεί να είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο που έχουν οι γονείς για να διαχειριστούν μικρά παιδιά

«Θέλεις να πας για ύπνο τώρα ή σε 5 λεπτά; Σε πέντε λεπτά; Εντάξει, είμαστε σύμφωνοι λοιπόν πως θα πας για ύπνο σε 5 λεπτά ό,τι και να γίνει;»

Γιατί αυτό το κόλπο δουλεύει; Γιατί προσφέρετε δύο επιλογές που όχι μόνο είναι εντάξει για εσάς αλλά είναι εντάξει και για το παιδί που μένει ευχαριστημένο. Δεν επιβάλλετε αυτό που θέλετε, το παιδί επιλέγει. Το παιδί επιλέγει  στα δικά σας πλαίσια όμως. Κανείς δεν θέλει να κάνει κάτι με ζόρι και σε αυτή τη περίπτωση επειδή το παιδί αποφασίζει, συνεργάζεται.  

Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το χρήσιμο εργαλείο;

Δώστε περιορισμένες επιλογές, που ναι μεν είναι αποδεκτές από το παιδί, αλλά να είναι αποδεκτές και σε εσας.  
Στα μικρά παιδιά δουλεύει ιδιαίτερα το «ή το ένα ή το άλλο».  
«Πρέπει να φύγουμε, τώρα. Θες να βάλεις τα παπούτσια μόνος σου ή θέλεις να στα βάλω εγώ;»
Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, οι επιλογές γίνονται πιο πολύπλοκες
«Εντάξει αφού θες να παρατήσεις το κολύμπι, όμως ποιο σπορ ή άλλη δραστηριότητα πιστεύεις ότι θα σου άρεσε; Πρέπει να επιλέξεις μια παρόμοια δραστηριότητα»

Οι επιλογές βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να διαλέγουν μόνα τους. «Μόλις τελειώσεις τα μαθήματά σου, θα σε βοηθήσω να εγκαταστήσεις αυτό το παιχνίδι στον υπολογιστή σου. Εσύ επιλέγεις βέβαια αλλά ξέρω πως θες να το εγκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατόν». Έτσι, ενώ θα μπορούσε να κωλησιεργήσει με το διάβασμα εσείς τον βοηθάτε να έχει κίνητρο για να τελειώνει με την εργασία του εκείνη την ώρα.

Οι επιλογές μαθαίνουν στα παιδιά πως υπάρχουν συνέπειες.
«Ξέρεις ότι έχεις διαγώνισμα στα αγγλικά σε λίγο καιρό. Η εξάσκηση και λίγο διάβασμα παραπάνω θα σου δώσουν μεγαλύτερη σιγουριά, αλλά πάλι, εσύ ξέρεις, εσύ επιλέγεις».

Να θυμάστε ότι η κατανόηση διπλασιάζει την αποτελεσματικότητα, όταν δίνετε επιλογές
Η κατανόηση, βοηθά το παιδί να νιώσει πως το καταλαβαίνουν. Έτσι, τσαντίζεται λιγότερο, αντιδρά λιγότερο γι'αυτό και αποφασίζει πιο εύκολα.

Μπορεί να σας φαίνεται πως με αυτό το σύστημα, μετατρέπεστε σε πατέρα ζογκλέρ. Όμως σκεφτείτε: αντί να αντιμετωπίσετε με νεύρα την αντίδραση του παιδιού (κίνηση που θα κάνει ακόμα πιο πεισμωμένο και θυμωμένο το παιδί ) επιβεβαιώνετε πως έχει κάποιου είδους έλεγχο, αλλά στα πλαίσια που εσείς θέτετε. Το αποτέλεσμα, ένα πιο συνεργάσιμο παιδί που καταλαβαίνει πως σας έχει στο πλευρό του.