Print this page

Όσα πρέπει να γνωρίζετε όταν περιμένετε το δεύτερο παιδί σας

Μπορεί να είστε ήδη βετεράνος μαμά, αυτο όμως δεν σημαίνει ότι αυτή η εγκυμοσύνη δεν έχει τις δικές της «εκπλήξεις» και ιδιαιτερότητες. Μάθετε μερικά μόνο από αυτά που μπορείτε να περιμένετε ότι θα σας συμβούν όταν περιμένετε το... αδερφάκι του παιδιού σας!

Τελικά, δεν υπάρχει κατάλλληλη στιγμή για το δεύτερο παιδί. Όπως άλλωστε δεν υπάρχει ιδανικός χρόνος για το πρώτο. Ακόμα κι αν έχετε σχεδιάσει και προγραμματίσει το πώς ακριβώς θα φτιάξετε την οικογένεια των ονείρων σας πολύ προσεχτικά, η περίοδος αυτή θα είναι γεμάτη αναστάτωση, "τρέλα" αλλά και πολύ όμορφα συναισθήματα -όπως δηλαδή θα ήταν οποιαδήποτε στιγμή κι αν ερχόταν.

Η δεύτερη εγκυμοσύνη δεν έχει καμία σχέση με την πρώτη. Όταν είσαι έγκυος για πρώτη φορά όλοι σε περιποιούνται και έχεις όσο χρόνο χρειάζεσαι για να ξεκουράζεσαι και να φροντίσεις τον εαυτό σου. Ο λόγος; Δεν υπάρχει στο σπίτι ένα παιδάκι που απαιτεί την προσοχή και την ενέργειά σου. Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Επιπλέον, ακόμα και ο οργανισμός σας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι πρωινές ναυτίες σας είχαν ταλαιπωρήσει φριχτά την πρώτη φορά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχετε και πάλι το ίδιο πρόβλημα, Όπως κανένα παιδί δεν είναι ίδιο με ένα άλλο, έτσι και κάθε εγκυμοσύνη είναι ένα μοναδικό γεγονός που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Δεν υπάρχει τρόπος να προετοιμάσει κανείς το πρώτο παιδί. Όπως κανένα βιβλίο και καμία συμβουλή δεν είναι αρκετή για να προετοιμάσει μια γυναίκα για το γεγονός ότι θα γίνει μητέρα, έτσι δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει για να βεβαιωθεί ότι το πρωτότοκο παιδί θα προσαρμοστεί χωρίς προβλήματα στο ρόλο του μεγαλου αδερφού ή της μεγαλής αδερφής. Πάντως, όποια κι αν είναι η αντίδρασή του, το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος θα αποδεχτεί και θα αγαπησει το αδερφάκι του, όπως έκαναν εκατομμύρια άλλα παιδιά πριν από αυτό. Ωστόσο, κάθε φορά που έχετε αμφιβολία για το πώς μπορεί να νιώθει το παιδί, μερικές έξτρα αγκαλιές δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

Θα αρχίσετε να φαίνεστε έγκυος πολύ νωρίτερα. Μπορεί να καταφέρατε να κρατήσετε κρυφή την πρώτη εγκυμοσύνη για αρκετούς μήνες, όμως αυτή τη φορά θα είναι δύσκολο. Με άλλα λόγια, βρείτε από νωρίς πού έχετε κρύψει τα ρούχα εγκυμοσύνης από την προηγούμενη φορά. 

Μερικές φορές, θα νιώθετε ένοχη απέναντι στο πρώτο παιδί σας. Όσα χρόνια κι αν είχατε τη δυνατότητα να του προσφέρετε σε αποκλειστικότητα την παρουσία σας, θα υπάρξουν στιγμές που θα αισθάνεστε άσχημα που πήρατε την απόφαση να στερήσετε από το παιδί σας την παντοκρατορία του και να το κάνετε να πιστέψει ότι θα πρέπει να μοιράζεται με άλλον την αγάπη σας! 

Ο τοκετός θα είναι πιο σύντομος. Υπάρχουν και τα καλά νέα. Συνήθως, ο τοκετός τη δεύτερη φορά διαρκεί λιγότερο -οπότε καλό θα ήταν να μην απομακρύνεστε και πολύ από την πόλη όταν θα βρίκεστε στις μέρες σας.

Θα έχετε λιγότερο άγχος. Στην πρώτη εγκυμοσύνη ανησυχούσατε για τα πάντα και φοβόσασταν πως οποιοδήποτε πρόβλημα διαβάζατε στα βιβλία εγκυμοσύνης ή τις ιστοσελίδες ήταν ναπόφευκτο να συμβεί και σε εσάς. Αυτή τη φορά, δεν θα έχετε και πολύ χρόνο για να αγχώνεστε. 

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ετοιμάσετε βαλιτσάκι για το μαιευτήριο. Θυμάστε στην πρώτη εγκυμοσύνη που είχατε αγοράζει όλα τα απαραίτητα για το μωρό από τον 8ο μήνα και είχατε το βαλιτσάκι για το μαιευτήριο δίπλα στην εξώπορτα αρκετές εβδομάδες πριν τον τοκετό; Ε, αυτή τη φορά, το πιο πιθανό είναι να ρίξετε σε μια τσάντα την οδοντόβουρτσα και ένα νυχτικό όταν σας πιάσουν οι πόνοι. 

Θα είναι πολλές οι φορές που θα αναρωτηθείτε «θα μπορέσω άραγε να αγαπήσω το δεύτερο παιδί όσο το πρώτο;». Χαλαρώστε. Τη στιγμή που θα το ακουμπήσουν στην αγκαλιά σας θα γνωρίζετε με σιγουριά ότι η απάντηση είναι «ναι»!!!!