Print this page

Οι 10 βασικοί κανόνες για μια καλή εγκυμοσύνη

Ποιος είπε ότι η εγκυμοσύνη συνδέεται (μόνο) με ενοχλήσεις, βάρος και προβλήματα;
Μπορείτε να διανύσετε αυτούς τους εννέα μήνες νιώθοντας καλά και να αυξήσετε τις πιθανότητες να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη και έναν εύκολο τοκετό, εάν ακολουθήσετε αυτές τις πολύ σημαντικές συμβουλές.

Τρώτε πέντε με έξι ισορροπημένα γεύματα την ημέρα

Μην παραλείπετε να παίρνετε συστηματικά τα συμπληρώματα διατροφής που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Πίνετε άφθονα υγρά (τουλάχιστον 10 ποτήρια την ημέρα) και αποφύγετε τον καφέ και τα αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητές χρωστικές ουσίες.

Αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

Μην καπνίζετε, μην συχνάζετε σε χώρους όπου υπάρχει καπνός και μην επιτρέπετε σε κανέναν να καπνίζει όταν βρίσκεται κοντά σας.

Ακολουθήστε ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης -εφόσον ο γιατρός σας δεν το έχει απαγορεύσει. Είναι σημαντικό τόσο για την υγεία όσο και για την ψυχολογία σας. Μπορείτε να συμμετέχετε σε κάποιο πρόγραμμα ειδικά για εγκύους ή απλά να περπατάτε για 20 λεπτά την ημέρα.

Φροντίστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε αρκετά. Χρειάζεστε τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου την ημέρα (εάν κοιμάστε λιγότερο τη νύχτα, φροντίστε να αναπληρώνετε στη διάρκεια της ημέρας).

Μη φοράτε στενά ρούχα που σας σφίγγουν και παπούτσια με ψηλά τακούνια και όποτε είναι εφικτό βάζετε τα πόδια σας ψηλά για να αποφύγετε το πρήξιμο και την αίσθηση βάρους.

Πάντα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας όταν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο. Όταν η κοιλιά μεγαλώσει πολύ, απλά περάστε το κάτω μέρος της (αυτό που ακουμπάει στην κοιλιά) όσο πιο χαμηλά στη λεκάνη μπορείτε.

Μην παίρνετε κανένα φαρμακευτικό σκεύασμα όπως βιταμίνες, φυτικά συμπληρώματα κ.λπ και μην ακολουθείτε κανένα «γιατροσόφι» εάν δεν έχετε πάρει πρώτα την έγκριση του γυναικολόγου σας.