Print this page

Γιατί οι έγκυες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Ζητήστε και τη γνώμη του γυναικολόγου σας.

Κάθε χρόνο, λίγο πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας, οι ειδικοί ενημερώνουν για το καινούριο εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, τονίζοντας ποιες είναι οι ομάδες ανθρώπων που είναι σημαντικό να προστατευτούν έγκαιρα από τους ιούς που την προκαλούν. Κάθε χρόνο, ανάμεσα σ' αυτούς τους ανθρώπους είναι οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Καθώς διανύουμε λοιπόν την εποχή που αρχίζουν να είναι διαθέσιμα τα φετεινά εμβόλια, ας δούμε ποιοι είναι οι λόγοι που θεωρείται απαραίτητο.

 

Όχι μόνο για τη μαμά!

Ακόμα κι αν μια γυναίκα αισθάνεται ότι παρά την εγκυμοσύνη της είναι 100% ικανή να αντιμετωπίσει μια γρίπη, αν παρ' ελπίδα κολλήσει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το εμβόλιο δεν προστατεύει μόνο την ίδια αλλά και το μωρό και μάλιστα για έξι ολόκληρους μήνες από τη γέννησή του, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Pediatrics. Για τις ανάγκες της έρευνες αναλύθηκαν στοιχεία από 500.000 ιατρική αρχεία και διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ηλικίας έως έξι μηνών των οποίων η μητέρα είχε κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από γρίπη και 80% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σχέση με τα βρέφη των οποίων οι μητέρες δεν είχαν εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά, μόλις το 10% των εγκύων αναφέρεται ότι κάνουν το εμβόλιο!

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 97% των επιβεβαιωμένων μικροβιολογικά περιστατικών γρίπης σε βρέφη αφορούσε παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν εμβολιαστεί στην εγκυμοσύνη.

 

Με ποιο τρόπο το εμβόλιο προστατεύει το νεογνό;

«Ανάμεσα στις άλλες ουσίες που μεταφέρονται από τη μητέρα στο έμβρυο μέσω του πλακούντα είναι και τα αντισώματα« εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας Julie Shakib, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Utah. Καθώς τα παιδιά ηλικίας έξι μηνών και κάτω δεν μπορούν να εμβολιαστούν τα ίδια, ο μόνος τρόπος να προστατευτούν είναι να πάρουν τα αντισώματα όσο είναι ακόμα μέσα στη μήτρα.

Διαβάστε κι εδώ τι να κάνετε εάν κολήσετε ίωση στην εγκυμοσύνη... 

Επιπλέον, το εμβόλιο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει το μωρό και μειώνοντας τις πιθανότητες να προσβληθεί και από οποιαδήποτε άλλη ίωση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προσφορά του εμβολίου για το μωρό είναι ίδια, ανεξάρτητα από το στάδιο της κύησης στο οποίο βρίσκεται η μητέρα την εποχή που προσφέρεται ο εμβολιασμός -εκτός κι αν ο τοκετός πρόκειται για γίνει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οπότε δεν θα προλάβει να δράσει, καθώς απαιτούνται 14 ημέρες προκειμένου ο οργανισμός να δημιουργήσει τα αντισώματα μετά τη χορήγηση του εμβολίου.