Print this page

Καλώς ήλθες λοιπόν στο club νέα μαμά!

Ουσιαστικά λοιπόν δεν χρειάζεται επεξηγήσεις και επίθετα η λέξη μαμά. Έχει από μόνη της τόση δύναμη, τόση σημασία και τόση αξία που όλα τα άλλα περιττεύουν. Πραγματικά είναι τόσο δυνατό το να αποκαλείς κάποιον μαμά και να σε φωνάζει κάποιος μανούλα, που όλα τα επίθετα και οι προσδιορισμοί του κόσμου αδυνατούν να αποδώσουν το ακριβές νόημα.

Η φύση άλλωστε έχει προνοήσει να σε προικίσει με όλα όσα θα χρειαστείς στη θητεία σου ως μάνα. Από δίπλα έρχεται και η επιστήμη με τα επιτεύγματα της να σε βοηθήσει σε κάθε δύσκολη περίσταση. Κι ας μην ξεχνάμε και τη λαϊκή σοφία που έχει συσσωρευτεί σε συμβουλές και γιατροσόφια γιαγιαδίστικα, που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά και σκοπό έχουν να κάνουν την καθημερινότητα σου λιιιιιιγάκι πιο εύκολη.

Και δεδομένου ότι η αγάπη αυτή δεν τελειώνει ποτέ, παρά με τον καιρό βρίσκει συντροφιά της και άλλες αρετές όπως: δοτικότητα, αφοσίωση, πίστη, ελπίδα, σοφία, υπομονή, εγρήγορση, δεν γίνεται παρά να γίνεις μια «καλή» μαμά.

Αυτό που χρειάζεται είναι αγάπη. Η αληθινή, ουσιαστική, ανεπιτήδευτη κι αστείρευτη αγάπη, που θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, όπως ακριβώς και το πλασματάκι μέσα στην κοιλίτσα σου. Ακούγεται μελό -το ξέρω- αλλά έτσι είναι. Θα μελώνεις κάθε φορά που θα αντικρίζεις τα δυο του μικρά, γλυκά ματάκια!
Νεοαποκτηθέν τίτλος και θες από τώρα να του βάλεις ταμπέλα; Δεν χρειάζονται επίθετα για να προσδιορίσουν τούτη την ιδιότητα. Δεν χρειάζεται προσπάθεια για να ομορφύνεις τούτο το ρόλο. Δεν χρειάζονται μαθήματα και πτυχία για να πετύχεις στα νέα σου καθήκοντα.
Δεν υπάρχει λόγος να στρεσάρεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου – φροντίζουν να το κάνουν αυτό οι ορμόνες. Και το κάνουν πολύ καλά!

Ναι, θα γίνεις μαμά και το μυαλό σου παίζει το παιχνίδι «τί επίθετο ταιριάζει τώρα» ενώ απαριθμείς στο μυαλό σου λίστα με τα: η καλύτερη, εξαιρετική, μοναδική, μοντέρνα και προοδευτική να κατέχουν τις πρώτες πρώτες θέσεις.
Μόλις έμαθες πως θα φέρεις στον κόσμο ένα ανθρωπάκι. Το δικό σου/σας ανθρωπάκι. Σε πλημμυρίζει μια χαρά, ένας ενθουσιασμός και ταυτόχρονα ένα άγχος, μια ταραχή…σωρεία συναισθημάτων – μην ξεχνιόμαστε είσαι κι εγκυμονούσα. Συγχαρητήρια!

Δήμητρα Μπελόκα