Print this page

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι όχι;

Η σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού δεν χρειάζεται να μπει στο... ψυγείο όταν η γυναίκα μένει έγκυος. Εφόσον δεν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος για τον οποίο ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει πλήρη αποχή, υπάρχουν πολλοί τρόποι οι ερωτικές επαφές να παραμείνουν εξίσου απολαυστικές και ασφαλείς, όσο πριν την εγκυμοσύνη. 

Οι λόγοι για τους οποίους ο γιατρός μπορεί να απαγορέψει τις σεξουαλικές επαφές είναι όταν υπάρχουν συγκεκριμένες επιπλοκές, όπως για παράδειγμα αιμορραγία, ενδείξεις πρόωρου τοκετού, προδρομικός πλακούντας κ.λπ. Όταν δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα, τότε εάν το ζευγάρι το επιθυμεί μπορεί να κάνει σεξ όσο και όπως θέλει.

Ναι στο σεξ, όχι στα sex toys

Οι δονητές, τα σεξουαλικά βοηθήματα και γενικά ό,τι προβλέπει τη συμμετοχή κάποιου ξένου σώματος στη διαδικασία δεν θεωρούνται ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη, γιατί μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στη μήτρα και προβλήματα στο έμβρυο. Επίσης, είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας αποτρέψει από το στοματικό σεξ από τον άντρα προς τη γυναίκα.

Ποιες είναι οι πιο ασφαλείς στάσεις στην εγκυμοσύνη;

Εάν θέλετε να απολαύσετε το σεξ με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, επιλέξτε μία από αυτές:

«Κουταλάκια»: Εκτός από το ότι πρόκειται για μια στάση αρκετά ξεκούραστη για τη γυναίκα, δεν προκαλεί ιδιαίτερη πίεση στην κοιλιακή χώρα κι έτσι νιώθετε ότι το μωρό σας δεν απειλείται!

Η γυναίκα από πάνω: Στη στάση αυτή, η έγκυος μπορεί να ελέγξει ακριβώς την διείσδυση και τις κινήσεις της, έτσι ώστε να νιώθει άνετα.

Ξαπλωμένοι στο πλάι: Η στάση αυτή χρειάζεται λίγη εξάσκηση, όμως εξυπηρετεί ιδιαίτερα όταν η γυναίκα δεν θέλει να πιέζεται η κοιλιά της. Μπορεί όμως να είναι κάπως κουραστική, οπότε δοκιμάστε τη μια μέρα που θα νιώθετε γεμάτοι ενέργεια.

Στα τέσσερα: Άλλη μία στάση που αποφεύγει την εμπλοκή της περιοχής της κοιλιάς τση διαδικασία. Ιδανική για τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, προς το τέλος όμως ίσως δεν σας αρέσει η αίσθηση της κοιλιάς σας που κρέμεται!

Ιεραποστολική:Μια ασφαλής και άνετη στάση για τους πρώτους  μήνες, πριν η κοιλιά αρχίσει να μεγαλώνει. Αργότερα, δεν ενδείκνυται ιδιαίτερα γιατί μπορεί να ασκήσει πίεση στην κοιλιά.

Και μετά τον τοκετό, τι γίνεται;

Από ιατρικής άποψης, ένα ζευγάρι μπορεί να επανέλθει στις σεξουαλικές συνήθειές του περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, ή και λίγο περισσότερο (2 μήνες) εάν έχει γίνει με καισαρική τομή. Όμως θα πρέπει να είναι και οι δύο ψυχολογικά έτοιμοι γι' αυτό. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συνοδεύουν τη λοχεία αλλά και των αλλαγών στο σώμα της, μπορεί να μην είναι έτοιμη να κάνει σεξ για μεγαλύτερο διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να εκφράσει την αγάπη και την οικειότητα ένα ζευγάρι μέχρι η λίμπιντο να αποκατασταθεί.