Print this page

Τα superfoods της εγκυμοσύνης

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αυτές τις τροφές που κάνουν καλό σε εσάς και το μωρό σας!

Ψωμί ολικής άλεσης

 pregnancy bread

Είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και προσφέρει ενέργεια -κάτι που οι περισσότερες έγκυες συχνά νιώθουν ότι λείπει από τον οργανισμό τους. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ.

 

Φρούτα

 pregnancy strw

Όποια κι αν επιλέξετε, θα εξασφαλίσετε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, μεταλλικά άλατα και αντιοξειδωτικά. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα εποχής και αποφύγετε όσα περιέχουν πολλή ζάχαρη (σταφύλια, σύκα) ιδιαίτερα εάν έχετε ιστορικό διαβήτη ή παθολογική καμπύλη γλυκόζης. 

 

Γαλακτοκομικά

 pregnancy yogurt

Τυρί, γιαούρτι και γάλα είναι οι τροφές-σύμμαχοι της εγκύου, γιατί εξασφαλίζουν το απαραίτητο ασβέστιο, πρωτεΐνη και βιταμίνες.

 

Λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα

 pregnancy spinach

Σπανάκι, μαρούλι, λαχανίδα, άγρια χόρτα, όλα τα λαχανικά που έχουν μεγάλα φύλλα με σκούρο πράσινο χρώμα (ακόμα και κατεψυγμένα) παρέχουν βιταμίνη C, φυτικές ίνες και το απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, φυλλικό οξύ.  

 

Πατάτες

 pregnancy potatoes

Σημαντική πηγή υδατανθράκων, οι πατάτες προσφέρουν ενέργεια που διαρκεί και επιπλέον φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνες. Προτιμήστε τις γλυκοπατάτες που περιέχουν επίσης μαγγάνιο και β-καροτίνη.

 

Άπαχο κρέας

 pregnancy meat

Το άπαχο κόκκινο κρέας, αλλά και τα πουλερικά, είναι απαραίτητα στην εγκυμοσύνη, όπου οι ανάγκες σε σίδηρο και μεταλλικά στοιχεία είναι αυξημένες. Αποφύγετε το υπερβολικό λάδι και το αλάτι στο μαγείρεμα.

 

Ξηροί καρποί

 preghnancy nuts

Είναι ο πιο απλός τρόπος να πάρετε μερικά πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε εσείς και το μωρό σας, όπως λιπαρά οξέα ω-3 και μαγνήσιο -γιατί μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας λίγους ξηρούς καρπούς και να τους τρώτε σαν σνακ. Προσοχή στην ποσότητα γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες.

 

Ψάρι

 pregnancy fish

Σημαντική πηγή πρωτεΐνη και «καλών» λιπαρών οξέων, το ψάρι είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη. Προτιμήστε τα μικρά ψάρια (π.χ. σαρδέλες που επιπλέον προσφέρουν ασβέστιο) και αποφύγετε τα μεγάλα (τόνο, ξιφία κ.λπ.) τα οποία είναι πιθανό να περιέχουν υδράργυρο.

 

 

Όσπρια

 preghnancy beans

Εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, σιδήρου, φυλλικού οξέος, φυτικών ινών και ασβεστίου. Συνδυάστε τα με ζυμαρικά, ρύζι ή ψωμί για καλύτερη απορρόφηση της πρωτεΐνης