Print this page

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε τα απαραίτητα για το μωρό σας

Μια νέα μαμά αποκαλύπτει όσα έμαθε ψωνίζοντας την προίκα του μωρού της -και αποκαλύπτει όλα τα λάθη της για να μην τα επαναλάβετε κι εσείς!

Ενημερωθείτε για ό,τι μπορείτε να νοικιάσετε αντί να αγοράσετε

Πριν βιαστείτε να ξοδέψετε τα χρήματά σας για να πάρετε πράγματα που είναι μεν απαραίτητα αλλά χρησιμοποιούνται για ελάχιστον χρονικό διάστημα, κάντε μια έρευνα αγοράς για να διαπιστώσετε τι από αυτά μπορείτε να νοικιάσετε. Τέτοια αντικείμενα είναι για παράδειγμα το ηλεκτρικό θήλαστρο ή η ζυγαριά που διατίθενται για μερικούς μήνες από τα μαιευτήρια και τα φαρμακεία έναντι ενός ποσού πολύ μικρότερου από αυτό που θα χρειαζόσασταν για να τα αγοράσετε. Μια εξαιρετική ιδέα είναι επίσης να δανειστείτε κάποια από τα απαραίτητα από κάποια φίλη με μεγαλύτερο μωρό. Επειδή πρόκειται για πράγματα που χρησιμοποιούνται για ελάχιστον χρόνο (π.χ. αποστειρωτής, ριλάξ, πάρκο κ.λπ.) συνήθως δεν προλαβαίνουν να φθαρούν, ενώ επειδή πιάνουν αρκετό χώρο και είναι δύσκολο να τα αποθηκεύσεις, είναι βέβαιο ότι και η φίλη σας θα σας ευγνωμονεί που τη βοηθάτε να απαλλαγεί από αυτά για μερικούς μήνες. 

Μην τσιγκουνευτείτε όταν επιλέγετε καρότσι

Το καροτσάκι του μωρού είναι από τα πράγματα που θα κάνουν απόσβεση, καθώς θα το χρησιμοποιείτε κάθε μέρα για τουλάχιστον ενάμιση - δύο χρόνια. Μπορείτε λοιπόν να διαθέσετε κάτι παραπάνω, προκειμένου να είναι αυτό ακριβώς που θέλετε. Όμως προσέξτε: δεν αρκεί να έχει τέλειο χρώμα ή να δείχνει αναπαυτικό για το μωρό σας. Είναι σημαντικό να προσέξετε τα πάντα όταν το αγοράζετε, όπως είναι εύκολο να κλείσει και να διπλώσει, ακόμα κι όταν έχετε στο ένα χέρι αγκαλιά το μωρό ή χρειάζεται να το κάνει κάθε φορά κάποιος πιο δυνατός από εσάς; Χωράει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας ή θα χρειαστεί να το... αλλάξετε; Είναι το κατάλληλο για το δικό σας ύψος (ιδιαίτερα εάν είστε ψηλή, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ κουραστικό να σπρώχνεις για ώρες ένα καρότσι με κοντά χερούλια που σε αναγκάζει να σκύβεις).  

Δεν χρειάζεται να σας πιάσει ο πανικός ότι πρέπει να τα έχετε πάρει όλα πριν γεννηθεί το μωρό

Γενικά, είναι καλό να είναι κανείς οργανωμένος και προνοητικός, όμως ειλικρινά, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε τα πάντα από την πρώτη μέρα που θα επιστρέψετε στο σπίτι από το μαιευτήριο. Επιπλέον, πριν αρχίσετε να ζείτε μαζί με το μωρό σας δεν μπορείτε να είστε σίγουρη για το τι ακριβώς χρειάζεστε, ανεξάρτητα από ό,τι σας λένε οι φίλες σας -θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν κάποια αξεσουάρ που για εκείνες ήταν απαραίτητα και για εσάς περιττά ή το αντίθετο. Είναι προτιμότερο να πάρετε μόνο μερικά πολύ βασικά πράγματα (π.χ. αρκετά φορμάκια για να έχετε πάντα καθαρά και σιδερωμένα, αλλαξιέρα, καθισματάκι αυτοκινήτου κ.λπ.) και να επιλέξετε τα υπόλοιπα στην πορεία, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Έτσι, είναι λιγότερο πιθανό να ξοδέψετε χρήματα για να πάρετε πράγματα που δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ και έχετε και μιας πρώτης τάξης αφορμή να πάτε για ψώνια!

