Print this page

10 tips για να έχετε μια υπέροχη εγκυμοσύνη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι γεμάτη χαρά αλλά και αγωνία για τη μέλλουσα μητέρα. Να, πώς θα την κάνετε πιο απολαυστική και ήρεμη. 

Κάθε γυναίκα έχει το άγχος εάν η εγκυμοσύνη της θα εξελιχθεί καλά και θα καταλήξει χωρίς προβλήματα και δυσκολίες στη γέννηση ενός υπέροχου, υγιέστατου μωρού. Για να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας ώστε να εξασφαλίσετε ότι η δική σας θα είναι πραγματικά υπέροχη, φροντίστε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες:

Βάλτε προτεραιότητες

Για όλο αυτό το διάστημα εκείνο που πρέπει να έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς είναι ο εαυτός σας και το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας.  Κάντε ό,τι χρειάζεται για να είστε πραγματικά καλά, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσετε σε εκκρεμότητα κάποιες άλλες υποχρεώσεις σας. 

Εμπλέξτε τους δικούς σας ανθρώπους

Δεν είναι μόνο ότι χρειάζεστε περισσότερη φροντίδα από την περίοδο. Εμπλέκοντας και τους δικούς σας ανθρώπους, όπως ο σύντροφος, οι γονείς και οι κοντινοί σας φίλοι, θα τους δώσετε την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τι περνάτε ώστε να μπορούν να δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση και υποστήριξη.

Εκφράστε την αγάπη σας

Η εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα «η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας»... Ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα όπως ναυτίες, εκνευρισμό ή αδιαθεσία που είναι πιθανό να σας κάνουν να νιώθετε άσχημα. Ή μπορεί να αγχωθείτε τόσο στην προοπτική να γίνετε μαμά που όλα θα σας φαίνονται απειλητικά και δύσκολα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να κατανοήσουν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας. Προσπαθήστε να τους εκφράσετε τα συναισθήματά σας, αλλά κάντε το με σεβασμό και αγάπη ώστε να θέλουν κι εκείνοι να σας φροντίσουν.

Δημιουργήστε αναμνήσεις

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν ότι αυτό που ζουν θα κρατήσει για πάντα. Στο τέλος όμως διαπιστώνουν ότι περνάει πολύ γρήγορα και μετά από λίγο καιρό, με όλες τις συναρπαστικές εμπειρίες που φέρνει μαζί της η γέννηση του μωρού, δεν θυμούνται καν λεπτομέρειες που υπήρξαν πολύ σημαντικές. Γι' αυτό φροντίστε να βρίσκετε πού και πού το χρόνο να κρατάτε σημειώσεις, να τραβάτε φωτογραφίες και γενικά να δημιουργήσετε ένα άλμπουμ με τις αναμνήσεις σας. Θα είναι ωραίο να το κοιτάζετε κάποια στιγμή μαζί με το παιδί σας!

Φροντίστε να ξεκουράζεστε

Ακόμα κι αν νιώθετε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει κι ότι μπορείτε να κάνετε ό,τι και πριν κι ακόμη περισσότερα, μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός σας αυτή τη στιγμή έχει ένα επιπλέον έργο να επιτελέσει: να δημιουργήσει έναν ολόκληρο άνθρωπο! Αρπάξτε κάθε ευκαιρία που έχετε για να ξαπλώσετε για λίγο, να ξεκουραστείτε, να αναθέσετε σε άλλον μια δουλειά και να ασχοληθείτε με ό,τι είναι πιο σημαντικό: εσάς και το παιδί σας.

Ασχοληθείτε με το σύντροφό σας

Ίσως δεν μπορείτε να το συνειδητοποιήσετε τώρα, αλλά ο ερχομός του μωρού θα αλλάξει σημαντικά τη δυναμική στη σχέση σας, αφού θα προσθέσει έναν ακόμη ρόλο στον καθένα σας και θα αρχίσετε να λειτουργείτε πρώτα ως γονείς και μετά ως σύντροφοι. Εκμεταλλευτείτε αυτό το διάστημα για να τονώσετε και να ενισχύσετε το δεσμό σας και να τον προετοιμάσετε για τις αλλαγές που αναπόφευκτα θα προκύψουν. Πηγαίνετε μαζί ένα ρομαντικό ταξίδι, κάντε πράγματα από κοινού και συζητήστε όλα όσα σκέφτεστε, φοβάστε και ελπίζετε για τη ζωή σας με το μωρό.

Επικεντρωθείτε στα θετικά

Αυτό το διάστημα είναι βέβαιο ότι θα ακούσετε πολλές ιστορίες για άλλες εγκυμοσύνες και τοκετούς από φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, ακόμα και περαστικούς. Κάποιες από αυτές δεν αποκλείεται να είναι σχεδόν φρικιαστικές, να είχαν άσχημη εξέλιξη ή να είναι ακόμα και θλιβερές. Απλά αγνοήστε τις. Εμπιστευθείτε το γιατρό σας και μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες εγκυμοσύνες εξελίσσονται απολύτως ομαλά.

Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια

Μην ξεχνάτε ότι η δική σας εγκυμοσύνη έχει ιδιαίτερη σημασία και για πολλούς άλλους ανθρώπους, όπως ο άντρας σας, οι γονείς σας, οι φίλοι σας... Δώστε τους την ευκαιρία να κάνουν πράγματα για εσάς και να εκφράσουν την αγάπη που νιώθουν για σας και για το μωρό σας που το περιμένουν με την ίδια αγωνία. 

Ενημερωθείτε

Εμπιστευθείτε μόνο αξιόπιστες πηγές και μην διστάζετε να ρωτήσετε το γιατρό σας για οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό, ακόμα κι αν σας φαίνεται ανόητο. Πολλές χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από άλλες γυναίκες που πέρασαν από την ίδια διαδικασία ή και από «μητέρες-βετεράνους» που συνήθως έχουν μια πιο ψύχραιμη και ολοκληρωμένη ματιά στα πράγματα. Εκτός από τον κοινωνικό και οικογενειακό σας περίγυρο, τέτοια άτομα μπορείτε να βρείτε και στα μαθήματα ανώδυνου τοκετού που διοργανώνονται από πολλά μαιευτήρια ή άλλους φορείς. 

Χαμογελάστε

 

Αυτό που βιώνετε είναι ένα αληθινό θαύμα! Απολαύστε το γεγονός ότι είστε ενεργό μέρος της διαδικασίας που θα φέρει σε λίγους μήνες στην αγκαλιά σας το μωρό σας. Χαλαρώστε, χαμογελάστε και απολαύστε τη διαδρομή!

Διαβάστε κι εδώ 15 λόγους για να απολαύσετε την εγκυμοσύνη σας!