Print this page

Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να κάνει μια γυναίκα παιδί;

Η επιστήμη έχει την απάντηση!

Σε πρόσφατη μελέτη επιστήμονες από την Ολλανδία επιχείρησαν να διαπιστώσουν ποια είναι η ιδανική ηλικία για να γίνει κάποιος γονιός –και τα ευρήματά της μάλλον θα σας εκπλήξουν.

Φαίνεται λοιπόν ότι για να έχει περισσότερες πιθανότητες ένα ζευγάρι να αποκτήσει φυσιολογικά και χωρίς προβλήματα ένα παιδί, θα πρέπει να ξεκινήσει τις προσπάθειες όταν η μέλλουσα μητέρα είναι κάτω από 32 ετών. Ωστόσο, τα ζευγάρια που θέλουν δύο παιδιά θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα, όταν η γυναίκα είναι 27 ετών. Και για να αποκτήσει 3 παιδιά, μια γυναίκα δεν θα πρέπει να περάσει τα 23 πριν αρχίσει τις προσπάθειες να μείνει έγκυος!

Σύμφωνα με τους ερευνητές τουErasmus University Medical Centerστην Ολλανδία, εάν τα ζευγάρια αφήσουν να περάσει περισσότερος χρόνος πριν αρχίζουν να επιδιώκουν εγκυμοσύνη, τότε θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να καταφύγουν σε κάποια μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Στην περίπτωση που δεν έχουν πρόβλημα με αυτό το ενδεχόμενο, τότε μπορούν να περιμένουν μέχρι η γυναίκα να φτάσει τα 35 (για να κάνουν ένα παιδί) ή τα 31 και 28 αντίστοιχα για δύο και τρία παιδιά.

Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε ένα μοντέλο που συνδυάζει τη γονιμότητα και τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε 10.000 περιπτώσεις ζευγαριών, ενώ η απόσταση ανάμεσα στη γέννηση του δεύτερου και του τρίτου παιδιού υπολογίστηκε στους 15 μήνες.