Επιλέξτε με ένα βασικό κριτήριο: μπορώ να το χρησιμοποιώ με το ένα χέρι;

Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το παιδί, θα πρέπει να συνηθίσετε να κάνετε τα πάντα (έστω, τα περισσότερα) με το ένα χέρι, ώστε να μπορείτε να κρατάτε στο άλλο αγκαλιά το μωρό ή θα το χρησιμοποιείτε για να το συγκρατείτε και να ακινητοποιείτε. Αυτό το κριτήριο είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλα όσα θα χρησιμοποιείτε κυρίως εκτός σπιτιού -όπου είναι δύσκολο να βρείτε ένα μέρος να ακουμπήσετε το μωρό- όπως για παράδειγμα τη τσάντα για τις πάνες, το καροτσάκι, το μπουφανάκι του κ.λπ.

Μην αγοράσετε τίποτα που δεν μπορείτε να πλύνετε στο πλυντήριο!

Τα μωρά λερώνονται. Πολύ! Κι ενώ αυτή τη στιγμή μπορεί να πιστεύετε ότι δεν είναι και τίποτα το φοβερό να πλύνετε ένα-δυο ρουχαλάκια στο χέρι, μετά τον ερχομό του μωρού θα διαπιστώσετε ότι είναι! Οτιδήποτε δεν πλένεται στο πλυντήριο, απλά μην το πάρετε!

Αγοράστε τις μεγαλύτερες σαλιάρες που θα βρείτε

Το ιδανικό μέγεθος μιας σαλιάρας δεν είναι αυτό που καλύπτει το πηγουνάκι του μωρού και καμιά δεκαριά εκατοστά από το μπλουζάκι του. Ιδιαίτερα όταν θα αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, καλό είναι οι σαλιάρες να φτάνουν έως και κάτω από τη μέση του, εκτός εάν είστε διατεθειμένη να του αλλάζετε ρούχα μετά από κάθε γεύμα.

Μην πετάξετε χρήματα σε περίπλοκα παιχνίδια

Τους πρώτους μήνες της ζωής τους, ο βασικός κανόνας για τα παιχνίδια των παιδιών είναι: όσο πιο απλά τόσο πιο καλά. Μια μαλακή μπάλα, δυο τρία πλαστικά δοχεία που στοιβάζονται ή μερικοί μεγάλοι μαλακοί κύβοι είναι ό,τι χρειάζεστε. Διαβάστε κι εδώ ποια είναι τα πιο «εκπαιδευτικά» παιχνίδια για μωρά. 

Κάθε φορά που διαλέγετε κάτι, πάρτε το ένα νούμερο μεγαλύτερο

Τα μωρά αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς κι αυτά τα φανταστικά παπουτσάκια αγκαλιάς που σήμερα του είναι ίσα ίσα θα είναι εντελώς άχρηστα σε λιγότερο από ένα μήνα! Όταν έχετε αρκετά κομμάτια από ένα είδος (π.χ. μπλουζάκια, φορμάκια, παπουτσάκια κ.λπ.) είναι προτιμότερο να τα αλλάζετε και να αγοράζετε μεγαλύτερα γιατί το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα προλάβει να τα φορέσει και θα μείνουν αχρησιμοποίητα. Καλύτερα να παίρνετε πράγματα για διαφορετικές ηλικίες ώστε κάθε τόσο που θα αλλάζει νούμερο να έχετε ήδη μερικά από τα απαραίτητα στη ντουλάπα του. 

Αν υπάρχει επιλογή ανάμεσα σε κουμπιά και φερμουάρ, επιλέξτε το δεύτερο

Κάτι τόσο απλό όπως ένα φερμουάρ μπορεί να κάνει ευκολότερη τη ζωή σας, κυρίως τις στιγμές που πρέπει να ντύσετε ή να σκεπάσετε ένα μωρό που είναι εκνευρισμένο και κλαίει. Τα ιδανικά ρούχα για βρέφη είναι αυτά που το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περάσετε τα ποδαράκια και τα χεράκια και να ανεβάσετε ένα φερμουάρ.