Print this page

Οι 7 πιο πρακτικές συμβουλές για γονείς

Πιθανότατα, δεν θα τις διαβάσετε σε κανένα έγκριτο βιβλίο, είναι όμως βέβαιο ότι θα σας χρειαστούν. 

Σε όλα τα βιβλία για γονείς θα διαβάσετε ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για το μπάνιο του μωρού και σίγουρα όλοι οι φίλοι σας θα σας συμβουλέψουν «κοιμήσου όταν κοιμάται κι αυτό». Κανείς όμως δεν θα σας δώσει αυτές τις συμβουλές που είναι σίγουρο ότι θα πιάσουν τόπο:

Ποτέ μην κλείσετε ραντεβού στον παιδίατρο για εμβόλιο τη Δευτέρα. Είναι η ημέρα που η αίθουσα αναμονής είναι γεμάτη με παιδάκια που άρχισαν να ανεβάζουν πυρετό / να βήχουν / να κάνουν εμετό μέσα στο Σαββατοκύριακο. Προτιμήστε μια άλλη μέρα που δεν θα χρειαστεί να περιμένετε σε έναν χώρο γεμάτο ιούς.

Προμηθευτείτε ένα μακρύ μπουφάν με κουκούλα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πιάσει βροχή ενώ έχετε βγει βολτούλα με το καρότσι. Και καλά, το μωρό θα το καλύψετε με το αδιάβροχο εξάρτημα που διαθέτει το καρότσι. Πώς όμως θα κρατάτε ομπρέλα για να μην βρέχεστε εσείς και θα σπρώχνετε ταυτόχρονα;

Επενδύστε σε ένα καλό πλυντήριο ρούχων. Και ένα στεγνωτήριο. Και ένα πλυντήριο πιάτων. Και ένα καλό σύστημα σιδερώματος. Όπως γνωρίζει καλά όποια έχει περάσει από αυτό το στάδιο, ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μιας νέας μαμάς τη βρίσκει να γεμίζει ή να αδειάζει το πλυντήριο, να απλώνει, να σιδερώνει. Στο όνομα όλων εκείνων των γυναικών που χρειάστηκε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους πριν ανακαλυφθούν οι πάνες μιας χρήσης, οι θερμαντήρες για μπιμπερό, ακόμα και οι ηλεκτρικές κουζίνες, φροντίστε να εξοπλιστείτε με ό,τι καλύτερο έχει να σας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.   

Συμπληρώστε εκείνο το βιβλίο για τις πρώτες μέρες του μωρού που σας έκανε δώρο η φίλη σας στο μαιευτήριο όσο είναι ακόμα νωρίς. Τα βρέφη κοιμούνται αρκετές ώρες και επιπλέον όλα σας είναι ακόμα πολύ πρόσφατα για να ξεχάσετε λεπτομέρειες όπως ποιο τραγουδάκι προτιμάει να του λέτε ή πώς αντιδρά όταν το βάζετε για μπάνιο. Πιστέψτε μας, ακούγεται πράγματι παράξενο, αλλά καθώς τα χρόνια περνούν θα ξεχάσετε τα περισσότερα από αυτά που σας συναρπάζουν αυτή την περίοδο.

Αποφύγετε να κόψετε στα μαλλιά σας κοντές φράντζες και αφέλειες. Σε λίγο θα σας πέφτουν στα μάτια και δεν θα μπορείτε να τα στερεώσετε πίσω από τα αφτιά, θα σας ενοχλούν καθώς θα είστε τις περισσότερες ώρες σκυμμένη κοιτάζοντας, ταΐζοντας και φροντίζοντας το μωρό και το κυριότερο δεν θα ξέρετε πώς να τα στρώσετε τις “bad hair days” που αναμένονται να είναι πολλές.

Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό. Όσο πιο απίθανό είναι να βρείτε εύκολα πόσιμο νερό στο σημείο όπου βρίσκεστε (π.χ. στο πάρκο, στη μέση της θεατρικής παράστασης, στο αυτοκίνητο ενώ οδηγείτε στην Αττική οδό) τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί σας να δηλώσει ότι διψάει!

Ποτέ μη μιλάτε, μην βγάζετε επιφωνήματα θαυμασμού και γενικά μην έχετε το στόμα σας ανοιχτό όταν αλλάζετε πάνα στο αγοράκι σας. Θα το μετανιώσετε…