Print this page

5 πράγματα που είναι διαφορετικά στη δεύτερη εγκυμοσύνη

Όλα όσα πρέπει να περιμένετε ότι θα αλλάξουν, αυτή τη φορά...

Πολλές γυναίκες όταν μένουν έγκυες για δεύτερη φορά πείθονται πολύ σύντομα ότι το παιδί θα είναι του αντίθετου φύλου σε σχέση με αυτό που έχουν κάνει ήδη. Δεν μπορούν να εξηγήσουν με άλλο τρόπο πώς είναι δυνατόν να νιώθουν τόσο μα τόσο διαφορετικά από την πρώτη εγκυμοσύνη τους! Κι όμως, είναι απολύτως φυσιολογικό η δεύτερη εγκυμοσύνη να μην μοιάζει καθόλου με την πρώην -κι αυτό είναι ανεξάρτητο από παράγοντες όπως το φύλο του παιδιού. Να μερικά πράγματα που μπορείτε να περιμένετε ότι θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά:

 

Θα αρχίσει να φαίνετε ότι είστε έγκυος πιο γρήγορα

Στο πρώτο μωρό πολλές γυναίκες εξακολουθούν να φοράνε τα ρούχα που φορούσαν πριν την εγκυμοσύνη ακόμα και μέχρι το τέλος του τέταρτου μήνα. Γι' αυτό, τους φαίνεται πού περίεργο όταν στο δεύτερο η κοιλίτσα αρχίζει να γίνεται εμφανής ήδη από την όγδοη εβδομάδα. Ο λόγος είναι ότι οι μυς και το δέρμα της κοιλιάς που είχαν «ανοίξει» στην προηγούμενη κύηση δεν επανέρχονται εντελώς, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να διασταλούν ξανά και να δείχνετε φουσκωμένη από την αρχή της εγκυμοσύνης. Επίσης, θα νιώσετε το μωρό να κλωτσάει σε πολύ πιο μικρή εμβρυική ηλικία -συνήθως από την 16η εβδομάδα (ενώ στην πρώτη εγκυμοσύνη οι μέλλουσες μαμάδες ακούνε το μωρό κατά μέσο όρο την 18η εβδομάδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι αυτή τη φορά θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε την αίσθηση από την αρχή.

 

Θα έχετε περισσότερους (ή διαφορετικούς) πόνους

Η χαλάρωση των κοιλιακών μυών δεν κάνει μόνο πιο δύσκολο το να κρύψετε την είδηση της εγκυμοσύνης, αλλά ευθύνεται και για κάποια άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα, τον πόνο στη μέση που μπορεί πιο εύκολα (και πιο νωρίς) να προκύψει στη δεύτερη κύηση. Για να το αποφύγετε, μην φοράτε παπούτσια με ψηλό τακούνι, βάλτε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα όταν κοιμάστε και φροντίστε να σκύβετε πάντα λυγίζοντας τα γόνατα και όχι τη μέση σας. Επίσης, εάν είχατε πρόβλημα με αιμμοροΐδες ή κιρσούς την πρώτη φορά, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε το ίδιο θέμα και αυτή -μόνο που, δυστυχώς, είναι πιθανό να προκύψει νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση, καθώς οι φλέβες είναι πιο ευαίσθητες τώρα. Για να αποφύγετε τις αιμμοροΐδες, πίνετε άφθονο νερό και ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά), προσπαθήστε να μην στέκεστε άλλά και να μην μένετε καθιστή για πολλές ώρες και μην αναβάλετε το ραντεβού σας με την τουαλέτα! Για τους κιρσούς, ακολουθήστε ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης, αποφύγετε να πάρετε πολλά κιλά και βάλτε τα πόδια σας ψηλά όποτε αυτό είναι εφικτό.

 

 

Θα νιώθετε πιο κουρασμένη

Στην πρώτη εγκυμοσύνη είχατε την πολυτέλεια να ξαπλώνετε, να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε όποτε νιώθατε την ανάγκη. Τώρα όμως -εκτός από τις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις σας- έχετε να φροντίσετε ένα μωρό ή ένα νήπιο που δεν μπορεί να κατανοήσει ότι είστε κουρασμένη. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να αναθέσετε περισσότερες δουλειές στο σύντροφό σας ή σε όποιον άλλον είναι διατεθειμένος να βοηθήσει. Μην ξεχνάτε ότι όταν γεννηθεί και το δεύτερο μωρό ο χρόνος που θα μπορείτε να αφιερώσετε στον εαυτό σας θα μειωθεί κι άλλο, οπότε εκμεταλλευτείτε όσο είναι δυνατό αυτό το διάστημα για να αναδιοργανώσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα και να βρείτε ανθρώπους που θα σας βοηθούν. Εάν πρόκειται κάποιος να αναλάβει ένα μέρος της φροντίδας του πρωτότοκου παιδιού (π.χ. να το κάνει μπάνιο ή να το διαβάζει εάν είναι μεγαλύτερο) είναι προτιμότερο να ξεκινήσει σιγά σιγά από τώρα ώστε το παιδί να μην συνδέσει τη γέννηση του μωρού με τον περιορισμό του χρόνου που περνούσε μαζί σας.

 

Θα έχετε άλλου είδους έγνοιες

Την πρώτη φορά θυμόσασταν με ακρίβεια πότε είναι κάθε ραντεβού με το γιατρό και παρακολουθούσατε με ενδιαφέρον κάθε στάδιο της εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Τώρα, είναι πιο πιθανό να την αφήσετε απλώς να... κυλάει ενώ εσείς θα ασχολείστε με άλλα πράγματα, όπως πώς να προετοιμάσετε το πρωτότοκο παιδί για τον ερχομό του μωρού.

 

Θα έχετε πιο σύντομο τοκετό

 

Εάν στην πρώτη εγκυμοσύνη ο γιατρός σας είχε πει ότι από τη στιγμή που θα νιώσετε τις πρώτες συσπάσεις έχετε αρκετό χρόνο για να κάνετε ένα ντους, να ετοιμάσετε τα πράγματά σας και να ξεκινήσετε σιγά σιγά για το μαιευτήριο, αυτή τη φορά καλό είναι να ξέρετε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ πιο γρήγορα. Καθώς οι μυς της μήτρας είναι ήδη αρκετά «ξεχειλωμένοι», τα στάδια του τοκετού θα ολοκληρώνονται σε λιγότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να γεννήσετε πιο γρήγορα. Οι περισσότερες γυναίκες δηλώνουν ότι τη δεύτερη φορά γέννησαν πολύ πιο εύκολα!