Print this page

5 καλές συνήθειες της εγκυμοσύνης που πρέπει να διατηρήσετε και μετά τη γέννα

Όσο είστε έγκυος προσέχετε ιδιαίτερα την υγεία και την ψυχολογία σας. Γιατί να σταματήσετε μετά τη γέννα, όταν το μωρό σας θα σας χρειάζεται πιο δυνατή και γερή από ποτέ;

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προσέχουμε τον εαυτό μας, φροντίζουμε την υγεία μας και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του γιατρού μας. Άλλωστε, το έχουμε υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας αλλά και στη ζωή που μεγαλώνει μέσα μας. Θέλουμε το παιδί μας να αναπτυχθεί στις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αλλά συνήθως εγκαταλείπουμε όλες αυτές τις καλές συνήθειες αμέσως μετά τον τοκετό. Κι όμως... μπορεί το παιδί να μην εξαρτάται πλέον άμεσα από τη δική μας υγεία, ο δικός μας οργανισμός όμως θα μπορούσε να επωφεληθεί κι άλλο εάν συνεχίσουμε να προσέχουμε. Να, λοιπόν, 5 πράγματα που ξεκινήσατε να φροντίζετε στην εγκυμοσύνη αλλά οφείλετε να προσφέρετε στον εαυτό σας για όλη την υπόλοιπη ζωή σας!

1. Τακτικές εξετάσεις υγείας

Αυτούς τους εννέα μήνες συναντάτε το γιατρό σας περισσότερες φορές κι από όσες επισκέπτεστε τη μητέρα σας! Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, είστε σε πολύ στενή συνεργασία κι εκείνος γνωρίζει οτιδήποτε συμβαίνει σε εσάς και στο μωρό σας. Γιατί να μη συνεχίσετε να έχετε μια σχέση εμπιστοσύνης με έναν ειδικό για την υγεία σας; Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να επισκέπτεστε τον παθολόγο σας μια φορά το μήνα, καλό είναι να επιλέξετε έναν προσωπικό γιατρό και να μην αμελείτε τις βασικές εξετάσεις υγείας, όπως ετήσιο τσεκ απ, γυναικολογικό έλεγχο και μαστογραφία.

2. Έλεγχος του στρες

Όλες οι έγκυες γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι όσο πιο ήρεμες γίνεται γιατί το στρες συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα για διάφορες επιπλοκές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διατηρήστε τη ζεν διάθεσή σας και μετά τον ερχομό του μωρού -θα σας χρειαστεί, άλλωστε, τους πρώτους μήνες με τα ξενύχτια, στη νηπιακή ηλικία με τα ξεσπάσματα, στα σχολικά χρόνια με τα μαθήματα, στην εφηβεία κ.ο.κ.! Σκεφτείτε ότι όμως επηρεάζει το περιβάλλον όπου αναπτύσσεται το μωρό μέσα στη μήτρα, το στρες έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα και την ψυχολογία σας!

3. Ισορροπημένη διατροφή

Εάν είστε αρκετά ενημερωμένη ώστε να μην πιστεύετε πως πρέπει να τρώτε για δύο, είναι βέβαιο ότι επιλέγετε πολύ προσεκτικά το φαγητό σας αυτή την περίοδο. Μια σωστή, ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε στο μωρό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Αν όμως περιμένετε πώς και πώς να γεννήσετε για να επιστρέψετε στις παλιές, «καταστροφικές» διατροφικές σας συνήθειες, στερείτε από τον εαυτό σας την ευκαιρία για μια καλύτερη φυσική κατάσταση και υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι η σωστή διατροφή είναι το τείχος άμυνας του οργανισμού απέναντι σε ένα σωρό ασθένειες! Συνεχίστε να επιλέγετε με σύνεση την τροφή σας για να παραμείνετε υγιής!

4. Περιορισμός του αλκοόλ

Όσο είστε έγκυος ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας «απαγορεύσει» εντελώς την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών καθώς ακόμα και η ελάχιστη ποσότητα οινοπνεύματος μπορεί να είναι επικίνδυνη για το μωρό σας. Μετά τον τοκετό, δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε αυτή την αυστηρή απαγόρευση, όμως δεν θα σας κάνει κακό να περιορίσετε το αλκοόλ σε ένα ποτηράκι κρασί μερικές φορές την εβδομάδα. Μην ξεχνάτε ότι η υπερκατανάλωσή του συνδέεται με αύξηση του βάρους, κατάθλιψη, υπέρταση, ακόμα και εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου.

5. Όχι στο τσιγάρο

Οι περισσότερες από τις καπνίστριες είναι διατεθειμένες να περιορίσουν ή και να σταματήσουν εντελώς αυτή την καταστροφική συνήθεια για το καλό του μωρού τους που μεγαλώνει μέσα τους. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι στατιστικές, η συντριπτική πλειοψηφία (ποσοστό 85%!) όσων σταματούν το κάπνισμα για αυτούς τους εννέα μήνες, το ξεκινούν πάλι μέσα στους δύο μήνες που ακολουθούν τη γέννηση του μωρού. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσει κανείς του λόγους για τους οποίους είναι κακό να καπνίζετε κι από τη στιγμή που κάποιος καταφέρνει να διακόψει για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, είναι κρίμα να αρχίσει αυτή τη συνήθεια ξανά. Εάν το αυξημένο στρες της μητρότητας σας οδηγήσει ξανά στο να θέλετε να αγοράσετε πακέτο, απευθυνθείτε στο γιατρό σας ή στα ειδικά κέντρα διακοπής καπνίσματος που υπάρχουν στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία για να βρείτε μαζί τη μέθοδο διακοπής που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς.