Print this page

5 πράγματα που δεν περιμένατε ότι μπορεί να συμβούν στην εγκυμοσύνη

Κι όμως, συμβαίνουν! Μάθετε πώς να αντιμετωπίσετε τα πιο παράξενα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης!

Μπορεί να αλλάξετε νούμερο παπουτσιού!

Εάν μια ωραία πρωία προσπαθήσετε να στριμώξετε τα φουσκωμένα πόδια σας μέσα στα παπούτσια σας και διαπιστώσετε ότι αυτό είναι απλώς αδύνατο, μην τρομάξετε. Σε πολλές εγκύους, η γενικότερη χαλάρωση που προκαλούν στους συνδέσμους οι ορμόνες έχει σαν αποτέλεσμα να χαλαρώσουν οι σύνδεσμοι στα πέλματα και έτσι να μεγαλώσουν ελαφρώς -κάτι που θα παραμείνει και μετά τον τοκετό. Μια καλή δικαιολογία να αγοράσετε καινούρια παπούτσια!

Είναι πιθανό να έχετε ακράτεια ούρων

Ένα πραγματικά ξεκαρδιστικό αστείο, ένας έντονος βήχας και... ξαφνικά, συνειδητοποιείτε ότι κάθε έντονο τράνταγμα στο σώμα σας συνοδεύεται από μια μικρή διαρροή! Κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης ή και μετά τον τοκετό (ιδιαίτερα εάν είναι κολπικός επεμβατικός) αρκετές γυναίκες εκδηλώνουν ακράτεια. «Το επιπλέον βάρος της μητέρας και του νεογνού υποστηρίζονται και ταυτόχρονα πιέζουν το περίνεο, το μυϊκό ιστό δηλαδή που εκτείνεται στην περιοχή ανάμεσα στα πόδια. Έτσι, κάποιες φορές το περίνεο χαλαρώνει ακόμα και πριν τον τοκετό με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης», διαβάζουμε στο www.tenasynseola.gr. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα λύνεται από μόνο τους με το χρόνο. Ένας απλός τρόπος να το αποφύγετε είναι οι ασκήσεις που γυμνάζουν τους μυς του πυελικού εδάφους. Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε περισσότερα! 

Ίσως βγάλετε τρίχες σε σημεία όπου δεν υπήρχαν

Η εγκυμοσύνη έχει κάνει θαύματα με τα μαλλιά σας που είναι πιο πλούσια, πιο λαμπερά και πιο όμορφα από ποτέ! Τι γίνεται όμως με το υπόλοιπο σώμα; Και τι είναι αυτές οι τρίχες που βγήκαν ξαφνικά στην κοιλιά, το στήθος ή και το πρόσωπο; Κατ' αρχήν, ηρεμήστε. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό αλλά προσωρινό! Ωστόσο, μην επιχειρήσετε να τις αφαιρέσετε με λέιζερ, το οποίο αντενδείκνυται για την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά προτιμήστε λιγότερο ριζικές λύσεις, όπως το κερί ή το παραδοσιακό τσιμπιδάκι. 

Βάζετε τα κλάματα ακόμα και στις διαφημίσεις για απορρυπαντικά!

Είναι εξαιρετικά πιθανό σε αυτή τη φάση της ζωής σας να είστε πιο ευαίσθητη από ποτέ! Κάτι η επιρροή των ορμονών, κάτι το γεγονός ότι συνειδητοποιείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό που συμβαίνει μέσα σας, είναι λογικό να σας κάνουν να βλέπετε τα πάντα υπό ένα άλλο -περισσότερο συναισθηματικό- πρίσμα. Γι' αυτό, μην εκπλαγείτε εάν είναι πλέον αδύνατο να δείτε ρομαντική ταινία χωρίς να κρατάτε ένα πακέτο χαρτομάντιλα ούτε που σας έρχεται να βουρκώσετε βλέποντας video στο youtube με στρουμπουλά μωρά και παιχνιδιάρικα σκυλάκια. Μην ανησυχείτε! «Δεν είστε τρελή.  Όλες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές. Όλες οι σωματικές διαταραχές είναι (δυστυχώς) απαραίτητες για να αντεπεξέλθετε. Η φύση είναι σοφή. Εμπιστευτείτε την», συμβουλεύει στο www.tenasynseola.gr η life coach Dr.Νάνσυ Μαλλέρου. Διαβάστε εδώ περισσότερες συμβουλές για να βιώσετε αυτή την περίοδο όσο πιο άνετα γίνεται!

Μπορεί να βγάλετε (ξανά) ακμή

Τι κι αν θεωρούσατε ότι τα σπυράκια στο πρόσωπο ήταν κάτι που ανήκει πια στο παρελθόν -μια μάλλον ενοχλητική ανάμνηση από τα χρόνια της εφηβείας σας; Τώρα, στην εγκυμοσύνη, δεν αποκλείεται η ακμή να εμφανιστεί και πάλι. Για το πρόβλημα αυτό -που παρουσιάζεται συνήθως τους πρώτους μήνες και οφείλεται και πάλι στις ορμόνες της κύησης- δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, αφού οι περισσότερες θεραπείες για την ακμή περιέχουν συστατικά που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν όμως φροντίσετε να περιποιέστε σχολαστικά την επιδερμίδα σας, καθαρίζοντάς τη πρωί και βράδυ και αποφεύγοντας τα βαριά καλλυντικά και το μακιγιάζ, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί. Μην ανησυχείτε. Θα αποκτήσετε πάλι το καθαρό δέρμα σας αφού γεννήσετε.