Print this page

Ξεχάστε το κόψιμο του ομφάλιου λώρου. Η νέα τάση είναι να τον καίνε!

Μια πρακτική που εφαρμόζεται παραδοσιακά σε διάφορες κουλτούρες εδώ και χρόνια, αρχίζει να γίνεται μόδα στους τοκετούς που γίνονται στο σπίτι. 

Ακούγεται πραγματικά παράξενο, όμως δεν είναι κάτι καινούριο. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, σε πολλές χώρες, χρησιμοποιούν φωτιά αντί για ψαλίδι για να κάψουν τον ομφάλιο λώρο μέχρι να αποκοπεί, θεωρώντας ότι έτσι το μωρό και η μητέρα προστατεύονται καλύτερα από μολύνσεις και αιμορραγία μετά τον τοκετό. Πλέον, αυτή η πρακτική είναι αρκετά δημοφιλής και στις χώρες του δυτικού κόσμου –σε τοκετούς που πραγματοποιούνται στο σπίτι.

Ο ομφάλιος λώρος κόβεται με τη βοήθεια της φλόγας ενός κεριού, ενώ ένα κομμάτι χαρτόνι τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο προστατεύει το νεογνό από τη θερμότητα. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από πέντε έως και είκοσι λεπτά και θεωρείται ακίνδυνη και ανώδυνη για το μωρό και τη μητέρα, αλλά και ότι ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μόλυνσης του τμήματος του λώρου που παραμένει, καθώς η άκρη του καυτηριάζεται.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της πρακτικής, ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματά της είναι ότι δεν αποκόπτει απότομα την κυκλοφορία του αίματος ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό –όπως το κόψιμο του λώρου- και η σύνδεση του βρέφους με τον πλακούντα για περισσότερο χρόνο ωφελεί την υγεία του. Προς το παρόν, το κάψιμο του ομφάλιου λώρου εφαρμόζεται μόνο σε τοκετούς στου σπίτι, καθώς υπάρχουν υπάρχουν σχετικά πρωτόκολλα που απαγορεύουν τη χρήση φλόγας μέσα στους χώρους των μαιευτηρίων.