Περιμένουμε τις οικογενειακές διακοπές για μήνες. Κλείνουμε δωμάτια, οργανώνουμε μετακινήσεις, φτιάχνουμε βαλίτσες και φανταζόμαστε ήρεμα πρωινά, παιχνίδια στη θάλασσα και όμορφες στιγμές όλοι μαζί.
Και μετά φτάνουμε.
Το παιδί γκρινιάζει επειδή δεν θέλει να φύγει από την παραλία. Τα αδέλφια τσακώνονται. Κάποιος είναι κουρασμένος. Οι γονείς διαφωνούν για κάτι ασήμαντο. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά εμφανίζεται η σκέψη: «Μα ήρθαμε διακοπές. Γιατί δεν περνάμε καλά;»
Οι προσδοκίες επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε μια εμπειρία. Όσο περισσότερο έχουμε επενδύσει σε κάτι που «πρέπει» να μας κάνει ευτυχισμένους, τόσο πιο απογοητευτικό μπορεί να είναι όταν η πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που είχαμε δημιουργήσει.
Όμως η οικογένεια δεν παύει να είναι οικογένεια επειδή άλλαξε το σκηνικό. Οι διαφορετικές ανάγκες, η κούραση, οι μικρές συγκρούσεις και τα δύσκολα συναισθήματα ταξιδεύουν μαζί μας. Οι διακοπές δεν χρειάζεται να τα εξαφανίσουν.
Ίσως, μάλιστα, η πίεση να «περάσουμε τέλεια» να μας απομακρύνει από τις πραγματικές στιγμές που συμβαίνουν μπροστά μας. Ένα παγωτό μετά από έναν καβγά. Ένα παιδί που αποκοιμήθηκε στην αγκαλιά μας. Ένα αστείο στο αυτοκίνητο που κανείς άλλος δεν θα καταλάβαινε.
Τα παιδιά δεν χρειάζονται μια τέλεια εβδομάδα για να δημιουργήσουν όμορφες αναμνήσεις. Χρειάζονται στιγμές σύνδεσης μέσα σε μια πραγματική οικογένεια.
Και μια πραγματική οικογένεια μπορεί να γελάσει, να θυμώσει, να κουραστεί, να διαφωνήσει και να αγαπηθεί ακόμη και μέσα στην ίδια καλοκαιρινή ημέρα.