Print this page

6 πράγματα που πρέπει να έχετε οργανώσει πριν γεννήσετε

Η ημερομηνία του τοκετού πλησιάζει κι εσείς αγχώνεστε για το αν έχετε οργανώσει όλα όσα θα χρειαστείτε για το πρώτο διάστημα με το μωρό στο σπίτι; Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, αρκεί να έχετε φροντίσει τα εξής:

 

Το δωμάτιο του μωρού

Είτε έχετε σκοπό να το βάλετε αμέσως στο δικό του δωμάτιο είτε θα κοιμάται στο δικό σας για ένα διάστημα, θα πρέπει να έχετε οργανώσει τη δική του «γωνιά» πριν επιστρέψετε στο σπίτι από το μαιευτήριο. Αυτά που θα χρειαστείτε είναι:

Ένα κρεβάτι (μπορεί να είναι κούνια, λίκνο ή καλαθάκι)

Μερικά σετ σεντόνια και μια κουβερτούλα

Μια πολυθρόνα ή κάποιο όλλο μέρος όπου μπορέιτε να καθίσετε με άνεση για να θηλάσετε το μωρό.

Αλλαξιέρα. Μπορεί να είναι απλώς ένα στρωματάκι που θα τοποθετήσετε στην επάνω επιφάνεια μιας συρταριέρας που ήδη διαθέτετε, αλλά σε κάθε περίπτωση, μην επιχειρήσετε να αλλάζετε το μωρό στο κρεβάτι ή σε άλλο σημείο όπου πρέπει να σκύβετε γιατί σύντομα θα πονέσει η μέση σας.

 

Τα ρούχα του

Αν και αρκετά κουραστική, αυτή η δουλειά είναι ευχάστιστη για όλες τις μέλλουσες μαμάδες -σε ποια δεν αρέσει να ψάχνει στα μαγαζιά για μωρουδιακά; Προσπαθήστε να αντισταθείτε στον πειρασμό και να μην αγοράσετε πολλά ρούχα που είναι μόνο για το πρώτο διάστημα γιατί τα μωρά αναπτύσσονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σε λίγο δεν θα του χωράει τίποτα. Αυτά που θα χρειαστείτε είνια:

Ένα σετ ρούχων που θα του φορέσετε για να το πάρετε στο σπίτι από το μαιευτήριο.

Μια κουβερτούλα

Όσο περισσότερες πάνες (μεγάλα τετράγωνα κομμάτια από βαμβακερό πανί όπου θα ξαπλώνετε το μωρό ή με τα οποία θα το τυλίγετε) μπορέιτε.

Έξι-εφτά ολόσωμα φορμάκια

Έξι-εφτά εσωρουχάκια

Μερικά ζακετάκια (ανάλογα και την εποχή)

Περίπου εφτά ζευγάρια καλτσάκια

Πολλές σαλιάρες

 

Το αυτοκίνητο

Το πρώτο και πολύ σημαντικό από τα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιήσετε για το μωρό σας είναι το καθισματάκι του αυτοκινήτου (εκτός αν γεννήσετε στο σπίτι ή το μαιευτήριο είναι ακριβώς απέναντι από το σπίτι σας). Φροντίστε λοιπόν να το έχετε αγοράσει πριν τον τοκετό και να έχετε εξοικειωθεί με την τοποθέτηση και απομάκρυνσή του από το αυτοκίνητό σας.

 

Το σπίτι

Πλύνετε τα χαλιά -ή στείλτε τα στο καθαριστήριο.

Αδειάστε ένα από τα ντουλάπια της κουζίνας για να τοποθετείτε εκεί μπιμπερό,πιατάκια, σαλιάρες και ό,τι άλλο χρησιμοποιείτε για το φαγητό του.

Ξεκινήστε να απομακρύνετε ό,τι μπορεί να είναι επικίνδυνο για το μωρό μόλις αρχίσει να μπουσουλάει. Καλύψτε από τώρα τις πρίζες και βάλτε τις ειδικές ταινίες που δεν επιτρέπουν στα ντουλάπια και το ψυγείο να ανοίγουν, ώστε να έχετε εξοικειωθεί με τη χρήση τους μέχρι να αρχίσει το μωρό να εξερευνά το σπίτι.

Ολοκληρώστε όποια μικροεπισκευή έχετε αφήσει σε εκκρεμότητα.

Εάν έχετε κατοικίδιο, συζητήστε με τον κτηνίατροα κια τον παιδίατρο τι πρέπει να προσέξετε τις πρώτες μέρες της συγκατοίκησής τους με το μωρό.

 

Την τσάντα του μωρού

Πρόκειται για μια αγορά που πρέπει να κάνετε μετά από σωστή έρευνα γιατί θα την κρατάτε κάθε μέρα για χρόνια και επειδή αυτό απαιτεί χρόνο, ξεκινήστε την από τώρα. Δεν χρειάζεται να είναι σχεδιασμένη ειδικά γι' αυτό το σκοπό, μπορεί να είναι οποιαδήποτε ευρύχωρη τσάντα, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι χωράει:

Πάνες

Κρέμα

Μωρομάντιλα

Σακούλες για τις λερωμένες πάνες

Μια αλλαξιά ρούχα

Ένα λεπτό στρωματάκι

Μπιμπερό (ιδανικά, σε ξεχωριστή μονωμένη θήκη)

Πιπίλες

Σαλιάρες

Ένα-δυο παιχνιδάκια

 

Τα επαγγελματικά/οικονομικά σας

Μερικές εβδομάδες πριν γεννήσετε καλό είναι να:

 

 

 

-ενημερώσετε τους προϊσταμένους σας για την άδεια τοκετού και λοχείας που θα πάρετε και τους συναδέλφους σας για τυχόν εκκρεμότητες που θα έχετε αφήσει.

ενημερωθείτε για το τι δικαιούστε να πάρετε από το ασφαλιστικό σας ταμείο ή την ιδιωτική σας ασφάλεια ως επίδομα τοκετού/λοχείας.

Οργανώσετε ένα οικογενειακό μπάτζετ για τα έξοδα του μαιευτηρίου και των βασικών αγορών για το μωρό.