Print this page

Πώς να προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας για τον ερχομό του μωρού

Αν έχετε ήδη ένα «μωρό» μέσα στο σπίτι –από αυτά που έχουν τέσσερα πόδια και ουρά- σίγουρα θα αναρωτιέστε ποια θα είναι η αντίδρασή του όταν αντικρίσει το ανθρωπάκι-μινιατούρα που πρόκειται να φέρετε στον κόσμο (και στο σπίτι σας) σε μερικές εβδομάδες. 

Για να γλιτώσετε από τους πρώιμους «αδερφικούς καβγάδες», πρέπει να προνοήσετε για να προετοιμάσετε το κατοικίδιό σας ώστε να μην αποτελέσει άθελά του κίνδυνο για το μωρό σας. Να μερικές ιδέες:

Κάντε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Κανονίστε ένα ραντεβού πριν γεννήσετε για να ελέγξετε εάν έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο μικρόβιο στο ζώο που μπορεί να βλάψει το βρέφος. Λίγες μέρες πριν τον τοκετό, φροντίστε να κόψετε τα νύχια του. Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας είναι θηλυκό και δεν έχετε κάνει ακόμα στείρωση είναι μια καλή ιδέα να την κάνετε τώρα γιατί με αυτόν τον τρόπο θα γίνει και λιγότερο επιθετική.

Πάρτε του ένα κουκλάκι για να συνηθίζει στην ιδέα. Αγοράστε μια κούκλα σε μορφή και μέγεθος μωρού και αρχίστε να την κρατάτε, να παίζετε μαζί της, να κάνετε πως την ταΐζετε ή τη νανουρίζετε. Έτσι, το κατοικίδιο θα συνηθίσει στην εικόνα της αφεντικίνας του με ένα μωρό στην αγκαλιά!

Τα ζώα βασίζονται πολύ στην όσφρηση. Βοηθήστε το να εξοικειωθεί με τις νέες μυρωδιές που θα επικρατούν στο σπίτι όταν έρθει το μωρό, βάζοντας στο δικό σας δέρμα βρεφικές κρέμες και πλένοντας τα ρούχα σας για απορρυπαντικό για μωρά. Την ημέρα που θα φέρετε το μωρό στο σπίτι από το μαιευτήριο, δώστε του να μυρίσει ένα φορμάκι από αυτά που φορούσε το βρέφος και επιβραβεύστε το με αγκαλιές.

Αν ο σκύλος η γάτα σας συνηθίζει να κοιμάται στο κρεβάτι σας, προσπαθήστε να του αλλάξετε συνήθειες πριν έρθει το μωρό και χρειαστείτε αναγκαστικά τον έξτρα χώρο για να το ταΐζετε και να το αλλάζετε. Μην αφήσετε αυτή την αλλαγή για όταν γεννήσετε γιατί τότε το κατοικίδιο θα θεωρήσει το μωρό υπεύθυνο για τον «εξορισμό» του.

 Τέλος, μάθετε στο σκύλο ή τη γάτα να μην μπαίνει ποτέ στο παιδικό δωμάτιο εάν δεν είστε κι εσείς κοντά του. Αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει η πιθανότητα να το κάνει, φροντίστε να κλείνετε καλά την πόρτα όταν αφήνετε το μωρό εκεί χωρίς επίβλεψη.