Print this page

Tips για να κοιμάστε καλύτερα στην εγκυμοσύνη

Επειδή ο ύπνος είναι πιο σημαντικός από όσο νομίζετε!  

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, ακόμα και με την παχυσαρκία. Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αυτό ισχύει και για τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. «Έχουμε στοιχεία ότι ο υπερβολικά λίγος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εξέλιξη της κύησης, όπως πρόσληψη υπερβολικού αριθμού κιλών», λέει η Francesca Facco, M.D., από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Ο λόγος που αναφέρουμε τη συγκεκριμένη μελέτη είναι για να υπεθυμίσουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος (και) για τις εγκύους. Κι όμως, πολλές γυναίκες ιδιαίτερα όταν βρίσκοται στους τελευταίους μήνες της κύησης δυσκολεύονται να κοιμηθούν όσο και όπως θα ήθελαν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια έγκυος θα πρέπει να ξεκουράζεται για τουλάχιστον εφτά ώρες κάθε νύχτα (όχι όμως και πολύ περισσότερο, αφού όπως έδειξαν πάντα τα στοιχεία της έρευνας περισσότερες από εννέα ώρες ύπνου έχουν τις ίδιες αρνητικές επιπτώσεις στο βάρος με την έλλειψή του). 

Εάν κι εσείς -όπως πολλές γυναίκες- δυσκολεύεστε να εξασφαλίσετε κάθε βράδυ αυτό το εφτάωρο, οι ακόλουθες συμβουλές ίσως σας βοηθήσουν:

Κοιμηθείτε στο πλάι

Όταν κοιμάστε ανάσκελα, το βάρος του μωρού δυσχεραίνει την ροή του αίμαστος προς την καρδιά -ενώ η στάση μπρούμυτα είναι πρακτικά αδύνατη! Είναι προτιμότερο να κοιμάστε στο πλάι και συγεκριμένα στο αριστερό (όταν κοιμάστε δεξιά πιέζεται η κάτω κοίλη φλέβα που μεταφέρει το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά). Για να κοιμάστε ακόμα πιο αναπαυτικά, δοκιμάστε να βάλετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα σας ώστε να ευθυγραμμίσετε τα πόδια με την σπονδυλική στήλη. Ή προμηθευτείτε ένα ειδικό μαξιλάρι εγκυμοσύνης που υποστηρίζει το βάρος της κοιλιάς και βοηθά τους μυς στην περιοχή να χαλαρώσουν.

 

Πιείτε νερό (αλλά τη σωστή ώρα)

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο στο σώμα σας. Αυτό σημαίνει πως διαθέτετε όλο και λιγότερο για τα δικά σας όργανα, όπως οι πνεύμονες, το στομάχι και η ουροδόχος κύστη. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την ουδοδόχο κύστη, αυτός ο περιορισμός στο χώρο σημαίνει πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Καλό είναι λοιπόν να πίνετε άφθονα υγρά για επαρκή ενυδάτωση, αλλά αποφύγετε την κατανάλωσή τους 2-3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Ακολουθήστε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου

Εάν το πρόβλημά σας είναι ότι συνήθως έχετε υπερένταση όταν πέφτετε στο κρεβάτι και δεν σας παίρνει εύκολα ο ύπνος, φροντίστε να έχετε ήδη νυστάξει όταν πάτε στην κρεβατοκάμαρά σας. Για να χαλαρώσετε, ακολουθήστε κάθε βράδυ την ίδια διαδικασία (π.χ. κάντε ένα ντους, χαμηλώστε την ένταση της τηλεόρασης ή διαβάστε ένα βιβλίο κ.λπ.). Υπολογίστε ότι το σώμα σας χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να μπει σε λειτουργία ύπνου. Θα διαπιστώσετε ότι η ρουτίνα είναι σημαντική όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες!

Προσοχή στα βραδινά σνακ

Εκτός απο το να μην πίνετε νερό 2-3 ώρες πριν τον ύπνο, καλό είναι να μην τρώτε κιόλας στο διάστημα αυτό. Έτσι, θα αποφύγετε τη βαρυστομαχιά και τις καούρες που είναι βέβαιο ότι θα έχουν συνέπειες στην ποιότητα του ύπνου σας.

 Διαβάστε κι εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το σεξ στην εγκυμοσύνη...